Na początek długoterminówki ????
Moto3:
Tutaj walka powinna być zacięta. No faworyci z practice'ów czyli Miller i Marquez powinno pokazać się z dobrej strony już od początku. Do tego dołączyć sie powinni Rins, Fenati i może Vinalez. Więcej ich tu nie widzę w walce o 1 miejsce. Miller mimo wyników na słabej Hondzie mnie nie przekonał rok temu. Marquez ładnie "urósł" w ciągu sezonu i liczę na jego dobry sezon. Fenati dużo narzekał na Honde i w sumie miał o co, teraz na KTM niezłe czasy ... nie widzę go ciągle w czołówce ale powinien namieszać no i Vinalez od czasu do czasu tez sie powinien pojawić.
Walkę o podium zamknąłbym kolejno Rins - Marquez - Miller. Duże ryzyko bo w minionym sezonie to KTM było o poziom wyżej od Hond (Rins i Marquez to koledzy z teamu i właśnie mają Honde) ... ale Rins rok temu jeździł jak równy z Salomem i Vinalezem (tym starszym, który przeszedł do moto2). Mieli w 3jke KTMy codawało przewage, ale 2 sezonu temu Rins zajął "zaledwie" 5 miejsce w generalce jeżdżąc dobrze jak na zawodnika w jego wieku, ale przeciętnie jak na moto3. Sporo się rozwinął w rok i licze na kolejną poprawę poziomu.
Mój werdykt to
Rins win sezon @ ~6 (pewnie jest i wyżej)
Moto2:
Tutaj podobna sytuacja. Stawiam na zeszłorocznego przegranego. Esteve Rabat, zdobywca 3 miejsca w minionym sezonie. Tito podobnie jak wyżej był ciągle widoczny w walce o 1 miejsce z Espargaro i Reddingiem (którzy przeszli wyżej do
GP). Luthi też ma ładny sezon za sobą i myślę, że tutaj 1 miejsce należy do jednego z nich, ze wskazaniem na Rabata. Na pewno kurs jest fajny bo ponad 4 idzie spokojnie znaleźć. W sumie paru zawodników może się do walki o 1 miejsce włączyć, ale wętpie, żeby ktoś mógł stanowić realne zagrożenie.
Ostatecznie
Rabat win @ ~4,3
MotoGP:
Tutaj będzie krótko i na temat ???? Marquez jest póki co najlepszy z całej ekipy. Rok temu się przyzwyczajał do większej mocy. W tym roku powinno pójść gładko. Wiadomo Lorenzo nie da mu wziąć tytułu za darmo. Rossi w treningach w dobrej formie może będzie miał przebłysk w którymś wyścigu ... nie mniej Marquez dla mnie zdecydowany faworyt.
typ -
Marquez win @ ~2.00