Na zakończenie tegorocznych rozgrywek Ligi Europejskiej zmierzą się ze sobą w meczu o 3 miejsce Turcy z Rumunami, natomiast w finale zmierzą się gospodarze FF - Hiszpanie z Portugalczykami. Przypomnę, że zwycięzca finału weźmie udział w kwalifikacjach do przyszłej edycji Ligi Światowej.
Rumunia niespodziewanie powalczyła z Portugalią. Wydawało się, że po dwóch setach wygranych przez Portugalię do 15 mecz zakończy się szybkim zwycięstwem Portugalczyków, nic bardziej mylnego. Rumunii zaczęli grać lepiej i tym samym doprowadzili do tie-breaka, w którym wysoko wygrali Portugalczycy - tym samym awansując do finału. Turcy tylko na początku meczu grali z Hiszpanią punkt za punkt, później zdecydowanie lepsi okazali się siatkarze z Półwyspu Iberyjskiego wygrywając pewnie 3-0. Do statystyk z wczorajszych spotkań nie mam dostępu, także nic na ten temat nie wspomnę. W dotychczasowej historii spotkań pomiędzy Turkami, a Rumunami, Turcy byli lepsi we wszystkich 6 meczach jakich te dwie reprezentacje rozegrały ze sobą. I myślę, że dzisiaj będziemy świadkami podobnego wyniku na korzyść reprezentacji Turcji.
28/05/2010 European Championships Men, 2nd Round Pool E Turkey vs. Romania 3:0 21/05/2010 European Championships Men, 2nd Round Pool E Turkey - Romania 3:0
24/06/2007 European League, Pool C Turkey - Romania 3:0
23/06/2007 European League, Pool C Turkey - Romania 3:0
26/05/2007 European League, Pool C Romania - Turkey 2:3
25/05/2007 European League, Pool C Romania - Turkey 0:3
Do Guadalajary pojechali:
Rumunia: Began, Dumitrache, Calin, Bartha, Lica, Borota, Spinu, Gontariu, Chitigoi, Teotoc, Feher, Laza. Coach: Moculescu.
Turcja: Kadir, Ahmet, Berkan, Sinan, Serhat, Serkan, Sabit, Emre, Selcuk, Mustafa, Fatih, Ufuk. Coach: Basic. W szeregach Rumunii widać brak środkowego
Sergiu Stancu.
W finałowym spotkaniu spotkają się Hiszpanie z Portugalczykami. Hiszpanie w finałowym turnieju grają swoim prawie najmocniejszym składem, który sporo odbiega od tego jakim występowali podczas rozgrywek grupowych. W ich szeregach widać brak
Israela Rodrigueza, a także brak braci
Miguela Angela i
Guillermo Falasca. Po za tymi brakami wszyscy są obecni. Jak wcześniej wspomniałem dość łatwo uporali się z Turkami, natomiast Portugalczycy lekko mogą być dziś pomęczeni grając wczoraj 5 setowy pojedynek z Rumunami. W ich składzie nie widać poważnych uchybień. Hiszpanie w dniu dzisiejszym będą niesieni głośnym dopingiem, co pomoże odnieść im dzisiaj zwycięstwo. W dniu dzisiejszym kibiców powinno być więcej niż wczoraj, a było ich 2000. Drużyny w niedalekiej przyszłości zmierzyły się raz w Final Four Ligi Europejskiej i wtedy górą byli
Hiszpania wygrywając 3-2 i jak wyżej napisałem sądzę, że dzisiaj też zwycięży
Hiszpania.
08/07/2007 European League, Final Four
Spain - Portugal 3:2
Składy obu ekip na Final Four:
Portugalia: Teixeira, M. Silva, Malveiro, Marco, Violas, Fidalgo, Frederico, J. Jose, Valdir, Flavio, Ruca, Andre. Coach: Diaz.
Hiszpania: Perez, Sevillano, Rodriguez, Noda, Hernan, Rocamora, Llenas, Fernandez, Garcia-Torres, Palharini, De Amo, Subiela. Coach: Velasco.
Turcja - Rumunia
1 @ 1.35 Tobet 8/10
Hiszpania - Portugalia 1 @ 1.44 Tobet 7/10