Colorado Rapids - San Jose Earthquakes - 1 (2.31) stawka : 10j , Prawdopodobieństwo :60%
No to spróbujemy oskubać buków po raz kolejny bo mecz do tego wydaje się być idealny . Posucha w Brazylii dopiero się zaczęła a ja oglądając spotkania w Argentynie postanowiłem dodać do swojego repertuaru typów spotkania
MLS . Wydaje mi się że ligę troszkę ogarniam więc spróbujemy zaatakować kilka spotkań . Zobaczymy co z tego wyniknie . Z nocnych spotkań zdecydowałem wybrać jedno spotkanie , w którym wydaje mi się faworyt jest jeden . O godzinie 03:00 na Sporting Goods Park zmierzą się ekipy Colorado Rapids i San Jose Earthquakes . Buce stawiają obie drużyny na podobnym poziomie i wystawili bardzo zachęcające kursy na gospodarzy tego pojedynku . A więc spójrzmy i przeanalizujmy obie ekipy .
Colorado Rapids
1) Statystyki
Moc zespołu - 7,10
Średni wiek - 26.8
Średni wzrost - 182.40 cm
Skuteczność strzałów - 56%
Miejsce w tabeli - 12 pozycja
Ekipa gospodarzy w rozegranych jak do tej pory 14 spotkaniach zajmują 12 pozycje w lidze ( 6 w konferencji zachodniej ) . Rapids potrzebują punktów bardzo mocno , jeżeli chcą liczyć na szanse awansu do play-offów . Jak na razie tracą oni zaledwie 1 oczko do Seattle i mają tyle samo punktów co 5 w konferencji Los Angeles . Przy ewentualnym zwycięstwie w tym spotkaniu gospodarze będą mieli szanse awansować nawet na 3 miejsce na Zachodzie . Moment wydaje się bardzo dobry , ponieważ dzisiaj na ich boisko przyjeżdżają zawodnicy jeszcze gorzej spisującej się jak do tej pory ekipy z San Jose . Co prawda gospodarze na własnym terenie nie błyszczą ( 11 punktów w siedmiu pojedynkach ) to dzisiaj stają przed idealną szansą na zainkasowanie kolejnych 3 oczek , bowiem goście to ekipa , która na wyjazdach w rozegranych do tej pory 7 spotkaniach zdobyła zaledwie 2 oczka co jest najgorszym wynikiem w rozgrywkach. Widać gołym okiem że to typowa drużyna swojego boiska .
2) Absencje
- Jaime Castrillon (śr.ocena 6.01)
- Jamie Smith (śr.ocena 6.34)
- Matt Pickens (śr.ocena 5.65)
- Diego Calderon (śr.ocena 6.66)
Gospodarze w dzisiejszym pojedynku będą musieli sobie poradzić bez wyżej wymienionych kontuzjowanych graczem . Nie będzie to jednak na pewno odczuwalne w ich grze , ponieważ na dobrą sprawę tylko Diego w tym sezonie występował w miarę regularnie . Pozostali trzej zawodnicy to gracze drugiego planu , którzy głównie wchodzą z ławki rezerwowych . Widzimy więc że w tej kwestii trener nie będzie miał zbyt dużych problemów z zestawieniem optymalnej jedenastki .
3) Aktualności z obozu gospodarzy
- Jaime Castrillon i Diego Calderon nie będą mogli jeszcze wystąpić w tym spotkaniu ponieważ nie udało się wyleczyć im kontuzji . W dniu jutrzejszym przejdą kolejną operację chirurgiczną . Przez to trener gospodarzy Oscar Pareja będzie mógł zestawić taką samą jedenastkę jak podczas ostatniego zremisowanego spotkania z FC Dallas .
- Po zmienieniu stylu gry przez gospodarzy na bardziej ofensywny 4-3-3 , widać że zdecydowanie powiększyli swoje argumenty w ofensywie . Buddley-Harrisa-Brown . Ta
trójka znakomicie wpasowała się w nowy system gry zespołu i robią znaczącą różnice w poczynaniach ofensywnych zespołów .
4) Styl gry ( mocne i słabe strony)
Ekipa gospodarzy to drużyna która jest jedną z najlepszych ekip grających w powietrzu . Bardzo wysoki skład który został tam stworzony pozwala na wygrywanie większości pojedynków w powietrzu , przez co także stałe fragmenty gry są ich mocną stroną . Jeżeli chodzi o słabsze strony to gospodarze mają duży problem z wykończeniem szans bramowych . Bardzo często przy ich prowadzeniu rozpraszają się i nie potrafią dowieźć zwycięstwa do końca . Colorado to ekipa , która głównie gra długie piłki na swoich wysokich napastników.
San Jose Earthquakes
1) Statystyki
Moc zespołu - 6.80
Średni wiek - 29 lat
Średni wzrost - 181cm
Skuteczność strzałów - 48%
Miejsce w tabeli - 15
Ekipa z San Jose to drużyna która jak do tej pory gra niezbyt atrakcyjny dla oka futbol , który mnie osobiście się nie podoba . Goście w rozegranych przez siebie jak do tej pory 15 spotkaniach potrafili uzbierać 15 punktów co daje im na chwilę obecną 15 miejsce w lidze ( 8 miejsce w konferencji zachodniej ) . Tak jak już wspomniałem ekipa Earthquakes to typowa drużyna własnego terenu . Na 15 zdobytych punktów aż 13 z nich zdobyli na własnym terenie. Nie ciężko więc obliczyć ile punktów w 7 kolejkach zdobyli na wyjeździe . 2 punkty zdobyte jak do tej pory pokazuje że na wyjazdach zupełnie nie istnieją . Nie wydaje mi się aby w tym pojedynku nagle za czeli grać inny futbol . Nie przewiduje dla nich żadnych punktów .
2) Absencje
- Nana Attakora (śr. ocena 7.38)
- Rafael Baca (śr.ocena 6.58)
- Victor Bernardez (śr.ocena 7.25)
Goście na to spotkanie przyjeżdżają w bardzo osłabionym składzie . Zarówno Nana jak i Baca i Bernarez są zawodnikami podstawowymi w swojej drużyny i zastąpienie ich będzie według mnie nie możliwe biorąc pod uwagę obecny skład jakim dysponują gospodarze . Ich nieobecność była już widoczna w poprzednim spotkaniu , w którym ulegli 3-0 Real Salt Lake . Teoretycznie zaskoczeniem ich porażka nie była jednak stosunek i styl gry pozostawiał wiele do życzenia . Strasznie chaotyczna i niedopracowana gra aż kuła w oczy .
3) Aktualności z obozu gości
- Po ostatniej porażce 3-0 z Realem Salt Lake zwolniony został dotychczasowy trener - Frank Yallop , który po fatalnych wynikach nie dostał kolejnych szans na rehabilitacje . W jego miejsce ekipę w tym spotkaniu poprowadzi tymczasowy zastępca - Mark Watson
- Watson od razu zmienił ustawienie zespołu na eksperymentalne 4-3-1-2 , przesuwając ubiegłorocznego króla strzelców
MLS Chrisa Wondolowskiego na pomoc . Nie wydaje mi się aby to odbiło się dobrze na jego grze .
PRZYPUSZCZENIA DOTYCZĄCE MECZU
Ekipa gości to już nie jest ta sama drużyna co sezon temu . Aż ciężko sobie wyobrazić że ta ekipa w tamtym sezonie wygrała dywizję . Wydaje mi się że jeszcze w tym spotkaniu gra gości nie będzie wyglądać inaczej niż w poprzednich spotkaniach i gospodarze odniosą kolejne ligowe zwycięstwo .