Rozlosowano już pary ćwierćfinałowe. Po fazie grupowej można stwierdzić, że to najdziwniejsze worldsy w dziejach chyba. Myślę, że bardzo ciężko było przewidzieć to, co się wydarzy w grupach, dlatego raczej omijałem stawianie bo1. Kto, by się spodziewał, że Cloud9, które zaprezentowało się tak słabo w play-inach potrafiło zająć drugie miejsce w tak trudnej grupie. Zaskoczeniem z pewnością jest Fnatic, które jak dla mnie zagrało wszystkie gry perfekcyjne, a ich jedyna porażka na iG na moje to błąd draftu. G2 też mnie mocno zaskoczyło, bo podobnie jak Cloud9 dość średnio w play-in. Czyli z drużyn, które grały w play-inach 3 na 4 weszły do ćwierćfinału. Tajwan kompletnie zawiódł MAD oraz G-Rex 0/6, a Flash Wolves odpadło z grupy po strasznie głupiej wpadce na drużyne, która walczyła o nic. Opiszmy trochę pary ćwierćfinałowe:
Afreeca Freecs - Cloud9 @ 1.22
Kurs zdecydowanie nie warty gry, ale jeśli miałbym wybierać zwycięzce tego meczu to wybrałbym drugi seed koreański. Szczerze to nie wiem, co sądzić o ich grze, gdy wygrywali wyglądali naprawdę dobrze, ale te wpadki na G2 i Flash Wolves bolały oczy. Może potrzebowali ogrania, tego nie wiem. Cloud9 mnie po prostu zachwyciło w fazie grupowej. Koreańskie ekipy słyną z świetnego przygotowania i myślę, że tym razem też tak będzie. W bo1 chętnie postawiłbym na C9, ale w bo5 raczej nie mają za dużych szans. Ja na miejscu Afreeca Freecs skupiłbym się na wybanowaniu Jensena, to on ciągnął swoją drużynę do zwycięstw, a bez Zielana czy Syndry może mieć mały problem.
Fnatic - Edward Gaming @ 1.45
Dla mnie EDG zagrało jedną dobrą grę na tych worldsach, tą przeciwko KT Rolster. Zwycięstwa z MAD Team były dla nich formalnością, na Liquid, które i tak wyglądało bardzo średnio zrobili 1-1, dziwi trochę to zwycięstwo w bo1 na KT, ale taka jest właśnie uroda gier tego typu, że underdog może zaskoczyć. W bo5 EDG niestety nie miałoby szans na KT. Fnatic bardzo mi się podobało i szczerze mówiąc zdziwiłem się ich postawy w starciu z iG. Raczej zakładałem spokojne wyjście z grupy, ale nie z pierwszego seeda. Ich jedyna przegrana to na moje błąd draftu. Spodziewam się jakiegoś 3-1 dla Fnatic, a w dobrej formie może ich pykną nawet 3-0.
RNG - G2 @ 1.06
No w tym przypadku nie mam żadnych wątpliwości jeśli chodzi o zwycięstwo RNG. Co prawda nie wyglądali jakoś mega dobrze, ale myślę, że to i tak wystarczy na G2. G2 wygrywało ważne gry, gdy dostawali Heimera dla Hjarnana, z pewnością RNG nie pozwoli im picknąć tego championa, a co za tym idzie małe szanse na wygraną G2. Nie ma co się rozpisywać 3-0 i Jankos jedzie do domu.
KT - iG @ 1.27
W tym przypadku kurs też nie jest warty gry. Jeśli chodzi o grę KT to nie wiemy za dużo, raz potknęli się na EDG i pokonali sobie dwóch słabych przeciwników. iG też w sumie nie zachwycało w fazie grupowej, wyglądali solidnie, ale nie wiem czy to wystarczy na KT. Ta gra to jedna wielka niewiadoma, ale KT wydaję się trochę pewniejszą ekipą. Nie opłaca się stawiać tej gry raczej, bo tutaj może się wiele wydarzyć, ale jakby ktoś chciał podbić sobie bet, to polecam powyżej 3.5 mapy, po kursie prawie 1.4. Jestem pewny, że KT nie rozjedzie iG 3-0.