Murcia - Andorra godz. 20.30
1 / 1.90
Mecz dopiero w sobotę i może trochę się pośpieszę, ale już wcześniej myślałem o tym spotkaniu, więc spróbuję. Murcia przedostatnie, siedemnaste miejsce w tabeli z bilansem 5-12, Andorra dziewiąta pozycja i bilans 8-9. Oba zespoły zagrają w tygodniu europejskie puchary - Murcia dzisiaj będzie gościła Anwil w rozgrywkach Ligi Mistrzów, natomiast Andorra w środę Zenit w EuroCup. Zdecydowanie cięższa przeprawa przed graczami z Andorry - bardzo mocny rywal, który musi powalczyć o wygraną, by zachować jeszcze realne szanse na awans, Murcia ma już zapewniony awans do kolejnej rundy Ligi Mistrzów i teraz priorytetem będzie dla nich zapewne poprawa tej ciężkiej sytuacji w lidze. Nie wiem jak Murcia podejdzie do dzisiejszego meczu, ale myślę, że nie będą się mocno przemęczali - zresztą trochę więcej pisałem o tym typując mecz z Anwilem. Zakładam więc, że trochę więcej sił w europejskich pucharach, stracą jednak gracze Andorry, co też może mieć znaczenie w przebiegu tej gry. Tak słaba pozycja w lidze, według mnie, nie jest rzeczywistym odzwierciedleniem siły Murcii, co zresztą pokazują wyniki w europejskich pucharach, może rywale nie zawsze najmocniejsi, ale bilans 10-1, też nie wziął się z przypadku przecież - bardzo szeroka, solidna kadra, która raczej nie powinna walczyć o utrzymanie, a bardziej myśleć o próbie włączenia się do walki o play offy czy też spokojnym środku tabeli. Próbują też cały czas wzmacniać tę kadrę - ostatnio doszli Dino Radoncic (zawodnik Realu wypożyczony ostatnio do Burgos 14 gier i średnia 3,7pkt/2,4zb) i Luka Mitrovic (ostatni sezon w Brose Bamberg średnia 7,4pkt/4,4zb w lidze / Euroliga 4,2pkt/3,1zb), podziękowano natomiast Marcosowi Delia (5,8pkt w lidze). Andorra jest w wybornej formie ostatnio, nie sposób tego nie zauważyć - trzy wygrane w Top 16 EuroCup, dwie wysokie wygrane w lidze. Wzmocnili się jeszcze ostatnio o Jerome Jordana, ale z drugiej strony odszedł Whittington czy niedawno Henton, cały czas silne zestawienie, ale uważam, że można z nimi powalczyć - skoro najsłabsza w lidze Gipuzkoa czy też wcale nie lepszy od Murcii Breogan, potrafili ich pokonać, więc wydaje się, że jak najbardziej można. Zresztą pierwszy mecz pomiędzy tymi zespołami (inauguracyjna kolejka) pokazał, że można powalczyć o korzystny wynik - Andorra wygrała 78-76, gdzie dopiero w samej końcówce przechylili szalę zwycięstwa na swoją korzyść. Murcia nie ma dużo słabszego zestawienia, w dodatku będą na pewno bardziej zdeterminowani tutaj, bo ewentualne kolejne przegrane, przede wszystkim na własnym parkiecie, mogą coraz bardziej skomplikować tę sytuację w tabeli. Jeżeli chodzi o absencję, to pewnie jeszcze za wcześnie na takie informację, bo może ktoś jeszcze wypadnie, ale na chwilę obecną Murcia bez większych braków, z kolei Andorra ostatnio bez Jelinka (9,1pkt). (
forBET)
67-77