Senegal - Polska / Senegal -hc 1.0 @ 4.60 Forbet
Ten post jest niejako uzupełnieniem tego napisanego w tym dziale kilka dni temu przed meczem
Kolumbia - Senegal.
Senegal to trzykrotny z rzędu finalista Pucharu Narodów Afryki U20 to tak na wstępie ...Drużynę ta odczytuje w podobny sposób jak Kolumbie a po ich niedzielnym spotkaniu należy cenić ja jeszcze wyżej. W związku z tym trzymam się tezy ze są lepsza ekipa od nas pod każdym względem , techniki , ogrania , przygotowania fizycznego , szybkości , wybiegania , prezentują się tez lepiej jako kolektyw na boisku.
To wszystko nad wyraz widoczne było porównując ich i nasz występ przeciw drużynie z Am. Płd.
W ekipie gości bardzo dobrze zaprezentowało się już kilku piłkarzy jak choćby
Sagna któremu na tle naszych wolnych obrońców nie będzie w cale ciężej hasać i straszyć, skoro w meczu z
Kolumbia robił to z niezłym skutkiem , czy tez tak samo błyskotliwy
Niang .Senegal w niedzielnym meczu zadziwił mnie dużą dojrzałością taktyczna w grze obronnej co na drużyny z "Czarnego Lądu" zwłaszcza młodzieżowe nie jest czymś oczywistym , nie wróży to dobrze naszym napastnikom przed dzisiejsza potyczka. Myślę ze przy tym kursie warto pograć takie rozwiązanie , bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na taki scenariusz . Być może jedynie zmiany personalne trenera rywala który zechce dać odpocząć komuś z pierwszej jedenastki trochę zmienia poziom drużyny aczkolwiek nie jest powiedziane ze ewentualni zmiennicy będą odbiegać wyraźnie od pierwszoplanowych skoro wchodzący z ławki w spotkaniu z
Kolumbia nie prezentowali się gorzej a byli to 17-18 latkowie . Tyle jeśli idzie o aspekt czysto sportowy.
Teraz jak to zwykle bywa przed ostatnia kolejka rozgrywek grupowych przejdźmy do matematyki.Nie trzeba być wirtuozem by zauważyć ze remis w tym spotkaniu daje pierwsze miejsce Senegalczykom a nam gwarantuje awans do dalszej fazy z 3 lokaty z czterema pkt. i dobrym bilansem bramkowym +3.W związku z tym mam mieszane uczucia co do tego w jaki sposób podejdzie do dzisiejszego spotkania sztab szkoleniowy Senegalu i sami piłkarze. Z jednej strony dla każdego z nich dobra prezentacja w tym turnieju to szansa na lukratywny kontrakt w Europie , z drugiej strony wiadomo ze gospodarz turnieju umie czasami zagłaskać rywala i przekonać do swojej koncepcji różnymi sposobami.
Na dodatek pogłoski o przymusowej wpłacie 5 tys. EUR ( nie wiem komu) przez każdego z obecnych na tym turnieju zawodników Senegalu przed mistrzostwami jako warunku powołania do kadry pozwalają postrzegać cała ta sytuacje jako co najmniej dziwną by nie powiedzieć mafijną.
Żeby było śmieszniej usłyszałem od Senegalczyka grającego kilka lat temu w moim rodzinnym mieście w jednej z niższych lig a przebywającego aktualnie w naszym kraju pewna ciekawostkę .
Utrzymuje on kontakt z niektórymi zawodnikami repr. Senegalu i przed meczem z Kolumbią został poproszony o przesłanie w trybie pilnym przesyłką kurierską .... czterech par butów do gry..
...( rozmiaru nie podał). Rozbawiło mnie to totalnie ale sam informator zapewnia ze to nie żart i w realiach panujących w tej kadrze jest to czymś normalnym.
Sami musicie wiec zdecydować która koncepcja na ten mecz wydaje się wam bardziej prawdopodobna i realna , czy pewne zwycięstwo Senegalu czy tez podział punktów nie krzywdzący nikogo.
Żeby całkowicie namieszać nadmienię jeszcze ze nasze zwycięstwo w tym meczu i jego rozmiary spowodują potrzebę utworzenia tabelki dla trzech drużyn ( Senegal,
Kolumbia,
Polska) w celu wyłonienia kolejności w grupie.Pisze to z bananem na twarzy ale teoretycznie taka możliwość istnieje wiec o niej wspominam.