>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Matura WOS - Tylko ci co zdają lub zdawali

leokung 0

leokung

Użytkownik
Witam... kto zdaje Mature z WOSU lub ją zdawał ??

WYbrałem WOS..próbnej nei zdałem.... (18 pkt :kwasny4565 ???? ...

Mam małe obawy co do prawdziwej która mnie czeka 6 maja...

Jak myślicie lub podejrzewacie co może byc na arkuszach...w sensie jakeigo typu zadania ??

Narobiłem chyba z 40 stron notatek których będę się uczyć...

Wiem, że ogólnie najczęściej pojawia się PRAWO, UE, POLITYKA....ale doradźcie czego mógłbym jeszcze sie pouczyc czy cos...

bo często na Maturze z Wosu występująpojecia ktorych nei rozumiem a są one banalnie proste w rzeczywistosci...

Obecnie skończyłem 4 klase technikum....

radek03 90

radek03

Forum VIP
Ja matury z wosu nie zdaje, ale na pewno musisz znać konstytucje, są czasami fragmenty konstytucji i trzeba je zinterpretować. Coś z bieżących wydarzeń, czyli np. konflikty zbrojne XXi wieku.

S 0

strzelec18

Użytkownik
JA zdawałem WOS 2 lata temu i na rozszerzonym poziomie udało mi się zdobyć coś około 78%. Uważam jednak, że nie jest to wielka sztuka tymbardziej że jedną z części egzaminu (!!!) było napisanie wypracowanie [chyba wymienić po 5 przyczynach (historycznych oraz współczesnych) i skutków biedy w Polsce]. Ale teraz do rzeczy: w sprawie zakresu wiadomości masz słuszne podejście zatem spróbuj przypomnieć sobie konstytucję, prawo, sądownictwo, etapy UE, NATO, CEFTA, EFTA itp, polityka RP, partie polityczne, a nade wszystko radzę Ci poszukac w sieci arkusze maturalne z poprzednich lat.
Powodzenia na egzaminie ????

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
konstytucja i ogólna umiejetność interpretacji tekstów zródłowych...tego zawsze było sporo i napewno bedzie.Poucz też sie z Unii Europejskiej...budowa senatu i sejmu w Polsce.Kadencje prezydenta i premiera proces głosowania w sejmie to wszystko są bardzo istotne sprawy które napewno będą.

leokung 0

leokung

Użytkownik
konstytucja i ogólna umiejetność interpretacji tekstów zródłowych...tego zawsze było sporo i napewno bedzie.Poucz też sie z Unii Europejskiej...budowa senatu u sejmu w Polsce.Kadencje prezydenta i premiera proces głosowania w sejmie to wszystko są bardzo istotne sprawy które napewno będą.

sluszna uwaga..teksty zrodlowe...tego jest do cholery...i często trudne mi jest je zrozumieć....

matex 0

matex

Użytkownik
ja zdaję w tym roku, nam nauczyciel mówił, żebysmy dobrze przygotowali się z zagadnien. dot. NATO, gdyz w tym roku mija 10 lat od wejscia Polski, i mozliwe że cos na ten temat bedzie ????

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
Dokładnie...sporo też ostatnio sie trąbi na temat Solidarnosci i Leszka ofkors a więc i z tego sie przygotujcie ????

novo 203

novo

Użytkownik
ja też zdaję w tym roku, polecam repetytorium operonu z wosu, trochi drogie bo ponad 50zł, ale wszystko w nim jest ładnie ujęte i wyjaśnione

snajper 322

snajper

Forum VIP
Najlepiej byc na czasie, tak jak juz ktos wspominal NATO, Walęsa.
Konstutucja jak najbardziej, takze mapka moze sie pojawic.
Nam nauczciel mowi ze matura z wosu to jak prawo jazdy. Rozwiazywac zad testowe z poprzednich lat bo sie czesto pojawiaja, wiec juz wzrokowo bedziesz wiedzial co i jak, tak jak na prawku ????

ryba_gangsta12 665

ryba_gangsta12

Użytkownik
Ja matury z wosu nie zdaje, ale na pewno musisz znać konstytucje, są czasami fragmenty konstytucji i trzeba je zinterpretować. Coś z bieżących wydarzeń, czyli np. konflikty zbrojne XXi wieku.
Tak jak pisze radek03 musisz znać konstytucje! Na pamięć, całą!???? Dajcie spokój, WOS to tylko interpretacja tekstów, schematów i diagramów. Jak oglądasz wiadomości to będziesz znał polityków itp. Na koniec napisać wypracowanie i zdane. Zdasz! Wystarczy wierzyć w siebie i pewnie podejść do egazminu:-D

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Tak jak pisze radek03 musisz znać konstytucje! Na pamięć, całą!???? Dajcie spokój, WOS to tylko interpretacja tekstów, schematów i diagramów. Jak oglądasz wiadomości to będziesz znał polityków itp. Na koniec napisać wypracowanie i zdane. Zdasz! Wystarczy wierzyć w siebie i pewnie podejść do egazminu:-D
Nam na specu koleś mówił, że w 3. klasie trzeba będzie znać całą, rozwiązywałem testy z WOSu to przede wszystkim interpretacja tej że Konstytucji oraz wyciąganie informacji z tekstu.

luniu 20

luniu

Użytkownik
Ja także zdaje w tym roku maturkę z WOSU. Egzamin pisemny jest 6 maja. Obecnie powtarzam sobie cały materiał i jestem bodajże w połowie działu polityka. Nie będę się powtarzał, jak koledzy wyżej napisali warto przypomnieć sobie te rzeczy jak : UE, NATO, konstytucja, Sejm, Senat itd. Myślę że większa część sukcesu na egzaminie to odpowiednia interpretacja tekstów i odczytywanie tabel diagramów, no i napisanie własnego tekstu. Powodzenia na maturze WOSOMANI :spokodfhgfh:

celahim 4

celahim

Użytkownik
Nie wiem jakim cudem mogles nie zdac z matury z WOSU. Ja zdawałem ją dwa lata temu i ta matura jest po prostu najlatwiejsza ze wszystkich. Wybralem ja tylko dlatego, poniewaz nie moglem zdawac tylko z jezykow (obcych i polskiego), wiec musialem wybrac dodatkowy przedmiot. Nie przeczytalem z Wosu zupelnie nic, ksiazki nie kupilem, na lekcjach robilem wszystko, oprocz sluchania nauczyciela, a zdalem na bardzo przyzwoitym poziomie.
Matura z Wosu to tak naprawde test na inteligencje. Wiekszosc odpowiedzi na pytania sa juz zawarte w samym arkuszu, trzeba je tylko odczytac i przepisac. To wypracowanie tez ma przyjemny temat. Moze zamiast nauki z ksiazki zacznij ogladac wiadomosci, bo do zdania tej matury na przyzwoitym poziomie naprawde wystarczy troche inteligencji i ogladania wiadomosci, chcociazby raz w tygodniu.
PS. Jesli zdajesz rozszerzona, to jest juz troche trudniej, bo potrzebna jest tez wiedza wlasna, ale i tak nawet bez przygotowania bez problemu mozna ja dobrze zdac.
Powodzenia

matex 0

matex

Użytkownik
oglądanie wiadomości teraz juz za duzo nie da, testy były przygotowane juz kilka miesiecy temu, więc aktualnych wydarzeń tam raczej nie znajdziemy. a co do tego co mówiłes - tak było zazwyczaj, wos zdawali wszyscy. jednak w tamtym roku, ci na gorze chyba zrozumieli swój bład, i ubiegłoroczna matura z wosu była naprawdę trudna

leokung 0

leokung

Użytkownik
oglądanie wiadomości teraz juz za duzo nie da, testy były przygotowane juz kilka miesiecy temu, więc aktualnych wydarzeń tam raczej nie znajdziemy. a co do tego co mówiłes - tak było zazwyczaj, wos zdawali wszyscy. jednak w tamtym roku, ci na gorze chyba zrozumieli swój bład, i ubiegłoroczna matura z wosu była naprawdę trudna

DOKŁADNIE...DO ZESŻŁOROCZNEJ MATURY TEŻ MYŚLAŁEM ŻE JEST PROSTA.

2 lata temu matura była akurat najłatwiejsza gdyż rozwiązywałem arkusz i zdałem dość wysoko beż żadnej nauki....

z poprzedniego roku zaś....Matura pogrążyła dużą ilość uczniów w Polsce.

WOS to już nie to co kiedys....Matura ta jest co raz trudniejsza.....

Wiadomosci bardzo czesto oglądam, ale tutaj za wiele nie pomogą...

Pozostaje mi tylko nauka......

dodam że jako jedyny z klasy wybrałem WOS....

I dodam...że nie miałem wogóle wosu w 4 klasie..gdyż zmarł mi nauczyciel...i potem nie miąłem z nikim zastępstwa...... (był wicedyrektorem)...

przez cały rok zero wosu...tylko na ostatni miesiac dostałem zastępstwo..wiec tutaj mam przesrane ???? ...

Dlatego nie zdałem próbbnej tak mi sie wydaje gdyż nie miałem wogóle styczności z wosem w tym roku szkolnym.

OBy się udało teraz.

R 4,1K

robson1416

Forum VIP
Ja podeszłem do matury próbnej bez przygotowania. Miałem 66 % i powiem, że każda z WOS-u matura jaką do tej pory rozwiązywałem była dla mnie łatwa. Naprawdę można spokojnie zdać. W tym roku ważna będzie ONZ, NATO i Unia Europejska. Tak mi podpowiedział mój nauczyciel od WOSU.

Polska weszła do UE w 2004 r. ---&gt; 5 rocznica
Strefa Euro wprowadzona została w 1999 r. ---&gt; 10 rocznica
Polska weszła do NATO w 1999 r. ---&gt; 10 rocznica
Polska reforma administracyjna (1999) ---&gt; 10 rocznica
Agendy ONZ, ponieważ jest rocznica jakiegoś organu zajmującego się prawami człowieka.

Jeszcze może być Okrągły Stół, Upadek Muru Berlińskiego i coś z II wojny światowej chociaż to bardziej historia.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Hehe no fakt rok temu to przez pierwsze 5min kazdy przegladal arkusz z niedowierzaniem.
Nikt sie nie spodziewal takich pytan ???? No ale coz na kogos musialo trafic ????

Do góry Bottom