Tego roczne Play Off przypomina mi trochę ubiegło roczne , gdzie ekipa Milwaukee udostępniła drogę do finału rewelacyjnej Arizonie , a Tampa Bay na którą stawiało sporo osób zawiodła podobnie jak teraz Houston . W ubiegłym roku Arizona ograła Milwaukee a następnie odesłała do domu Dodgersów, dziś mamy na ich miejscu Metsów którzy trafili troszeczkę inaczej bo na Phills , którzy są jak dla mnie faworytami do finałowego meczu razem z Yankesami , no ale w ubiegłym roku tez faworyci byli inni od pary finałowej ;p .
Ale wróćmy do meczy
Philadelphia - Mets wynik 2-6 oczywiście w 9 inningu musieli dołożyć po punkcie i typ na under przepadł
typ: Phills i poniżej 7,5 pkt
kurs: 2,75 betclick
To będzie bardzo ciekawy mecz ! z dwóch powodów , pierwszy z nich to występ Wheelera który jest w ścisłej czołówce najlepszych miotaczy a drugi powód to występ Kodai Senga
.
Senga rozegrał w sezonie jeden mecz !przeciwko Atlancie w lipcu , taki zbieg zdarzeń spowodowany był licznymi kontuzjami Sengi które wykluczyły go do końca sezonu . Myślę że jego brak był bardzo odczuwalny w ekipie Mets bo jak by nie było to rewelacyjny miotacz który w poprzednim sezonie osiągnął ERA2.98 a na rozegrane 166 inningów wyautował 202 pałkarzy , zaliczając przy tym tylko 126 hitów.
Nawet mecz przeciwko Atlancie z lipca rozegrał rewelka w 5 inningach 9 SO!!!! i tylko 2 hity + 2 stracone runy . Nie wiem czy stać go na chociaż 5 rozegranych zmian ale myślę że jest to świetny pomysł trenera aby wpuścić go do gry w czasie kiedy czołówka miotaczy odpoczywa.
Chętnie bym zagrał w kierunku wygranej Mets jednak ta nie wiadoma forma po takiej przerwie trochę mnie powstrzymuję tym bardziej że Phills wyjdą na boisko ze świadomością że mają jedno z najlepszych zapleczy miotaczy w stawce a Wheeler to stary wyjadacz który sezon regularny kończy wynikiem ERA 2,57 tracąc tylko 60 runek w 200 rozegranych inningach !
W całym tym meczu zagadką jest Senga i to ile będzie na boisku , bo co do Wheelera to nie mam wątpliwości że skutecznie zatrzyma pałkarzy Mets i nie pozwoli na zdobywanie pkt tak jak Milwaukee a i do gry Sengi mam pozytywne nastawienie , myślę że pokaże się z bardzo dobrej strony i również on będzie solidną tarcza dla swojej ekipy co sprowadzi mecz poniżej linii 7 a nawet 6 pkt !
Cleveland - Detroit
typ: Clevlenad i powyzej 6,5 pkt
kurs: 3.05 betclick
Chyba stosunkowo najsłabsza para w Division Series , i zapewne nie oczekiwana bo ja do tej pory nie wiem jak Houston dało się ograć Detroit
. No ale czy teraz Detroit będzie trudniej ? trudno powiedzieć , z pewnością mocny Ramirez będzie polował na bullpen Detroit i to już w pierwszym meczu będzie miał okazję bo znowu będzie zagrywka Holtonem a po nim zapewne z 6 lub 7 kolegów będzie rzucać , więc może w końcu posypią się pkt .
Na górce dla Cleveland stanie Bibee który jest ich najmocniejszym miotaczem , w zapleczu jest jeszcze Lively a później taka nicość więc nie liczę tu na czyste 3-0 dla Cleveland .
Na plus dla Cleveland z pewnością jest to że będzie to pierwszy mecz a przeciwników już 3, wspomniany Ramirez a nawet i Josh Naylor będą polować na dalekie wybicia więc spodziewam się kilku ekstra pkt na konto Cleveland co da im wygraną, jednak sam Bibee też lubi łagodnie mówiąc oddać kilka runek dla tego uważam że Win Cleveland i +6,5 to dobry zakład .
Dodam że celuje też w pkt w inningu i co najmniej 2 HR'y
Edit:
Dodam jeszcze że Taner Bibee w sezonie podstawowym grał przeciwko Detroit czterokrotnie , pierwszy mecz odbył się w maju a wynik 5-4 ustanowiony w dogrywce na korzyść Cleveland , kolejne trzy mecze odbyły się w lipcu i ich bilans to 2-1 dla Bibee , i to własnie w tym jednym przegranym (wynik również 5-4 ale dla Detroit ) zagrał Holton jedną zmianę więc może trener chce powtórzyć przebieg tam tego meczu ? . Pozostałe dwa mecze wygrane 2-1 i 8-4 i to w tym drugim Ramirez zaliczył 2 HR'y i Naylor 1 HR a Detroit zagrało tylko 3 miotaczami, podstawowym był Sammons . W przegranym meczu 5-4 też były 3 HR'y ale w tym dwa dla Detroit i ten majowy mecz tam padł 1 HR dla Cleveland .
Ogólnie obie ekipy miały bardzo dużo spotkań między sobą w tym roku , w sumie 13 meczy z czego 7 wygrała ekipa Cleveland a 8 z tych meczy zakończyło się powyżej linii 7 pkt . A punkty zdobyte w pierwszym inningu padały w 9 z 13 meczy .
Tak więc myślę że pkt w pierwszym inningu to dobry zakład
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodgers - San Diego Padres
typ: Padres
kurs: 2.05 betclick
Gdy pojawiły się pary na mecze Dodgersów i Yankesów byłem deczko zaskoczony
ale przyglądając się bliżej parze Dodgers vs Padres dopatrzyłem się tam pewnej taktyki, nawet jesli Dodgersi przegrają ten mecz to później wystarczy zatrzymać kolejnego miotacza Padres Kinga i już to dalej poleci bo Musgrove jakoś nie ma szczęścia do Dodgersów, przegrał z nimi pod koniec września 7-2 , a na początku sezonu zagrał tylko 3 zmiany i go zdjęli bo stracił 5 pkt ! Ale oni dziś nie grają a gra
Cease który grał przeciwko Dodgerom dzień przed Musgrove , ten mecz również przegrał i stracił tam 3 runy , w historii meczy z Dodgersami jest jeszcze jeden z sierpnia wygrany przez Padres 8-1 .
Cease z pewnością ma swoje wady , ale śmiało można go umieścić w śród najlepszych miotaczy , SO powyżej 220 , hity na niskim poziomie to dobre zaplecze a raczej najlepsze z całego zespołu żeby zatrzymać Dodgers , oby jeszcze Ramirez się przebudził i zaczął grać bo jak do tej pory to za wiele roboty nie robi , to będzie to para która może stawić czoła Yamamoto i Ohtaniemu
.
Yamamoto - po przerwie w grze latem wrócił do gry we wrześniu zaliczając dobry występ przeciwko Atlancie ale już gra przeciwko Colorado to porażka na całego w 8 inningach stracił 6 punktów. Wyżej wymienione porażki to nic na tle pierwszego meczu z Padres jeszcze w Marcu gdzie w ciągu dwóch zmian stracił 5 pkt , ogólnie to był porąbany mecz ;p bo to w tym meczu grał też Musgrove i King i albo wszyscy byli na bani albo po koksie
wynik meczu 15-11 i nie było w nim pozytywnych bohaterów ;p no może pałkarze
.
Yamamoto zaliczył w sezonie tylko 90 zmian z blisko 80 hitami
co nie jest optymistycznym wynikiem , ale na plus to mała ilość bo 7 narzuconych HR i tylko 32 stracone runki.
Wspomniałem już że w ekipie Padres musi uruchomić się Ramirez , jeśli do tego dojdzie to Yamamoto może okazać się za słaby ale to Dodgersi czyli jeszcze Ohtani i Betts więc będzie komu wybijać a co za tym idzie mogą posypać się punkty .
Gdyby nie kontuzje które targały ta drużynę i brak Kershawa i GLasnowa to była by to mega mocna ekipa
ale dziś idę w kierunku mocno zmotywowanych Padres .