Hamilton Academical - Hibernian FC 1:2 (0:1)
W ostatnim czasie "szukałem" przełamania The Accies, ale naprawdę trudno jest przewidzieć, kiedy ono w końcu nadejdzie. 16 kolejnych ligowych spotkań bez odniesionego zwycięstwa to na pewno seria, którą rzadko ogląda się śledząc poczynania najsłabszych ekip w innych ligach. Ostatni raz po komplet punktów piłkarze Billy'ego Reida sięgnęli 30 października, a więc przeszło 4 miesiące temu! Może po prostu zapomnieli jak się wygrywa...? Nie wiem.
W ostatniej kolejce było blisko upragnionego zwycięstwa (1:1 z Dundee United na New Douglas Park), gdyż goście wyrównali dopiero w 83. minucie. Może dzisiejszego wieczoru nareszcie się uda?
Hibernian w ostatnich tygodniach notuje bardzo dobre wyniki (4 kolejne zwycięstwa; z tego 3 przed własną publicznością). Tylko o ile na Easter Road jakoś im ta gra wychodzi, o tyle poza Edynburgiem "dostają baty" jak się patrzy, a bilans (3-0-10; 13:24) mówi sam za siebie...
Tylko co z tego, kiedy ich dzisiejszy rywal na własnym boisku nie odniósł jeszcze żadnego zwycięstwa! Według mnie zanosi się na kolejny, 17. już mecz bez wygranej dla Hamiltonu i pierwszy wyjazdowy remis dla Hibernianiu. To chyba "najrozsądniejszy" typ na ten mecz... Piłkarze ze stolicy mogą mieć bardzo duże problemy, by sięgnąć dziś po 5. z rzędu zwycięstwo, a The Accies z kolei nie będą raczej w stanie wygrać nagle meczu z rywalem, który jest w formie. "Najsensowniej" wygląda wobec tego podział punktów.
Menedżer Billy Reid będzie zmuszony radzić dziś sobie bez podstawowego defensora Martina Canninga (22/0), który dołączył do kontuzjowanych już wcześniej: napastnika Marco Paixao (18/1) i dwójki pomocników (aczkolwiek nie odgrywających w drużynie większej roli): Alexa Neila (1/0) i Jamesa Gibsona (0/0). Z kolei występ innego pomocnika, Gary'ego McDonalda (13/0), stoi pod dużym znakiem zapytania.
Do składu gości po 2-meczowym zawieszeniu powraca obrońca (kapitan) Ian Murray (15/0). Na murawie New Douglas Park w barwach The Hibees nie zobaczymy dziś za to pomocnika Danny'ego Galbraitha (21/0) oraz dwójki obrońców: Stevena Thicota (7/0) i Michaela Harta (17/0).
remis @3.30 4/10 (tobet)