A tutaj potwierdzenie informacji z oficjalnej strony hokeja:
Formuła tie-break
W przypadku tej samej liczby punktów na koniec turnieju o wyższej pozycji rozstrzyga wynik bezpośredniego meczu pomiędzy drużynami.
Jako że system 3-punktowy uniemożliwia podział punktów opisywana procedura jest wdrażana w życie dopiero w przypadku, gdy trzy zespoły uzyskają tą samą liczbę punktów.
W przypadku trzech lub więcej drużyn o tej samej liczbie punktów tworzona jest mała tabela obejmująca wyłącznie wspomniane zespoły. Proces jest kontynuowany do momentu, gdy dwie drużyny (lub żaden) mają ten sam bilans. W przypadku dwóch zespołów o tym samym bilansie decydujący jest wynik bezpośredniego starcia między drużynami z zastrzeżeniem, że to spotkanie nie mogło zakończyć się remisem. Formuła rostrzygana jest w następujących krokach:
Krok 1:
Pod uwagę brane są jedynie mecze pomiędzy drużynami o tym samym bilansie. Tworzona jest mała tabela, w której liczone są punkty jedynie z bezpośrednich meczów.
Krok 2:
W przypadku jednakowego bilansu punktowego o wyższej pozycji rozstrzyga różnica bramkowa w meczach bezpośrednich pomiędzy drużynami.
Krok 3:
W przypadku jednakowego bilansu punktowego i tej samej różnicy bramkowej o wyższej pozycji rozstrzyga liczba strzelonych bramek w meczach bezpośrednich pomiędzy drużynami.
Krok 4:
W przypadku jednakowego bilansu punktowego, tej samej różnicy bramkowej i identycznej liczby strzelonych goli o wyższej pozycji rozstrzyga bilans każdego z tych zespołów z najbliżej od góry sklasyfikowanym z małą tabelą zespołem. Drużyna z najlepszym bilansem (1. Punkty, 2. Różnica bramek, 3. Bramki strzelone) z zespołem najbliżej sklasyfikowanym z małą tabelą zajmuje najwyższą lokatę.
Krok 5:
W przypadku dalszej równości bilansu mała tabela jest poszerzana o najbliżej sklasyfikowaną od góry z małą tabelą zespołem.
Krok 6:
W przypadku dalszej równości bilansu o miejscu w klasyfikacji końcowej decyduje losowanie.
Adnotacja: Jeżeli nie zostały rozegrane jeszcze wszystkie mecze turnieju, drużyny o tym samym bilansie są klasyfikowane według następującego klucza: 1. Mniejsza liczba rozegranych meczów, 2. Różnica bramkowa, 3. Bramki strzelone, 4. Pozycja w poprzednim roku.