Dzień 3, poniedziałek 22 kwietnia, godz. 11:00
Mecz:
Mark Selby - Zhao Xintong
Typ:
over 2,5 centuries Rezultat: 3 brejki Selby'ego
Kurs
: 1,86
Bukmacher
: etoto
35-letni Anglik kontra 22-letni Chińczyk. Selby, do niedawna wieloletnia Jedynka Main Touru, ma ten sezon słabszy, na koncie zaledwie 1 turniejowe zwycięstwo latem zeszłego roku. Jednak w dowolnych statystykach, również z obecnego sezonu jest daleko przed Chińczykiem. Xintong, który od 3 lat jest w profesjonalistą, przed obecnym sezonem musiał grać kwalifikacje, ponieważ po poprzednim sezonie 2017/2018 stracił status zawodowca. Zakwalifikował się przez Q-School dość sprawnie, a w kolejnych 16 turniejach grał powtarzalnie. Tylko 4 razy przegrał w 1. rundzie, a jego największym sukcesem jest półfinał latem 2018 r. w China
Championship. Notabene to właśnie ten turniej wygrał, jako swój jedyny w tym sezonie, Selby, który osobiście wyeliminował Xintonga. Panowie grali ze sobą 3 razy w latach 2015-2018, wszystkie mecze wygrał Selby, stan ich rywalizacji we frejmach wynosi 14:6.
W niedzielę zobaczyliśmy jak Murphy wrócił z niebytu i zmasakrował nowicjusza z Chin - Luo Honghao. Takim samym nowicjuszem w Crucible Theatre jest Xintong, który jednak ma 3-krotnie większy staż jako profesjonalista od swojego młodszego kolegi. Nie można wykluczyć kompletnej dominacji Selby'ego, nie można z drugiej strony odmawiać szans Chińczykowi, który nie tylko w eliminacjach do M.Ś., ale w całym sezonie prezentował się solidnie. Dość powiedzieć, że w rankingu rocznym plasuje się w 3. dziesiątce graczy. Mimo, że wśród Chińczyków jest 4., to wyprzedza w tym rankingu Ding Junhui'a.
Szukając roztropnego typu na ten mecz zwróciłem uwagę na to, że Selby przez ostatnie 2 miesiące w każdym meczu, z wyjątkiem ostatniego spotkania ze Steadmanem (zanotował tylko brejka 99 pkt.), konstruował od 1 do 3 setek. Xintong w eliminacjach do M. Ś. powtarzalnie buduje wysokie brejki, a we wcześniejszych meczach, nawet w tych krótkich i przegranych robił to samo. Dlatego uznałem, że najlepiej uwolnić się od prognozowania jak bardzo młody wilczek potrafi przeciwstawić się staremu wyjadaczowi. Szanse na to, że w tym meczu będą 3 setki uważam za daleko większe niż sugerują to wystawione kursy. Dodam jeszcze, dla zobrazowania ich zdolności, że statystyki sezonu Selby'ego mówią, że konstruuje setkę 1 na 8,81 frejmów, a z kolei Xintong - 1 na 15,32 frejma. Słowem każdy z tych zawodników, choć na pewno dwa razy bardziej Selby, sam jest w stanie obecnie wygrać dla mnie tego overa. Choć najprawdopodobniej obaj zapracują na moją korzyść.
Stawiam stawkę maksymalną -10/10 jednostek.