>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Mistrzostwa Świata w siatkówce kobiet - Włochy 2014 (23.09-12.10)

Status
Zamknięty.
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Mistrzostwa Świata w siatkówce kobiet - Włochy 2014

Oficjalna strona:
italy2014.fivb.org

Podział na grupy:
Grupa A (Rzym): Argentyna, Chorwacja, Dominikana, Niemcy, Włochy, Tunezja
Grupa B (Triestr): Brazylia, Bułgaria, Kanada, Kamerun, Serbia, Turcja
Grupa C (Verona): Kazachstan, Meksyk, Holandia, Rosja, Tajlandia, USA
Grupa D (Bari): Azerbejdżan, Belgia, Chiny, Kuba, Japonia Portoryko

System rozgrywek (analogiczny jak na mistrzostwach mężczyzn), terminarz i wszystkie potrzebne informacje możecie znaleźć na Oficjalnej Stronie Mistrzostw lub Tutaj!

Zapraszam do dyskusji!!!

Otrzymane punkty reputacji: +19
strasznik 2,6K

strasznik

Użytkownik
Na (oby) dobry początek
Chiny-Portoryko
Portoryko +21,5 1.90 WilliamHill
✅
Oj nie wiem czy ta linia to nie jest lekka przesada.
Chinki jak widzę w składzie takim samym jak na WGP, a więc w składzie dość młodym i nie do końca jeszcze ogranym, choć trzeba przyznać, że o sporym potencjale.
W czasie WGP wyniki bywały różne, liderką przeważnie była kapitan Ruoqi Hui, grała na niezłej skuteczności.
Podobać mogła się gra rozgrywającej Qiuyue Wei, która dość równomiernie rozprowadzała grę.
Dysponują ciekawą zagrywką, nawet nieźle na środku, przyęcie i obrona dość przyzwoite.
Początek turnieju, więc cudów w grze nie można jeszcze oczekiwać, poza tym nie mam przekonania do drużyn azjatyckich grających poza Azją.
Portoryko całkiem nieźle prezentowało się w czasie Grand Prix, gra oparta na dwóch znakomitych skrzydłowych, czyli Karina Ocasio i Cruz, do tego dochodzi bardzo solidna para środkowych Oquendo i Sheila Ocasio i mamy nawet niezły skład.
Trochę brakowało regularności w rozegraniu, zdarzały się również głupie przestoje i błędy, co jest w sumie dość typowe dla siatkówki kobiet.
Linia wysoka, wystarczą trzy sety do 18 dla Chin do jej pokrycia.

Belgia-Kuba
Belgia -2,5 2.09 Pinnacle
✅
Wiadomo jak to jest takimi typami u kobiet, ale kurs wydaje mi się być do gry, u pozostałych bukmacherów jest o 0,1-0,2 mniej.
Belgia całkiem fajny skład, szkoda, że zabraknie środkowej Aelbrecht, która dostawała sporo piłek do gry i była dobrym duchem tej drużyny.
Zdecydowaną liderką jest atakująca Van Hecke, do której idzie masa piłek, w czasie WGP bardzo długo dochodziła do wysokiej formy, ale na decydującą fazę wyglądało to już tak jak można od niej oczekiwać, czyli bardzo dobrze.
Na przyjęciu zagra Leys i któraś z dwójki Vandesteene/Rousseaux, osobiście wolałbym żeby grała Rousseuaux, ponieważ wydaje mi się bardziej stabilną zawodniczką.
Mam trochę obawy o środek, pewniaczką jest Heyrman, obok niej pewnie zagra pewnie Catry, choć chętnie zobaczyłbym młodą Lemmens, która ma bardzo fajne warunki fizyczne.
Rozgrywa Dirickx, stara się grać kombinacyjnie, ale jakimś wielkim fanem jej gry nie jestem, często robi proste błędy.
Kubanki oczywiście w bardzo młodym składzie, a co za tym idzie niezbyt doświadczonym i popełniającym sporo błędów, najstarsza zawodniczka ma bodajże 24 lata.
Liderką powinna był najmłodsza z całego zestawienia Vargas, talent przeogromny, dobre warunki fizyczne i już całkiem niezła zagrywka i atak.
Trochę gorzej wyglądają pozostałe zawodniczki, jeszcze jako tako wyglądają na zagrywce i w ataku, ale z przyjęciem są już problemy ogromne, w ogóle te elementy czysto techniczne wyglądają mizernie, tracą punkty seriami, jeśli Belgijki włączą mocną zagrywkę, która jest ich atutem to powinien być szybki mecz.

Chorwacja-Argentyna
Chorwacja -2,5 1.84 Pinnacle
⛔ drugi set oddany na własne życzenie
Chorwatki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły w czasie WGP, dysponują na prawdę solidnym składem.
W szerokiej kadrze są Popović i Ikić, nieobecne w czasie Grand Prix, do tego dochodzą bardzo solidne siatkarki jak środkowa Poljak, rozgrywająca Grbac, Fabris, Jerkov, bardzo solidna libero Usić czy młoda Klarić, zawodniczki potrafiące grać w siatkówkę, o wyjściu z grupy będą pewnie decydowały właśnie mecze z Argentyną czy Dominikaną.
Sparingi przed mistrzostwami trochę mizernie, ale trzeba im przyznać, że grały z mocnymi przeciwnikami, jak USA czy 3 mecze z Serbią.
Gra będzie się opierać na bardzo mocnych skrzydłach, nawet niezły środek, dobre warunki fizyczne, co powinno mieć znaczenie w spotkaniu z takim przeciwnikiem.
Argentyna ma kilka ciekawych zawodniczek jak atakująca Fresco, środkowa Sosa, czy też przyjmująca Nizetich, lubię także rozgrywającą Costiglione.
Dawno miałem okazję oglądać ich grę na tle mocniejszych rywalek, na WGP miewały różne momenty, czasami wyglądało to nawet nieźle na siatce czy w bloku, ale nawet na tle słabiutkich Kubanek słabo wyglądało przyjęcie.
Chorwatki w mojej ocenie kadrowo wyglądają po prostu lepiej, szkoda, że ten kurs nie jest wyższy, ze stawką nie ma co szaleć, bo to początek turnieju i na razie trochę wróżenie z fusów.

Myślałem jeszcze o takim samym typie w meczu Japonia-Azerbejdżan, Azerki bez Mammadovej wyglądają bardzo mizernie, ale w sumie nie wiem na co stać Japonki, poza Azją wyglądają słabiej, dodatkowo nie ma Sano.
Prawdziwe żniwa to powinny być na live ;)

Otrzymane punkty reputacji: +28
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Długoterminówki I część

Kto lepszy?
Niemcy 1.40 - Chorwacja 2.80
Unibet
Niemcy 1.55 - Belgia 2.35
Unibet

Zarówno Niemki jak i Chorwatki są w grupie A (Włochy, Dominikana, Argentyna, Tunezja). W drugiej fazie grupowej grupa A łączy się z grupą D (Japonia, Chiny, Portoryko, Kuba, Belgia, Azerbejdżan).

Niemki nie są zaliczane do faworytek Mistrzostw Świata, ale od kilku lat jest to bardzo solidny zespół, który w dobrej formie jest w stanie walczyć z najlepszymi. Bardzo mocnym punktem zespołu jest trener Guidetti, który świetnie to poukładał i dodatkowo potrafi przygotować zespół do imprezy. Widać dobrą atmosferę w tej drużynie.
Niemki nie mają zbyt wielu zawodniczek ze światowego topu (można środkową Furst zaliczyć do tego grona), ale mają kolektyw i bardzo dobrze dopracowany system gry. Bardzo dobrze bronią (chyba jeden z lepszych, a może i najlepiej broniących zespołów w Europie), fajnie wyglądają w systemie blok-obrona, szybka gra przy dobrym przyjęciu. Problemem jest czasami przyjęcie, a co za tym idzie gra na wysokiej piłce.
Skład optymalny, zawodniczki sporo ze sobą w takim zestawieniu już grały. Zmiany w składzie (zwłaszcza wyjściowym) w porównaniu do poprzednich sezonów naprawdę kosmetyczne.

Chorwatki według mnie to jednak trochę niewiadoma. Mogą grać bardzo dobrze i zaskoczyć, ale mogą też zawieść.
Przyzwoicie zaprezentowały się w WGP gdzie zajęły 3 miejsce w trzeciej dywizji. Ale wszystkie starcia z zespołami troszkę lepszymi albo w ich zasięgu jednak przegrały:
-półfinał 3 dywizji, Chorwacja 2:3 Czechy
-Chorwacja 1:3 Czechy
-Chorwacja 1:3 Bułgaria
Spora siła w ofensywie, bo są bardzo dobre skrzydłowe (które dodatkowo mają całkiem fajne zmienniczki). Wróciła do składu doświadczona Sanja Popovic, ale ciężko powiedzieć czy wskoczy do składu, bo młoda Samanta Fabris też ma spory potencjał. Mocnym punktem powinna być gra blokiem. Calkiem dobre warunki fizyczne, ale też po prostu indywidualnie zawodniczki w tym elemencie posiadają wysokie umiejętności.
Największy mankament to zdecydowanie przyjęcie, w którym potrafią popełniać błędy seriami, a to przekłada się potem na grę na siatce. Nawet libero w przyjęciu zagrywki wygląda średnio.

Belgijki według mnie na poprzednich ME pokazały swój max i lepiej według mnie grać już nie będą. Pytanie czy będą znowu w stanie wskoczyć na swój najwyższy poziom.
Zabraknie środkowej Aelbrecht, która oprócz tego, że prezentuje wysoki poziom to napędza ten zespół i jest dobrym duchem tej drużyny.
Liderką jest Van Hecke, która już pokazywała, że może grać na naprawdę bardzo wysokim poziomie i w pojedynkę ciągnąć zespół.
Jak na razie w tym sezonie reprezentacyjnym zawodzą przede wszystkim lewoskrzydłowe. Leys cały czas w bardzo przeciętnej formie (a tak naprawdę nie ma dla niej zmienniczki), Vandesteene też nie błyszczała, Rousseaux coś tam zawsze szarpie, ale jak jest na parkiecie to wtedy znacznie słabiej wygląda przyjęcie.
Zespół o podobnej charakterystyce do reprezentacji Niemiec (ostatnio zespoły spotkały sie ze sobą w sparingach i wszystkie sparingi w stosunku 3:0 wygrały Niemki), ale jednak trochę słabsze w większości elementów.

Dlaczego w obu przypadkach gram w stronę Niemek?

Niemki to zdecydowanie bardziej doświadczony zespół od Belgijek i Chorwatek (chociaż obie drużyny idą w dobrym kierunku i stać je na niespodzianki). Powiedziałbym nawet, że Niemki to właśnie zespół turniejowy.

System rozgrywek taki sam jak w przypadku MŚ mężczyzn. Z tego co napisałem na samym początku wynika, że Niemki rozegrają bezpośrednie pojedynki z Chorwatkami (w I fazie) i z Belgijkami (w II fazie) jeżeli te oczywiście awansują.

W grupie A Niemki powinny spokojnie zająć przynajmniej 2 miejsce, chociaż spokojnie mogą z Włoszkami powalczyć o wygranie grupy.
Chorwatki będą walczyć o 3 lokatę z Dominikankami, może też jakoś włączy się do tej walki Argentyna.
Belgijki w grupie D będą miały ciężko o miejsca 1-2, bo te prawdopodobnie zgarną azjatyckie zespoły, czyli Japonia i Chiny (chociaż zobaczymy jak się zaaklimatyzują i jak będą się spisywać w Europie). Belgijki ze sporymi szansami na 3 miejsce, ale Portorykanki mogą być groźne (chociaż Belgia z Portoryko sobie łatwo radziła w WGP). Kubanki pewnie będą szarpać, ale niczego wielkiego im nie wróżę na tym turnieju. Azerki bez Mammadovej sporo tracą i ciężko tak naprawdę ocenić na co stać ten zespół.

Niemki mogą powalczyć o III fazę grupową. Belgijek i Chorwatek w tej fazie jednak nie widzę.

Otrzymane punkty reputacji: +3
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Zakłady długoterminowe
Kto będzie lepszy w grupie C?
Kazachstan - Tajlandia
Kazachstan --- 1.45 @ Milenium ✅ punkty: 6-3
Grałem jak było 1.55, nie miałem czasu kiedy tego zamieścić.
Tutaj sprawa jest klarowna. Tajki coś kombinują interesującego. Mianowicie ich pierwsza kadra gra teraz jakiś niezbyt ważny, azjatycki turniej, a na MŚ wysyłają kadrę B, która jest raczej anonimowa. Z pierwszorzędnych nazwisk Tajlandia zostawiła sobie tylko jedną libero - Wanna Buakaew. Poziom reszty zawodniczek jest wątpliwy, podobnym składem grały niedawno na Asian Cup i zebrały po kolei manto od rezerw Chinek, rezerwa Japonek i pierwszego składu Kazaszek (wszystko po 3-0), a w pierwszym meczu turnieju przegrały 3-2 ze słabiutkim Tajwanem (na koniec ograły je bezproblemów).
Kazachstan to drużyna z potencjałem, ciągle jednak bardzo surowa technicznie i grająca przewidywalną, prostą siatkówkę. Stać je na zrywy z lepszymi, ale bardzo krótkie. Dobre warunki fizyczne i niezła współpraca rozgrywającej z środkowymi powinny dać konkretną przewagę.
Wszystko wskazuje na to, że Tajlandia w tym roku odpadnie z MŚ już w pierwszej fazie.

Kto będzie lepszy w grupie D?
Portoryko - Kuba
Portoryko --- 1.45 @ Milenium ✅ punkty: 4-0
Tutaj także, grałem jak było 1.55.
Portoryko to całkiem solidna drużyna, nieźle zbilansowana. Prym w ataku wiedzie zdecydowanie Malpica. Ponadto markowe zawodniczki w postaci przyjmującej Cruz czy rozgrywającej Mojicy. Ponadto podoba mi się ich gra przez środek, bardzo fajnie w tym sezonie prezentuje się Oquendo.
Kubanki młode i dość ograniczone, surowe techniczne, popełniające sporo błędów. W ostatnim tygodniu WGP grały jednak na miarę swojego potencjału i już dało się to oglądać. Ciężko powiedzieć jak tutaj się zaprezentują, niedawno na turnieju Norcecy U23 grały słabo.
Najważniejsze w meczach z Kubankami jest to, by nie dać narzucić sobie ich specyficznego stylu gry. Portoryko ma przewagę praktycznie na każdej pozycji i ciężko mi sobie wyobrazić by mogłyby być niżej niż Kuba.
Jak Portoryko będzie w dobrej formie, to spokojnie też powinny wyprzedzić Azerki (1.82 kurs).

Kto będzie lepszy w grupie D?
Chiny - Belgia
Chiny --- 1.25 @ Milenium ✅ 14-9
Tutaj dużo pisać nie trzeba. Zdarzenie dodane głównie w celu zniwelowaniu podatku.
Nie spodziewam się dużo po Belgijkach. Wypadła Freya, co będzie sporym osłabieniem. W tym sezonie bardzo słabo prezentowały się przyjmujące, przez co to była całkiem inna Belgia niż ta z Mistrzostw Europy. Nawet jeśli uda się im powrócić to ówczesnej dyspozycji, nie sądzę by były w stanie wyprzedzić Chinki, które mają po prostu dużo większy potencjał i możliwości.

W połączeniu daje to przyzwoity kurs, który ja sam atakuje dość mocno.

Otrzymane punkty reputacji: +6
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Długoterminówki II część
Taki luźny kupon z Milenium.
Wszystkie typy dotyczą tylko pierwszej fazy grupowej, więc w miarę szybko będą rozstrzygnięcia.
Niemcy 1.20 - Chorwacja 3.75
O Niemkach i Chorwatkach już trochę pisałem, więc tutaj nie ma sensu się rozpisywać. Tutaj jednak typ dotyczy tylko fazy grupowej, więc kurs niższy.
Ciężko sobie wyobrazić, żeby Niemki były niżej od nieregularnych Chorwatek.
Dominikana 1.40 - Argentyna 2.59
Dominikanki mocne fizycznie, spory potencjał w ofensywie, ale ten zespół strasznie cierpi na braku regularności. Przeciętnie wyglądają w przyjęciu i potem ciężko jest to wszystko zniwelować na siatce.
Mają potencjał, żeby walczyć z teoretycznie trochę lepszymi zespołami, ale też do tej ścisłej światowej czołówki nie należą.
Argentyna ciekawy zespół. Starają się grać szybko, ale czasami trochę brakuje mocy na siatce. Jak nie idzie liderkom to ciężko też o jakieś porządne zmiany. Może powalczą o wyjście z grupy, ale może być ciężko.
Serbia 1.67 - Turcja 2.00
Serbki już z Brakocevic, więc powinno to znacznie lepiej wyglądać niż na WGP. Spora siła głównie w ofensywie i na siatce. Mają czasami problemy w przyjęciu, ale potrafią te braki zniwelować na wysokiej piłce.
Ogromny potencjał i może trochę nie do końca wykorzystywany, ale taki mają styl gry i taki też styl gry pasuje poszczególnym zawodniczkom.
Turczynki dobry występ w WGP, ale nie wiem czy będą w stanie to powtórzyć. Nie ma w składzie atakującej Neslihan Darnel i to spora strata. Tokatlioglu i Uslupehlivan to jednak półka niżej.
Strasznie przeciętne występy w ostatnich sparingach.
Serbki mają potencjał, żeby zajść wysoko. Jak będą w optymalnej dyspozycji to spokojnie znajdą się przed Turczynkami.
Holandia 1.20 - Kazachstan 3.75
Holenderki bardzo mi się podobaja w tym sezonie. Pokazywały dobrą grę już w sparingach i turniejach towarzyskich. W WGP też dobry występ i minimalna porażka z Belgią w finale II dywizji.
Nie ma wyraźnej liderki (chociaż za taką można uznać Buijs), ale gra cały zespół i to jest ich spora siła. Fajne warunki fizyczne, dzięki którym dobrze wyglądają na siatce.
Kazachstan niby robi postępy, ale mają ciągle braki techniczne, które wychodzą w starciach z zespołami ogranymi. Mocne na siatce, dobrze blokują, ale w technicznych elementach wyglądają naprawdę, naprawdę słabo.
Awans obie drużyny powinny spokojnie ogarnąć, bo Meksykanki są słabiutkie, a Tajki grają rezerwami. Kazachstan ma jednak minimalne szanse na pokonanie Holenderek w bezpośrednim spotkaniu.
Chiny 1.25 - Belgia 3.33
Chinki z ogromnym potencjałem, ale trochę jednak jeszcze falują. Brakuje im regularności, ale to jest spowodowane ich bardzo młodym wiekiem. Wróciła świetna rozgrywająca Wei, która bardzo dobrze prowadziła grę w WGP. Trzy mocne skrzydłowe. Cały zespół pownien grać coraz lepiej pod wodzą Lang Ping.
Belgijki tak jak pisałem przy okazji wcześniejszego typu. Straciły Aelbrecht i to jest spora strata, nie tylko w kontekście sportowym. Ciężko powiedzieć w jakiej formie są obecnie lewoskrzydłowe, ale w tym sezonie prezentowały się jak na razie cieniutko i Belgia po prostu nie mogła nawet grać swojej najlepszej siatkówki.
Bez względu na to czy Belgijki będą w formie czy nie to Chinek przeskoczyć w tabeli nie dadzą rady.

Wychodzi kurs 4.21 i można spokojnie próbować ;)

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Pierwsze typy na pierwszą serię spotkań.
Ze stawką nie ma co szaleć, bo typy nie są jakoś specjalnie pewne i dodatkowo są to pierwsze mecze, więc forma zespołów jest sporym znakiem zapytania.

Argentyna - Chorwacja​

Faworytkami są Chorwatki, ale nie jestem pewien czy to jest zespół, który jest w stanie utrzymywać równy, wysoki poziom.
Personalnie oczywiście przewaga po stronie Chorwatek. Usić, Popović, Poljak, Jerkov to bardzo dobre, ograne, doświadczone zawodniczki. A są też w składzie młodsze, które już sporo potrafią jak Klarić czy Fabris.
Chorwatki dobrze wyglądają na siatce, blok jest ich bardzo mocną stroną. W WGP miały jednak mnóstwo problemów w przyjęciu i wszystkie przyjmujące włącznie z libero nie są w tym elemencie pewne.
Argentyna niczym szczególnym w WGP nie błysnęła. Solidny zespół, ciekawy, ale też jednak nieregularny. Argentyna bardziej potrzebuje do swojej gry dokładnego przyjęcia, często uruchamiają środkowe. Brakuje trochę zmienniczek na poziomie, bo zawodniczki z wyjściowego składu prezentują dobry poziom. Sporo w tym zespole zależy od dyspozycji atakującej Fresco. Świetna libero Gaido.
Tak jak pisałem wyżej. Chorwatki są faworytkami, ale kurs według mnie zaniżony, bo to nie powinna być aż taka różnica poziomów.
Argentyna może tutaj powalczyć.

Typ:
Argentyna (+2.5 seta) @ 2.05 Unibet ✅

Brazylia - Bułgaria​

To może być jedno z ciekawszych spotkań pierwszej serii, ale nie musi, bo wiadomo, że Brazylia zawsze może wskoczyć na swój kosmiczny poziom.
Brazylia jest tutaj głównym faworytem do złota. Mają po prostu kompletny zespół. Bardzo wszechstronne, świetnie wyszkolone skrzydłowe. Kapitalny środek siatki, którym potrafią zamęczyć rywalki. Dobrze bronią, dobrze organizują grę na kontrze. W WGP tak średnio trochę grała Sheilla (pod koniec już wyglądało to lepiej).
Bułgarki to zespół, który ma ogromny potencjał i chyba czas, żeby go w końcu wykorzystać. Trafiły jednak do ciężkiej grupy, ale awans spokojnie powinny powalczyć (tylko, że może być ciężko z awansem do kolejnej rundy). Trzeba też przyznać, że to zespół, który może zaskoczyć bardzo pozytywnie, ale też negatywnie.
U Bułgarek wypadła Yaneva, która w tym sezonie wróciła do kadry. Strata będzie odczuwalna na dystansie turnieju, bo jednak było więcej możliwości na przyjęciu. Trochę brakuje w tym zespole czasami dokładnego przyjęcia, brakuje też spokoju na rozegraniu. W zagrywce i na siatce wyglądają bardzo dobrze. Fizyczne nie powinny od Brazylijek odstawać.
Sporo utalentowanych i już naprawdę ogranych zawodniczek (Vasileva, Nikolova, Rabadzhieva), ale jest też świetna środkowa Strashimira Filipova, która trzyma ten zespół.
Brazylijki potrafią czasami trochę słabiej zaczynać turnieje. O stratę punktów może być ciężko, ale to bardzo długi turniej i wiadomo, że wszystkich spotkań na 100% się zagrać nie da.
Mam nadzieję, że Bułgarki wytrzymają mentalnie i powalczą, bo potencjał mają.

Typy:
Over 130.5 pkt @ 1.87 Betsafe ✅
Bułgaria (+2.5 seta) @ 2.98 Pinnacle ⛔

EDIT: Oba spotkania na żywo na Polsat Sport News. Odpowiednio o 10:30 i 20:00.

Otrzymane punkty reputacji: +14
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Krótko już na te jutrzejsze mecze, bo zwariowany dzień się trafił.
Belgia - Kuba
Nie załapałem się na te kursy +2.00, ale i tak warto spróbować.
Kubanki i Belgijki ruszone przeze mnie 2 posty wyżej także warto przewinąć + poczytać analizę strasznika.
Do tego dodam, że Kuba gra mecz o 20:00, a ok. 24 godzin wcześniej przyleciały do Włoch, także na starcie pozbawione są procesu aklimatyzacji i to może też mieć wpływ na grę i dyspozycje.
Moje propozycje:
Belgia -2.5 --- 1.88 @ WilliamHill ✅ 3-0

Kanada - Kamerun
Kanadyjki zawiodły mnie na WGP. Grały bardzo słabo, mimo że mają naprawdę niezłe siatkarki i stać je na dużo lepszą grę. Największą bolączką jest przyjęcie.
Kamerun jest dla mnie anonimowy, jednak myślę, że poziomem można je porównać do Algierek, czyli nic wielkiego.
Spokojnie powinny dociągnąć 3 sety z tymi kilkoma punktami przewagi w każdej partii.
Moje propozycje:
Under 135.5 --- 1.85 @ Betway ⛔ 3-1 mózgi Kanadyjek w 3 secie były pozbawione tlenu, paranoja ????

Japonia - Azerbejdżan
To jest bardzo fajny mecz do typowania, przynajmniej w teorii.
Ja tutaj kompletnie nie widzę Azerek, myślę że będą miały duży kłopot by awansować z tej grupy. Rahimova i dalej co? Pustka. Niby są nazwiska znane w światku jak Aghayeva, Aliyeva czy Kovalenko, ale to się na nic nie przekłada (te zawodniczki też wydają się być przejrzałe). Mnóstwo błędów, drętwa obrona, duże kłopoty z przyjęciem, słaba, niedokładna rozgrywająca Oksana.
Japonki takim zespołom z reguły nie przebaczają. Grają dla nich za szybko, łatwo im zdobywać punkty seriami.
Ciężko mi sobie wyobrazić by tutaj Azerki były w stanie coś wskórać. Azjatki nie powinny się bawić i szybko zamknąć ten mecz.
Moje propozycje:
Japonia -2.5 --- 1.56 @ PinnacleSports, SportingBet ⛔ paranoja nr 2.
Under 135.5 --- 1.95 @ SportingBet
⛔

Rosja - Tajlandia
Tutaj ekspresem.
Rosjanki miażdżą te rezerwy Tajek. Dla mnie one są faworytkami do złota razem z Brazylijkami. Kluczem będzie rozegranie, jak Kosianenko (ze Startsevą) będzie przyśpieszać grę tak jak było to na ME to może to być złoty turniej dla Rosjanek. No i wróciła Gamova.
O Tajkach pisałem też przy okazji długoterminówek. Kazachstan potrafił przykryć under 135.5, to taka paka Rosjanek nie powinna mieć problemów. Kurs fajny do jakiegoś ako.
Moje propozycje:
Under 135.5 --- 1.45 @ Betsson, Betsafe ✅ 3-0

Serbia - Turcja
Tak jak już koledzy wspominali do Serbek wraca Brakocevic.
Drugą atakującą jest młoda Boskovic, która wygryzła Bjelicę i ma naprawdę duży potencjał. ME Serbkom nie wyszły, pora się &quot;odkuć&quot;, bo paczkę mają naprawdę mocną i ciężko się indywidualnie do kogoś przyczepić, &quot;wystarczy&quot; to tylko odpowiednio posklejać. Po cichu liczę na awans w drugiej fazy z grupy śmierci (razem z USA, Rosjankami i Brazylijkami, a tylko 3 zespoły awansują).
Turczynki w ostatnich sparingach fatalne wyniki. Brakuje Neslihan, oby grała Polen, bo Seda w takich meczach jak ten powinna łapać 20% skuteczności. Środkowa Akman to duży talent, ale to jest jeszcze mocno nieokrzesana zawodniczka. Turcja grała o dziwo bardzo dobrze w WGP, głównie za sprawą genialnej formy Sonsirmy (potem podłączyła się też Ozsoy). W WGP jednak poza Brazylijkami większość topowych zespołów nie grała na swoim poziomie i gdzieś to się wszystko zatarło.
Początek turnieju, Serbki też cudownej siatkówki w sparingach nie grały, ale wyglądało to jednak solidniej. No i indywidualnie przebijają rywalki, liczę że forma jakaś została przygotowana i zaczną od zwycięstwa.
Moje propozycje:
Serbia wygra --- 1.57 @ PinnacleSports, WilliamHill ✅ 3-1

Otrzymane punkty reputacji: +4
anzelmo 338,1K

anzelmo

Użytkownik
23 Sep 2014, 17:00 Volleyball » World » World Championship Women » Serbia W - Turkey W
typ -5,5 pkt Serbia ✅
1,86
Betsafe

Ciekawe spotkanie mam parę pomysłów(win -1,5 seta) opcji na ten mecz.Faworytkami sa Serbki.Wraca zawodniczka od której będzie bardzo dużo zależało a mianowicie Brakocevic- analizując Serbki to napewno mocny środek, dobry atak bywa rożnie z przyjęciem. Czasem jak to u kobiet głowa mocno sie gotuje podtrawia zaskoczyć zagrywka.Linia dość niska bo nawet przy zaciętym spotkaniu panie sa w stanie oddać seta bez walki w któraś ze stron...Turczynki lepiej bronią jak dla mnie ale nie ma Neslihan Darnel i to może byc duży problem.Indywidualnie Serbki kwestia czy trener to poskleja ustawi...jak by nie szlo jest w ataku młoda Boskovic ze stawka nie ma co szarpać.

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
TUTAJ! znajduje się skład Tajlandii.
Gdzie można znaleźć skład? Zaskoczę wszystkich, na oficjalnej stronie Mistrzostw Świata! Niespodzianka!
americano30 trzy kliknięcia, 10 sekund roboty. Link do oficjalnej strony jest w pierwszym poście, więc z Twojej strony to zwykłe lenistwo.
Zresztą mariok1992 napisał przy okazji typu długoterminowego, że Tajki grają rezerwowym składem i chyba można mu zaufać.

radek03 90

radek03

Forum VIP
Tajlandia wyżej ceni sobie Igrzyska Azji niż MŚ, stąd też całe siły rzucone na ich kontynentalny turniej, dlatego tej ekipy nie powinno się brać w pełni poważnie, ewentualnie grać co przeciwko nim.

strasznik 2,6K

strasznik

Użytkownik
Na razie nie ma a bardzo kursów, ale jutro nie będę miał czasu.

Niemcy-Argentyna
Argentyna +15,5 1.92 Mararthon
⛔

Niemki dzisiaj zagrały fatalnie, pewnie drugi tak słaby mecz im się nie przydarzy, ale nie wydaje mi się również, żeby jakoś nagle ich gra zaczęła funkcjonować tak jak powinna.
Dzisiaj szwankowała przede wszystkim skuteczność, zawiodła ta na którą najbardziej tutaj liczono, czyli Kożuch, słabiutko równie Beier, praktycznie nie było gry skrzydłami.
Dobrze wyglądały środkowe Furst i Karg dobrą zmianę dała Lippmann, ale to z tych pozytywów chyba tyle.
Przyjęcie strasznie niepewne, sporo błędów.
Argentyna miała dzisiaj szansę na zwycięstwo, ale trochę zabrakło chyba spokoju.
Strasznie podobała mi się gra środkowych Sosy i Busquets, dobre zawody rozgrywała także Nizetich.
Problemem było trochę prawe skrzydło, Fresco, która teoretycznie powinna być liderką zespołu grała bardzo słabo i została zmieniona przez Boscacci, która również nie zachwycała.
Niezłe zawody grała rozgrywająca Costiglione.
Bardzo ciężko było je ruszyć dzisiaj w przyjęciu, a same potrafiły zaserwować ostrzej z czym Chorwatki miały problemy, jeśli utrzymają taki poziom, zwłaszcza przyjęcia to są w stanie powalczyć.

Holandia-Tajlandia
Holandia -16,5 1.92 Marathon
⛔

Holandia niezłe zawody dzisiaj.
Bardzo podobała mi się gra Plak w ofensywie, całkiem nieźle jak na swoje możliwości Pietersen, Buijs także nie odstawała.
Dobrze grę prowadziła Stoltenborg, sporo dobrych piłek szło na środek do De Kruijf i Belien, nawet nieźle wyglądało przyjęcie, choć jak piłka leci w kierunku Plak to serce staje.
Co ważne w trudnym momencie wyciągnęły dzisiaj seta, to także jakieś znaczenie powinno mieć.
Jak już było powiedziane Tajki przyleciały drugim składem, większość to młode dziewczyny, warunki fizyczne słabiutkie, powinno być gładkie zwycięstwo Holenderek jutro.

Belgia-Japonia
Belgia 2.58 Marathon
⛔

Na dzień dobry Marathon przywalił 3.95, ale momentalnie kurs spadł, nie wiem czy ktoś zdążył połapać.
Japonki dzisiaj lekko skompromitowały się moim zdaniem, potwierdziły tylko to, że poza swoim podwórkiem grają przeciętnie.
W ogóle nie grała dzisiaj Ebata, nie wiem z jakiego powodu, nie ma libero Sano, co jest ogromnym osłabieniem.
Azerki przytrzymały je blokiem, choć jakichś wybitnych zawodniczek na tej pozycji nie mają, tym bardziej wielka szkoda, że nie ma Aelbrecht.
Zawiodła chyba dzisiaj najbardziej Nagoaka.
Belgijki bardzo spokojnie dzisiaj z wygrały z Kubą, mecz mało miarodajny, ale jak pokazały inne dzisiejsze spotkania u kobiet o 3-0 nie jest łatwo ????
Pćwiczyły trochę grę blokiem i zagrywkę, Dirickx dała pograć środkowej Heyrman.
Trochę martwi niezbyt wysoka skuteczność Van Hecke.
Bardziej skłaniałbym się tutaj na jakieś +1,5, ale jak na razie nie ma tego w ofercie.

mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Portoryko - Kuba
Bez zbędnego...
Kubanki wczoraj dostały manto, Belgijki nie musiały się wysilać. Wygląda na to, że forma podobna do początków WGP.
Portoryko zagrało całkiem przyzwoity mecz, szczególnie przez pierwsze 1,5 seta gdzie broniły bardzo dobrze ataki Chinek. W dobrej dyspozycji jest liderka Malpica i to dobrze wróży.
Moje propozycje:
Portoryko -2.5 --- 1.79 @ PinnacleSports ✅ 3-0
Portoryko -15.5 --- 1.86 @ Betsafe, Betsson ⛔ 77-66

Holandia - Tajlandia
Tutaj konsekwentnie.
Holenderki cały sezon są w naprawdę bardzo solidnej formie, która podchodzi gdzieś pod ich najwyższy potencjalny poziom na jakim mogą grać. Pewnie ograły Kazachstan.
Tajki wczoraj pomęczyły Rosjanki, ale wrażenia to na mnie nie robi, bo one już to do siebie mają, że w takich meczach niekoniecznie chce im się gromić, a poza tym zagrały przeciętnie po prostu (mowa o Rosjankach).
Tutaj wydaje mi się, że seta Pomarańczowe nie oddadzą. Powinno być dobrze. Można też śmiało pomyśleć nad handicapem punktowym.
Moje propozycje:
Under 157.5 --- 1.63 @ MarathonBet ✅ 3-0

Włochy - Chorwacja
Gospodarz ma swoje przywileje. Wczoraj nie odpuszczały nawet na chwile słabym Tunezyjkom.
Myślę, że Włoszki są w dobrej dyspozycji. Mają fajną paczkę z dość długą ławką i mogą podobnie jak Polacy u siebie - daleko dojść w tych Mistrzostwach.
Chorwatki niczym mnie nie zaskoczyły. Oddały za darmo seta Argentynie, która nie grała nic wielkiego (Argentynki grały właściwie bez atakującej, która zwykle trzymała ten zespół w ryzach i dawała szanse na walkę), a blisko były straty punktu w tym spotkaniu. Tak jak przewidywałem, wystarczy wzmocnić trochę zagrywkę i Chorwatki już mają ogromne problemy. Wczoraj nawet doświadczona Maja Poljak potrafiła robić juniorskie błędy gdy było gorąco.
Podsumowując, Chorwatki pewnie w jednym z setów zostaną zdeklasowane, a reszta i tak powinna zostać przypisana zespołowi Italii. Porównałem już je raz do Polaków i myślę, że osiągną podobne wyniki w pierwszej fazie grupowej do naszych Orłów.
Moje propozycje:
Włochy -2.5 --- 1.95 @ Bet365 ✅ 3-0
Włochy -14.5 --- 1.80 @ SportingBet
✅ 76-50
E: Dorzucam hc punktowe w 1 i 3 meczu, bo też warto.

Otrzymane punkty reputacji: +11
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP

Belgijki wczoraj w bardzo łatwy sposób poradziły sobie z Kubankami. Kubanki w tym sezonie reprezentacyjnym nic ciekawego na razie nie pokazały, więc ich gładka porażka nie dziwi. Dodatkowo chyba gdzieś czytałem, że do Włoch przyleciały dzień przed pierwszym spotkaniem, więc to też nie najlepiej świadczy o profesjonalizmie.
Belgijki zagrały bardzo dobrze. W końcu funkcjonowało lewe skrzydło, chociaż naprawdę ciężko to oceniać na tle przeciętnie broniących Kubanek. Sporo Dirickx pograła środkiem, można się tylko przyczepić o skuteczność tej, która najczęściej ciągnie ten zespół czyli Van Hecke.
Japonki całkowicie zawiodły. Widziałem tylko fragmenty, ale to nie był ten poziom, który pokazały w Final Six WGP.
Poza własnym krajem grają zazwyczaj trochę słabiej i to było widać. Zwłaszcza, że Azerki przed tym turniejem jakoś groźnie nie wyglądały (chociaż może coś poszarpią).
Nie wiem dlaczego nie grała znowu Ebata, dlaczego znowu na rozegraniu zaczyna Nakamichi. Czasami dziwne są te decyzje trenera Manabe. Nie ma w składzie na MŚ świetnej libero Yuko Sano, która chyba chciała odpocząć.
Japonki mają bardzo niewygodny styl, który według mnie Belgijkom jakoś szczególnie nie będzie pasować. Bardzo mało grały w sumie z azjatyckimi zespołami, a jak grały to chyba wszystko jak na razie przegrały.
Tutaj nie spodziewam się jakiegoś kosmicznego poziomu ze strony Japonek, ale nie sądzę też, że Belgijki będą w stanie wygrać. Japonki bronią i przyjmują bardzo dobrze. Belgijki też nie mają aż takiej siły w ataku jak Azerki (które oprócz gry na siatce są jednak trochę ograniczone).
Kurs poszedł w górę na Japonki, ale według mnie to ciągle zespół z Azji jest wyraźnym faworytem.
-1.5 seta leciutko tylko.

Typy:

Japonia @ 1.70 Bet365 ✅
Japonia (-1.5 seta) @ 2.50 Bet365 ✅

Otrzymane punkty reputacji: +17
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Serbia - Bułgaria​

Spotkania w tej grupie chyba najciekawsze. Brazylia oczywiściw faworytem grupy, ale Serbia, Turcja i Bułgaria też grają ciekawą siatkówkę. Zwłaszcza Serbki mogą na tym turnieju coś powalczyć.
Wczoraj Serbki wygrały 3:1 z Turcją. Momentami się męczyły, miały trochę słabszych fragmentów, ale przez cały mecz można było odnieść wrażenie, że kontrolują przebieg spotkania.
W wyjściowym składzie rozpoczęła młoda leworęczna atakująca Boskovic, a prawie cały mecz w kwadracie dla rezerwowych spędziła Jovana Brakocevic (pojawiła się chyba tylko raz na parkiecie). Trochę więcej można oczekiwać od Mihajlovic, ale z drugiej strony dostawała sporo ciężkich piłek. Młoda Boskovic dostała trochę więcej piłek, ale częściej miała te piłki rozegrane. Całkiem dobrze wyglądała współpraca ze środkowymi.
Serbki mają szeroki i bardzo mocny skład i niewykluczone, że w kolejnych spotkaniach w wyjściowym składzie pojawią się Brakocevic, Veljkovic, Nikolic czy libero Cebic.
Bułgarki przegrały 0:3 z Brazylią na początek. Coś tam walczyły, zwłaszcza w drugim secie, ale jednak trochę im do wygrania seta brakowało.
Przede wszystkim brakowało lepszej zagrywki. Ciężko ruszyć Brazylijki, ale można to zrobić. A Brazylijki sobie dobrze przyjmowały i wyprowadzały skuteczne akcje. Trochę zawiodła też leworęczna atakująca Nikolova.
Całkiem przyzwoicie wyglądały w obronie, sporo piłek podbiły. Inna sprawa, że z organizacją kontry było sporo problemów.
Widać było, że wielkiego &quot;ciśnienia&quot; po stronie Bułgarek nie było. Zagrały, mecz się odbył i nic się nie stało. Bardzo ważne będą mecze z tymi słabszymi zespołami (Kanada, Kamerun) i z Turczynkami.
Serbki są faworytkami. Ogromny potencjał na siatce i ogólnie w ofensywie. O Bułgarii w sumie można powiedzieć mniej więcej to samo. Tylko, że Bułgarki więcej szarpią i nie są tak dobrze zgrane i poukładane jak Serbki.
Ciężko powiedzieć czy Bułgarię stać tutaj na urwanie punktów, musiałyby chyba zagrać naprawdę świetny mecz. Spokojnie jednak mogą powalczyć o wygranie seta, bo Serbki też mają swoje mankamenty.

Typ:
Over 3.5 seta @ 1.48 Pinnacle ✅

Otrzymane punkty reputacji: +14
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Tajlandia - Meksyk

Dwie najsłabsze ekipy w tej grupie.
Jak na razie bez punktów i jutro będzie chyba jedyna okazja, żeby jakieś punkty na tym turnieju zdobyć.
Tajki w rezerwowym składzie co było już tutaj wspominane. Seta jeszcze nie ugrały, ale też jakoś szczególnie wysoko nie przegrywają. Przyzwoicie bronią, ale na siatce wyglądają słabo.
Meksykanek tutaj jeszcze nie widziałem. Widziałem ich kilka spotkań w WGP. Popełniają sporo błędów własnych, głównie grają lewym skrzydłem i wygląda to średnio.
Dwie słabe drużyny. Tajki wyglądają solidnie, ale do ich podstawowych zawodniczek dużo im brakuje. Sporo podbijają, ale potem mają i tak sporo problemów ze skończeniem akcji. Meksykanki troszkę mocniejsze na siatce, ale strasznie nieregularne są w swojej grze.
Ciężko tutaj wskazać faworyta. Myślałem, żeby coś pograć w stronę Meksykanek, ale wybieram jednak over 3.5 seta. Obie drużyny mają problem z utrzymaniem poziomu.
Grałem przy 1.57, ale ten kurs też jeszcze całkiem dobry.

Typ:
Over 3.5 seta @ 1.53 Pinnacle ⛔

EDIT: Masakra. Mnóstwo niewykorzystanych szans, trzy sety na przewagi.

Portoryko - Azerbejdżan​

Azerki wygrały z Japonkami, ale Japonki nie grają tutaj swojej najlepszej siatkówki (pomimo wygranej z Belgią 3:1). W drugim meczu gładziutka porażka z Chinkami.
Portorykanki przegrały 0:3 z Chinkami, ale postawiły ciężkie warunki, zwłaszcza na początku. W drugim spotkaniu wygrana 3:0 z Kubankami, chociaż nie było to gładkie zwycięstwo.
Portorykanki całkiem dobry zespół. Już w WGP było widać, że powrót wszystkich najważniejszych zawodniczek dobrze im zrobił. Doświadczony skład, ograne zawodniczki. Mają naprawdę fajnie poukładaną grę.
Ciągnie ich atakująca Malpica (Karina Ocasio). Całkiem dobre przyjmujące, zwłaszcza Cruz.
Dobrze przyjmują, dobrze bronią i potrafią dołożyć trudną zagrywkę.
Azerki takie trochę zero jedynkowe. Całkiem dobrze sobie radzą na siatce. Nie ma Mammadovej, więc ciężar gry spoczywa głównie na barkach Poliny Rahimovej. W przyjęciu nie błyszczą, w obronie też to nie jest najmocniejsza drużyna. Blok i atak to ich główne atuty.
Portorykanki są po prostu znacznie lepiej poukładane. Nie sądzę, żeby to było łatwe i szybkie spotkanie, ale jakoś bardziej podoba mi się gra Portorykanek. Niby całkiem ciekawe nazwiska u Azerek, ale gra jakaś taka prosta. Samą Rahimovą ciężko będzie wygrać.
Idę w stronę Portorykanek. Kurs według mnie dobry.

Typ:
Portoryko @ 1.94 MarathonBet ⛔

mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Chorwacja - Dominikana
Chorwatki wczoraj zaskoczyły Włoszki i chyba same siebie także w pierwszej partii. Bloki Poljak dały im przewagę 20-16, którą bardzo szybko zaprzepaściły. Kolejne dwa sety to jednak już była egzekucja.
Lewoskrzydłowe mają duży problem z przyjęciem, a nie nadrabiają tych braków swoimi atakami. Gra z środkiem nie wygląda dobrze, ponadto trener uparł się na granie z Popovic w pierwszym składzie, chyba niepotrzebnie, bo i tak potem musi wchodzić Fabris i się dogrzewać.
Dominikanki grają &quot;swoje&quot;. Nieźle w ataku, ze sporą dawką błędów i paraliżu w gorących sytuacjach, z dobrze ustawionym blokiem. Chyba do normalnej dyspozycji wreszcie doszła środkowa Vargas, bo 3/4 sezonu reprezentacyjnego grzeszyła marnowaniem swoich umiejętności.
Mecz na łatwy nie wygląda i znając życie coś Dominikanki będą odwalać ✅, dlatego jak ktoś ma słabe nerwy to niech lepiej nie ogląda. Dla mnie jednak są w lepszej dyspozycji i koniec końców powinny to spotkanie wygrać.
Moje propozycje:
Dominikana wygra --- 1.90 @ Bet365, PinnacleSports ✅ 2-3

Otrzymane punkty reputacji: +3
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Chorwacja - Dominikana​

Powinno być w miarę wyrównane spotkanie. Obie drużyny ze sporym potencjałem, ale obie potrafią seriami popełniać głupie błędy.

Chorwatki całkiem dobrze wyglądają w bloku. W ataku też mają spory potencjał, ale według mnie zupełnie tego nie wykorzystują. I tutaj problem chyba tkwi w rozgrywających. Nie wiem dlaczego nie starają się grać szybciej. Usic czy Popovic (która zaczynała już dwukrotnie w wyjściowym składzie) idealnie się do takiej gry nadają. Mało też jak na razie było dobrych zagrań ze środkowymi.
Potrafię zrozumieć Serbki, które nie grają zbyt szybko do skrzydeł, bo jednak mają takie, a nie inne zawodniczki. Chorwatek jednak zrozumieć nie potrafię.
Mają czasami jakieś dziwne momenty nagłej zapaści i to najczęściej odbija się na ich przyjęciu. W obronie też jakoś nadzwyczajnie nie wyglądają.

Dominikanki widziałem tylko w meczu z Niemkami. I muszę przyznać, że w końcu zagrały przez większą część meczu solidnie i wykorzystały swój spory potencjał. Oczywiście trzeba wspomnieć o idiotycznie przegranym secie. Prowadziły 2:1 i 23:18 (chyba dobrze kojarzę) i przegrały. Mają szczęście, że w piątym secie nie popisały się Niemki, które zwłaszcza w końcówce mając piłkę po swojej stronie nie potrafiły wyprowadzić kontry. A powinny spokojnie doprowadzić piłkę do ataku.

Spory potencjał w ofensywie. De La Cruz, Martinez, całkiem dobre środkowe. Przyjmujące mają trochę problemów w przyjęciu, bo libero Castillo daje radę. Warto właśnie wspomnieć o Castillo, bo gra kapitalnie i dzięki niej Dominikanki całkiem fajnie wyglądają w obronie.

Tak sobie myślę, że może w końcu Dominikanki zagrają turniej na miarę swoich możliwości. Potencjał jest spory, forma całkiem dobra. Przeciwniczki jak na razie nie najmocniejsze (oprócz Włoszek).
Według mnie spora szansa na wygranie tego meczu po stronie Dominikanek. Będzie pewnie sporo szarpania po obu stronach, jakieś dziwne serie, ale to u tych drużyn normalne (ogólnie to normalne w żeńskiej siatkówce).
Uderzam w stronę Dominikanek.

Typy:
Dominikana (+1.5 seta) @ 1.42 Betsafe ✅
Dominikana @ 1.91 Pinnacle ✅

Turcja - Bułgaria​

Tutaj krótko.

Mecz 50/50 według mnie.
Turczynki jak na razie nic wielkiego nie pokazały. Bułgarki wczoraj całkiem dobry mecz z Serbkami i porażka tylko 2:3.

Turczynki mogą mieć problem tutaj z pozycją atakującej. Tokatlioglu strasznie nierówna, Uslupehlivan tak samo. W WGP przy dobrej dyspozycji Ozsoy i Sonsirmy to działało, ale inne zespoły nie śpią.
Turczynki całkiem fajnie bronią, dobrze wyglądają w bloku (tutaj młoda Akman może się podobać), ale jakoś swoją grą już tak nie zachwycają.

Bułgarki według mnie całkiem dobrze przygotowane do turnieju. Trochę szkoda, że trafiły do tak mocnej grupy. Vasileva w dobrej dyspozycji, Filipova też całkiem dobrze. Jakoś nie rzucają się w oczy błędy na rozegraniu. Czasami falują w przyjęciu, ale za to trochę mnie zaskakuje ich bardzo dobra postawa w obronie.
Kiepsko na razie gra Nikolova na ataku, ale doświadczona Koleva pokazuje się z dobrej strony.

Bardzo małe szanse na to, że zakończy się to w trzech setach. Zwłaszcza, że to mecz o bardzo ważne punkty. Obie drużyny awansują dalej, ale tutaj muszą ugrać jak najwięcej punktów.

Typ:
Over 3.5 seta @ 1.41 Pinnacle ✅

Otrzymane punkty reputacji: +7
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Trochę propozycji na kolejny dzień MŚ.
Niektóre pograne mocniej, niektóre lekko.

Azerbejdżan - Belgia

Azerki jak na razie całkiem pozytywnie. Dwa zwycięstwa, z Japonią (3:2) i Portoryko (3:2) i gładka porażka 0:3 z Chinkami.
Belgijki w pierwszym meczu zmiażdżyły Kubanki 3:0, ale potem pojawiły się porażki, 1:3 z Japonią i 0:3 z Chinkami.
Faworytkami są chyba jednak Belgijki, ale patrząc na to jak obie drużyny na razie się prezentują to nie sądzę, żeby skończyło się tutaj gładką wygraną którejś z drużyn.
Belgijki oczywiście starają się grać swoją grę, ale bez dobrej postawy przyjmujących to jest niemożliwe. Tak jak pisałem mecz z Kubankami nie był miarodajny i już w kolejnych spotkaniach widać, że Leys czy Vandesteene nie są w stanie regularnie kończyć ataków. Leys gra od dłuższego czasu po prostu słabiutko. Liderka Van Hecke jak na razie też nie prezentuje nic nadzwyczajnego, ale trudno się dziwić. Lewe skrzydło funkcjonuje słabiutko, rywalki doskonale to widzą i nastawiają się na zatrzymanie atakującej.
Belgijki sporo piłek podbijają tylko ze skończeniem akcji jest czasami problem. A nie są też tak cierpliwe jak Japonki przy wyprowadzaniu po raz czwarty kontry w jednej akcji.
Azerki myślałem, że będą prezentować się trochę słabiej. W dobrej dyspozycji jak na razie jest jednak Polina Rahimova, która w meczach z Japonią i Portoryko zdobyła w sumie ponad 60 punktów. Mnóstwo piłek idzie do tej zawodniczki i utrzymuje całkiem niezłą skuteczność. Bardzo dobrze wyglądają w bloku, bo mają też dobre warunki fizyczne. Czasami trochę słabiej przyjmują, ale i tak większość piłek idzie do Rahimovej, więc nie ma problemu. Gurbanova czy Kovalienko też na razie grają całkiem dobrze, ale są po prostu w cieniu Rahimovej.
Belgia nie gra tutaj swojej najlepszej siatkówki (ogólnie w tym sezonie nie są jako zespół w optymalnej formie) i nie sądzę, żeby to było dla nich jakieś łatwe spotkanie.
Rahimova mogła sobie trochę odpocząć po ostatnich spotkaniach, ale akurat ona chyba jest przygotowana do takiej ilości ataków.
Belgia gra na pewno zdecydowanie bardziej urozmaiconą siatkówkę, ale tak samo było z Japonkami i Portorykankami, które jednak po pięciosetowych spotkaniach przegrały z Azerkami.
Kurs według mnie na Belgię trochę kiepski. Wiadomo, że są zespołem lepszym, ale w tym sezonie wcale jakoś super nie grają.

Typy:
Over 3.5 seta @ 1.57 Pinnacle ⛔
Over 171.5 pkt @ 1.70 Bet365 ⛔

Meksyk - Kazachstan​

Meksyk jak na razie z 1 wygranym setem. Ta sztuka udała im się w starciu z Amerykankami. Meczu nie widziałem, ale nie sądzę, żeby to była zasługa Meksykanek.
Kazachstan ma tutaj szansę na awans. Jak na razie za nimi same najcięższe spotkania, z Holenderkami, Amerykankami i Rosjankami. Oczywiście wszystkie przegrane i Kazachstan na razie bez wygranego seta.
Kazachstan robi postępy, ale cały czas jest to zespół, który z tymi najlepszymi zespołami nie ma szans na ugranie punktów. Grają trochę taką surową siatkówkę. Technicznie wyglądają słabo, kiepsko przyjmują. Mają sporo możliwości na siatce, dobrze grają blokiem. Jeszcze jakiś czas temu grę ciągnęła tylko Mudritskaya, ale teraz to wygląda już trochę lepiej. Dobrze tutaj gra Matveyeva, swoje dokłada też Anarkulova.
Meksykanki widziałem fragmentami w przegranym meczu z Tajlandią 0:3. Wszystkie sety na przewagi, trochę piłek setowych (zwłaszcza w bardzo długim drugim secie), ale jednak ciągle czegoś brakowało. Widziałem też ten zespół kilka razy w WGP i wyglądają słabo.
Tak jak pisałem ostatnio. Głównym ich problemem są błędy własne, które pewnie też wynikają z tego, że technicznie nie są na najwyższym poziomie. Z rezerwami Tajek grały jak równy z równym, ale Tajki grały cierpliwie i nie popełniały błędów.
Kazachstan na pewno liczy na wyjście z grupy. Teraz przed nimi mecze ze słabszymi Meksykankami i Tajlandkami i muszą zdobyć komplet punktów.
Pomimo tego, że jakoś za Kazaszkami nie przepadam, nie podoba mi się ta ich siatkówka to jednak mają znacznie więcej atutów po swojej stronie.

Typy:
Kazachstan @ 1.33 MarathonBet ✅
Kazachstan (-1.5 seta) @ 1.64 MarathonBet ✅

Japonia - Portoryko​

Japonki jak na razie dwa zwycięstwa (3:1 z Belgią i 3:0 z Kubą) i porażka 2:3 z Azerbejdżanem.
Portorykanki wygrały 3:0 z Kubankami i przegrały 0:3 z Chinkami i 2:3 z Azerbejdżanem.
Portorykanki tak jak pisałem ostatnio grają naprawdę ciekawą siatkówkę. Poukładny zespół, większość zawodniczek doświadczona. Aurea Cruz nie grała w meczu z Kubą, mecz z Azerbejdżanem zaczęła w kwadracie dla rezerwowych, ale potem pojawiła się w składzie i grała dobrze, więc trochę tego nie rozumiem. Trochę też nie rozumiem dlaczego nie gra rozgrywająca Mojica. W sumie Valentin źle nie gra, ale w WGP Mojica grała naprawdę na wysokim poziomie. Oquendo chyba kontuzjowana (nie widziałem żadnej informacji, więc ciężko powiedzieć czy wróci na kolejne spotkania i co tam z nią w ogóle się stało), więc trochę spadła siła na środku siatki.
Japonki tutaj na pewno nie pokazują swojej najlepszej siatkówki, ale też nie są w jakiejś złej dyspozycji. Mam nadzieję, że trener Manabe będzie cały czas wystawiał możliwie najlepszy skład, czyli skład z Ebatą i Miyashitą i libero Tsutsui. Kimura w całkiem dobrej dyspozycji, nie notuje jakiejś nadzwyczajnej skuteczności w ataku, ale wcale nie musi. Cały czas Japonki stosują ten nowy system gry i wygląda to dobrze. Nagaoka jak na razie trochę słabiej, zwłaszcza dwa pierwsze spotkania. Libero Tsutsui z tego co widziałem w meczu z Belgią na bardzo wysokim poziomie i brak Sano w obronie nie jest aż tak widoczny.
Japonki to jest bardzo niewygodny rywal i wiedzą o tym chyba wszyscy. Portorykanki z Japonkami grały w ostatnich latach chyba tylko raz, a to jest zupełnie inny styl gry.
Portorykanki może coś urwą, na pewno powalczą, ale jakoś w starciu z azjatycką siatkówką ich nie widzę.

Typy:
Japonia @ 1.30 MarathonBet ✅
Japonia (-1.5 seta) @ 1.62 MarathonBet ✅

Rosjanki jak na razie bez straty seta, ale grały z Meksykiem, Kazachstanem i Tajlandią.
Holenderki przegrały ostatni mecz z Amerykankami 0:3, a wcześniej wygrały 3:0 z Kazachstanem i Tajlandią.
Do składu Rosjanek wróciła na MŚ Gamova i to będzie spore wzmocnienie jeżeli wskoczy na najwyższy poziom. Rosjanki tutaj jak na razie próbują manewr z graniem na &quot;trzy wieże&quot; na skrzydłach, czyli Gamova, Goncharova i Kosheleva w jednym czasie na boisku. Ofensywnie wygląda to kapitalnie, ale ciekawe jak to wypadnie przeciwko dobrze zagrywającej i do tego myślącej drużynie. Jak na razie całkiem dobrze grała Startseva (widziałem tylko fragmenty), która wykorzystywała nawet całkiem fajnie środkowe. Chociaż nie ma też sensu zbyt pochopnie wyciągać wnioski, bo jednak Rosjanki grały ze słabymi rywalkami. Ciekawe jak Startseva będzie grać w trudnych momentach przeciwko mocnym rywalkom.
Holenderki tak jak już pisałem przy różnych okazjach rozgrywają naprawdę fajny sezon. Oczywiście medalu tutaj zdobyć nie powinny, ale widać, że w końcu Oranje znowu mają całkiem mocny zespół.
Zespół to w sumie ważne słowo w kontekście Holenderek, bo nie ma takiej wyraźnej liderki w tym zespole. Niby Buijs powinna być taką zawodniczką (ma do tego predyspozycje), ale jak na razie większość sytuacyjnych piłek wędruje do młodej Plak. Mocny środek siatki, całkiem dobrze rozgrywa Stoltenborg, mocnym punktem jest libero Schoot. Trochę brakuje czasami atakującej. Pietersen miała naprawdę dobre momenty w tym sezonie, ale to w dalszym ciągu Pietersen, która jest strasznie chimeryczna. Jest jeszcze Manon Flier, ale najlepsze lata ma zdecydowanie za sobą.
Holenderki grają jako całość. Fajnie to wszystko wygląda, ale czasami brakuje trochę mocy w ataku.
Rosjanki bardzo mocne na siatce, ale trzeba też wspomnieć, że naprawdę poprawiły się w obronie. Ciekawe tylko jak manewr z &quot;trzema wieżami&quot; wypadnie tutaj, jeżeli oczywiście trener znowu zdecyduje się na takie zestawienie.
Ogólnie obie drużyny trzeba pochwalić za małą ilość błędów własnych. Szczególnie u Rosjanek to dziwi, bo przecież kiedyś właśnie te błędy były ich problemem. A tutaj już w WGP było widać, że szanują piłkę.
Może to być naprawdę dobry mecz.
Faworytkami są oczywiście Rosjanki, ale nie zdziwię się jak Oranje coś tutaj urwą. Powinny spokojnie powalczyć i wygrać seta. A może nawet cos więcej.

Typ:
Holandia (+2.5 seta) @ 1.93 Pinnacle ✅
Over 135.5 pkt @ 1.52 MarathonBet ✅

Przed startem MŚ można się było spodziewać, że będzie to mecz o zwycięstwo w grupie. Niemki jednak kiepsko zaczęły turniej i straciły punkty z Dominikaną. Potem jednak w starciach ze słabszymi zespołami wygrały bardzo pewnie. Włoszki jak na razie pewnie zmierzają po swoje pokonując kolejno Tunezję, Chorwację i Argentynę.
Włoszki u siebie i widać ogromną mobilizację. Mnóstwo doświadczonych zawodniczek, dla których to może być (i pewnie będzie) ostatnia szansa na medal w reprezentacji: Lo Bianco, Centoni, Costagrande, Del Core, Piccinini, Arrighetti, jest też libero Cardullo.
Widać, że Włoszki całkiem fajnie mają poukładaną grę. Jeżeli w dobrej formie będzie Centoni to nawet całkiem dobrze wyglądają na wysokiej piłce. Trochę narzekałem na środek u Włoszek w tym sezonie, ale widać, że Chirichella robi spore postęyp.
Niemki ciężko ocenić, bo w meczu z Dominikaną było widać, że męczą się głównie ze sobą, chociaż trzeba też przyznać, że rywalki zagrały na dobrym poziomie. Kolejne mecze gładko wygrane, ale ze znacznie słabszymi zespołami.
Siłą Niemek jest zespołowość i tutaj potrzebne są wszystkie zawodniczki w wysokiej formie. Jak na razie dobrze spisują się środkowe Furst i Karg (chociaż akurat Karg w meczu z Dominikaną trochę zawiodła w ważnych momentach). Faluje Kozuch, ale ona akurat faluje zawsze i ciężko powiedzieć kiedy odpali.
Według mnie będzie to wyrównane spotkanie. Włoszki u siebie, w dobrej dyspozycji, na pewno są faworytkami, ale można je spokojnie ruszyć.
Niemki korzystnego bilansu z Włoszkami w ostatnich latach nie mają, ale też te przegrane spotkania to nie były zazwyczaj nokauty tylko było tam sporo walki. Zwłaszcza gdy były to ważne spotkania.
Niemki pewnie coś tutaj urwą.
+1.5 seta lekko, ale jakoś tak wydaje mi się, że może być tutaj 5 setów.

Typy:
Over 3.5 seta @ 1.61 Pinnacle ✅
Niemcy (+1.5 seta) @ 2.64 Pinnacle ⛔

Otrzymane punkty reputacji: +7
strasznik 2,6K

strasznik

Użytkownik
Brazylia-Turcja
Brazylia -2,5 1.58 Pinnacle
⛔
Brazylijki powinny zagrać w najmocniejszym składzie, a wiadomo, że w takim zestawieniu są w stanie wygrać za każdym do zera.
Jak do tej pory zagrały w zasadzie tylko jeden mecz z w miarę poważnym rywalem, czyli z Bułgarią i wygrały bardzo pewnie.
Super mocne skrzydła, choć Sheila ma jeszcze trochę rezerwy, bardzo mocny środek, ogarnęta rozgrywająca, która ptrafi to wszystko poukładać. Do fajna libero.
Dobra zagrywka i blok.
Turczynki jak do tej pory przeciętnie, największym problemem jest skuteczność, zwłaszcza z prawego skrzydła, choć w meczu z Bułgarią Ozsoy i Sonsirma również nie wyglądały jakoś wybitnie.
Najlepiej chyba wyglądają środkowe, szału nie ma również w rozegraniu, ani Naz Aydemir, ani Karakoyun niespecjalnie mnie przekonują.
Są do pocelowania zagrywką, którą jak wspomniałem Brazylijki mają całkiem niezłe.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom