Dyscyplina: Piłka Ręczna- Liga mistrzów Mężczyźni
Godzina: 18:45
Spotkanie: THW Kiel- Montpellier
Typ: THW (-2,5)
Kurs: 1,73
Bukmacher: Fortuna
Teraz pora na analizę pierwszego dzisiejszego spotkania, które odbędzie się o 18.45 w Kiloni (nie mylić z Kolonią gdzie odbywa się Final 4
).
Pierwsze spotkanie rozegrane we Francji przyniosło sporą niespodziankę, o ile z porażka THW można było się liczyć bo Montpellier to bardzo solidny zespół ale porażki aż 9 bramkami chyba nikt się nie spodziewał. Niestety nie miałem okazji oglądać tego spotkania ale pewne wnioski możny wysnuć na podstawie statystyk, otóż to:
- duża zasługa w wyniku to dyspozycja Desbonnet`a , który bronił ze skutecznością ~ 35% ( 16 interwencji), przy raptem 8 obronach bramkarzy THW, zatem już nam się znalazło 8 z 9 bramek różnicy...
- kolejny temat to niemal zerowa gra skrzydłami: Dwie bramki Damhke, po jednej Ehhriga i Ekberga (Ekberg ma na koncie 81 bramek w
LM, więc jego jedna bramka w tym meczu to kompletny dramat)
- tylko 50% skuteczność z siódmego metra graczy THW (2/4) przy ponad 80% dyspozycji Francuzów 5/6
- bardzo słaby mecz Reinkinda, który potrafi być liderem a poprzedni mecz mu po prosu nie wyszedł
- brak w kadrze Skipagøtu, który jest jednym z liderów rozegrania obok Bylika i Johannsona (dziś już reprezentant Wysp Owczych jest już w kadrze meczowej)
- brak w kadrze Gurbindo, który mimo wieku potrafi dać impuls i dobrą zmianę Reinkindowi
- brak a kadrze Magnusa Landina, ale dziś też go nie zobaczymy
Reasumując uważam że THW stać w tym meczu na pewną wygraną, czy odrobią straty z pierwszego meczu? Myślę że to bardzo trudne zadanie, gdyż wygrana Montpellier wysoka, ich dyspozycja też ostatnio jest solidna o czym świadczy chociażby fakt że pokonali Barcelonę na wyjeździe. Oczywiście THW to wielki zespół i przy ich świetnym meczu byliby tego w stanie dokonać ale nie za bardzo wierzę w aż tak kosmiczny mecz Kilończyków i tak słaby Montpellier, który również jest bardzo doświadczonym zespołem z sukcesami w
LM. Kilończycy chcąc cokolwiek ugrać muszą postawić silną defensywę, na pewno mają ku temu możliwości bo są Wiencek, Pekkeller, Duvnjak. Zresztą liczą na lepszą postawę bramkarzy, szczególnie "Balasena", który w ty sezonie czy to w kadrze czy klubie samemu potrafił notować kilkanaście obron, zatem dwie odbite piłki w pierwszym meczu należy uznać za wypadek przy pracy. Liczę tutaj na wielki mecz THW i walkę do końca o awans.
Moja propozycje na to spotkanie:
THW wygra + under 59,5 @ 2,70 Superbet
THW (-3,5) @ 2,01 Fortuna