Ale o co chodzi?
Jak wszyscy fani
UFC wiedzą 10 września odbędzie się
UFC 203 na którym zadebiutuje były wrestler CM Punk. Phil Brooks(bo tak brzmi jego prawdziwe nazwisko) jak sam mówi, kiedy podpisał kontrakt z
UFC tak naprawdę nie miał żadnego doświadczenia w sztukach walki, a obecnie na Fox można oglądać z nim dokument "Evolution of Punk" opowiadający o jego drodze od zera(w sensie skilla) do fightera. Pierwszym rywalem Brooksa będzie prawdziwa bestia, młody Mickey Gall, który w swoim debiucie w największej organizacji
MMA odprawił rywala wciągu półtorej minuty. Gall
sztuki walki trenuje od 8 roku życia i jest posiadaczem czarnego pasa w BJJ.
Na powyższych informacjach opierają się kursy na tą walkę.
Skąd wziął się Gall?
Dana nie ukrywa, że znalazł go specjanie dla Punka. Jego pierwszym rywalem w
UFC był Mike Jackson, który w
MMA przed walką miał rekord 0-0. W przeszłości miał kontakt z kickboxingiem, ale kiedy Gall debiutował w zawodowym
MMA Jackson robił za fotografa na galach...
Link Debiut w samym
MMA Galla ma podobną historię, bo jego rywala jedyny kontakt z profesjonalnym
MMA była własnie walka z Gallem.
Pudzianowski po walce z Najmanem wyglądał jak mistrz wszechświata, więc chyba rozumiecie o co mi chodzi.
Czemu Punk?
Jak wyżej wspomniałem jego przygotowania możemy oglądać w programie Evolution of Punk, ja po obejrzeniu pierwszego odcinka pomyślałem "O *****! On jest aż tak zły!?" Nie, nie jest. Program próbuje ukazać jak z amatora stał się fighterem, jego ewolucję. Ze sparingów widzimy tylko pojedyncze urywki i jak myślicie, że widzimy te najlepsze to mogę was zapewnić, że jest zupełnie odwrotnie. Ciekawa sytuacje widzimy w trzecim odcinku. Data Grudzień 2015, oglądamy trening Punka bjj, a po nim zawodnicy są ustawieni w szeregu, według pasów i na końcu z białym pasem stoi nasz bohater, zostaje zawołany przez trenera i otrzymuje pierwszy stripes na biały pas przez co możemy zrozumieć, że Brooks dopiero zaczął swoją przygodę z BJJ. Nic bardziej mylnego. Phil interesuje się BJJ od 16 roku życia, a podczas trasy w WWE zaglądał do klubów w całym kraju. Od 2012 trenuje regularnie z Renerem Gracie, a pod koniec 2014 przed dołączeniem do RoufusSport przez 3 miesiące trenował z Reerem codziennie dwa razy dziennie. Jego wielokrotnym sparing partnerem był zawodnik
UFC Cole Miller(czarny pas), który w wywiadzie z grudnia w 2014
Link ocenia jego umiejętności wysoko, powyżej niebieskiego pasa. Więc skąd ten biały pas rok później? Punk trzyma się filozofii "White Belt For Life", bo jak sam mówi to bez znaczenia jaki ma
kolor, jest tam po to żeby się uczyć i lata temu już odmówił promocji na niebieski pas.
Jak wcześniej wspomniałem w styczniu 2015 roku dołączył do RoufusSport, klubu m. in. Pettisa i Askrena. Dla treningów specjalnie przeprowadził się z Chicago. Jego głównym sparingpartnerem jest sam Duke Roufus. W programie o Punku RoufusSport jest jak product placement, Duke stawia na szali swoją reputacje i jak on mówi, że Punk jest gotowy to jest gotowy.