Pinar Karsiyaka - Anadolu Efes
Anadolu Efes Handicap -2.5 pkt HT @ 1.80 Oddsring
Anadolu Efes Handicap -5.5 pkt @ 1.80 Pinnacle
Zaskakujące w tamtym roku były Play Offy w lidze tureckiej, a sprawcą wszystkiego był Pinar Karsiyaka, najpierw wyeliminował w półfinale murowanego faworyta do wygrania Fenerbahce i to dość szybko, bo w rozgrywkach do 3 zwycięstw 3:1, by później w finale równie łatwo ograć Anadolu Efes 4:1. W tym sezonie nie spodziewam się tak sensacyjnej gry z ich strony, również dlatego, że sporo się zmieniło w tym klubie.
Porównanie składu Pinaru Karsiyaka w sezonach 2014/2015 i 2015/2016.
Jak widać na załączonym zdjęciu w drużynie gospodarzy doszło do prawdziwego przewrotu, zespół opuściło aż 9 zawodników, w tym zawodnicy, który odgrywali czołowe role, tacy jak Strawberry, Diebler czy Dixon, czyli trzech amerykańców, na ich rolę ściągnięto trzech innych amerykanów, Iversona z Laboral Kutxa, Josha Cartera z Turk Telekom, oraz Justina Cartera z Galatasaray. Z poprzedniego sezonu zostało tylko 6 graczy, gdzie niektórzy nie odgrywali zbyt wielkich ról. Pinar w przygotowaniu do nowego sezonu rozegrał 5 spotkań towarzyskich, przegrał z Banvitsporem, Mega Leks, oraz Metalac, w dwóch ostatnich spotkaniach mógł pokazać się z lepszej strony. Wygrywał za to z Ankarą, która ledwo uniknęła spadku, oraz Trabzonsporem. Różnie może być ze zgraniem teraz tych zawodników, na pewno będą potrzebować czasu i spotkań o punkty, tu mimo, że to tylko Superpuchar nie widzę dla nich większych szans, a dlaczego stawiam na Anadolu? Zespół ten jest po prostu lepszy i lepiej zgrany ze sobą, choć również doszło do paru zmian.
Porównanie składu Anadolu Efes w sezonach 2014/2015 i 2015/2016.
Jak widać doszło do kilku zmian, odeszło również aż 9 zawodników, w zamian przyszedł tylko jeden, de facto z Pinaru Diebler. Anadolu teraz ma dość krótką ławkę i na dłuższą metę może im to nie wyjść na dobre, ale teraz mówimy o tym, co jest tu i teraz. Aż 9 zawodników grało ze sobą w poprzednim sezonie, więc wgranie tego 1, który doszedł nie powinno sprawić większych problemów, czego nie może powiedzieć Pinar. Anadolu w przygotowaniach do nowego sezonu rozegrało 5 spotkań towarzyskich, tylko 3 z nich okazały się wygrane nad Darussafaka, Banvitsporem, oraz Galatasaray, przegrywali za to z CSKA Moskwa i AEK Athens, choć te spotkanie to jakoś naprawdę bardzo odpuścili. Mimo, że to Superpuchar i zespoły różnie podchodzą do niego, to myślę, że tym razem Anadolu nie odpuści, mają coś do udowodnienia sobie i swoim kibicom, za bardzo zlekceważyli swojego przeciwnika w finale i zapłacili za to, teraz pora by się odegrali, a to spotkanie to według mnie znakomita okazja na to. Wybrałem dwa handicapy, pierwszy do połowy, ponieważ już w tamtym roku Anadolu lepiej sobie radziło w pierwszych częściach gry i na koniec, bo według mnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby Anadolu wygrało 6 punktami, chyba, że Pinar znowu sprawi jakąś niespodziankę, miejmy nadzieję, że nie.