Czas zacząć turniej od strony bukmacherskiej, miejmy nadzieję że pod tym względem będzie udaby

Na początek typy na końcowe rozstrzygnięcia w grupach gdzie udało mi się znaleźć ciekawe propozycje ????
Grupa D: Czechy (miejsce 1-2) 1.80 Unibet
Faworytem do zwycięstwa grupy zdecydowanym jest
Serbia i tutaj raczej nie powinno być niespodzianki, bo Serbki zaliczane są nawet do faworytów turnieju. Większe szanse na awans z grupy według Unibet ma Azerbejdżan od reprezentantek Czech chyba jedynie, dlatego że Azerki są o 10msc. wyżej w rankingu FIVB, ale jak wiemy to
ten ranking prawie nic nie znaczy liczą się przede wszystkim wyniki osiągane w ostatnim czasie a tutaj według mnie Czeszki zdecydowanie przewyższają swoje pozostałe rywalki (oczywiście oprócz Serbii) czyli Azerbejdżan i Słowację. Czeszki w tym sezonie już osiągnęły bardzo duży sukces - awans do MŚ 2010 a rywalkom z którymi będą walczyć o 2msc. nie udało się awansować. Słowacja w tej grupie wydaje się najsłabszym zespołem i prawdopodobnie o awansie zadecyduje mecz
Czechy-Azerbejdżan. Podczas ostatnich ME w 2007 roku Czeszki zajęły 9 msc. na turnieju, Azerbejdżan 12 a Słowaczki 13. Czeszki jednak poprawiły zdecydowanie poziom gry i są jeszcze silniejsze co widać po wynikach osiąganych w ostatnim czasie i myślę, że nie będzie problemu z wyjściem z grupy i poprawienia wyniku z ostatnich Mistrzostw Europy. Polecam ten typ
Zwycięzca Mistrzostw Europy: Holandia 7.00 Bwin
Mój cichy faworyt do zwycięstwa. Jest to reprezentacja o bardzo dużym potencjale jednak na wielkich imprezach nie potrafią tego przełożyć na medal. Na ostatnich ME w 2007 roku zajęły 5 miejsce, w 2005 roku również tylko 5msc. Podczas MŚ w 2006 roku - 8msc, na IO w Pekinie nie zdołały się nawet zakwalifikować. Ostatni sukces tej reprezentacji to zwycięstwo w 2007 roku w World
Grand Prix, ale jak wiadomo jest to tylko impreza towarzyska. Możliwości tej drużyny są naprawdę duże. Wszystkie czołowe reprezentantki są zgrane ze sobą znakomicie, jeszcze rok temu, aby reprezentacja osiągała jak najlepsze wyniki wszystkie najlepsze siatkarki sprowadzono do jednego klubu - DELA Martinus Amstelveen, aby jak najlepiej przygotować się do sezonu reprezentacyjnego. Teraz jednak najlepsze siatkarki rozjechały się po klubach w Europie i grają w najlepszych europejskich zespołach, więc to pokazuje jak bardzo dobre siatkarki występują w tej reprezentacji a wśród nich atakująca - Manon Flier, jedna z najlepszych atakujących zawodniczek o ile może nawet nie najlepsza, nie raz wygrywała dla tej reprezentacji sama spotkanie, jednym słowem znakomita siatkarka. Podczas World
Grand Prix mieliśmy już próbkę możliwości tej reprezentacji, gdy w eliminacjach Holenderki wygrywały mecz za meczem i były niedozatrzymania dopiero w FF przyszła zadyszka i już nie były tak skuteczne. Możliwości ta drużyna ma ogromne i być może już na tym turnieju uda im się wreszcie to pokazać i zdobyć medal złoty po 14 latach posuchy.
Teraz czas na kilka typów na poszczególne mecze.
Belgia - Białoruś (+1.5) 1 1.72 Unibet 
Bukmacherzy faworyzują Białorusinki ale dla według mnie nie ma tutaj zdecydowanego faworyta i szanse daję 50/50 dla obu ekip. Radek mówisz, że Belgijki są mało doświadczone ale ja się zupełnie z tym nie zgodzę

Zawodniczki, które stanowią o sile tej reprezentacji to praktycznie te same, które zajęły bardzo dobre 7msc. podczas ostatnich ME (Białorusinki zostały sklasyfikowane na 16msc, czyli ostatnim). Jest to bardzo młody zespół ale z każdym turniejem nabierają doświadczenia. Próbkę umiejętności tych siatkarek można było zobaczyć podczas turnieju eliminacyjnego do MŚ2010 w Rzeszowie gdzie Belgijki prawie pokonały Polki i były bardzo bliskie awansu, nie dawno również Polki grały sparing z Belgią i również strasznie się z nimi męczyły wygrywając dopiero 3:2. Myślę, że Białorusinki zaprezentują się lepiej niż podczas ostatnich ME gdzie tak jak wspomniałem zajęły ostatnie miejsce jednak aż tak dużego postępu w ich reprezentacji nie widzę. Reprezentacja ta nie ma łatwo nie tylko jeśli chodzi o osiągane wyniki, poza meczami coraz muszą radzić sobie z różnymi problemami. Wyczytałem, że federacja nie miała nawet pieniędzy na zgrupowanie przed ME, zmiana szkoleniowca miesiąc przed ME to też może się odbić, mimo że udało im się zatrudnić dobrego trenera. Problemy wokół reprezentacji jednak nie odbijają się tak na grze, ostatnie treningi pokazują że forma jest bardzo przyzwoita ale wszystko zweryfikuje pierwszy mecz. Myślę, że mecz będzie wyrównany i mimo faworyzowania Białorusinek przez bukmacherów Belgijki postawią im trudne warunki a może nawet pokonają reprezentację z naszej wschodniej granicy.
Włochy - Niemcy (+2.5) 2 1.65 Unibet 
Włoszki do turnieju przystępują w roli jednego z głównych kandydatów do zdobycia złotego medalu jak i obrony tytułu wywalczonego dwa lata temu. Tej reprezentacji nie trzeba przedstawiać, gra w niej wiele znakomitych zawodniczek, które na każdym turnieju są zawsze typowane jako jedne z faworytek do zwycięstwa. Eleonora Lo Bianco, Francesca Piccinini czy Taismara Aguero to zawodniczki światowej klasy i można tak długo wymieniać kolejne reprezentantki tej ekipy. Ciąży na pewno na tej reprezentacji bardzo duża presja wyniku i to może być paradoksalnie ich największym rywalem, podczas IO w Pekinie też były typowane jako faworyt do medalu a odpadły już w ćwierćfinałach, podczas ostatnich MŚ wróciły do domu bez medalu zajmując 4msc. Na pewno w kraju liczą, że Włoszki obronią złoty medal ( udało się to jedynie Polkom i Rosjankom) Już na początku przyjedzie im się zmierzyć z Niemkami, które są bardzo nieobliczalne i sporo osób nawet ich typuje w roli "czarnego konia" tych ME co nie powinno dziwić, ponieważ jest to bardzo solidna reprezentacja i z każdym rokiem coraz bardziej zbliża się do poziomu światowej czołówki. Podczas kwalifikacji do MŚ 2010 awansowały z pierwszego miejsca a przypomnę, że w grupie miały Holenderki, czyli kolejnego faworyta tych Mistrzostw. Niemki miały okazje również wystąpić w World
Grand Prix gdzie pokazały się ze znakomitej strony awansując do rundy finałowej gdzie zajęły 3 miejsce wyprzedzając takie reprezentacje jak
Chiny czy
Holandia. Ostatnie sparingi również pokazały, że Niemki są w bardzo dobrej formie i są w stanie walczyć z najlepszymi i osiągać dobre rezultaty - wygrana z Rosją 3:1 w pierwszym sparingu a następnego dnia minimalna porażka 3:2. Włoszki w próbie generalnej przed ME mierzyły się przedwczoraj z Polkami wygrywając 3:2, jednak nie wiele można powiedzieć o tym meczu ponieważ był on niedostępny dla kibiców i dziennikarzy. Faworytem spotkania są Włoszki, ale ja kurs na ugranie choćby seta przez Niemki pobieram bez chwili namysłu bo nie jest to reprezentacja do bicia - ostatnie mecze sparingowe i choćby występ w World
Grand Prix pokazały, że nawet teoretycznie silniejsze reprezentacje nie są im straszne i mam nadzieję, że również i jutro tak będzie.
I na koniec kupon na faworytów:
Słowacja - Czechy 2 1.30 
Turcja - Francja (-1.5) 1 1.25 
Azerbejdżan - Serbia (-1.5) 2 1.42 
Holandia - Chorwacja (-1.5) 1 1,20
AKO: 2.77
O Reprezentacji Czech sporo napisałem w pierwszej analizie. Do turnieju przystępują w dobrej formie po dwóch wygranych sparingowych meczach z Chorwatkami kilka dni przed Mistrzostwami. Wcześniej jeszcze 3 razy ograły Bułgarki, to pokazuje że naprawdę jest to solidna drużyna. Turczynki o klasę lepsze od Francji, podczas turnieju kwalifikacyjnego do MŚ w Rzeszowie pokonały bez żadnego problemu Francję 3:0, jutro myślę, że będzie podobnie. Serbki również po bardzo dobrych sparingach w ich wykonaniu z Bułgarią w których wygrały 3:1 i 4:0 zmierzą się z Azerkami, które ostatnie mecze kontrolne nie zaliczy do udanych (porażka 3:0 z Białorusią)
Serbia zdecydowanie jest lepszą ekipą i nie wyobrażam sobie tutaj aby tutaj Azerki ugrały więcej niż seta.
Holenderki klasa sama w sobie i powinno być tutaj gładkie 3:0.