O to teraz ja nie mogę się z Tobą zgodzić co do Fergusona
Trzeba cofnąć się te 30 lat wstecz ???? Przed przyjściem Szkota do zespołu Manchester też nie był potęgą , tuż przed jego przyjściem bronili się chyba nawet przed spadkiem z ligi. Warto dodać że przed tym Czerwone Diabły były jedną z największych potęg. W składzie grali m.in Best , Charlton i Law czyli 3 z pierwszej czwórki najlepszych strzelców MU. ( jeszcze parę lat i dołączy do nich Rooney
) I właśnie jak już wspomniałem potem nastąpiły gorsze czasy dla United po czym zespół przejął SaF i wszystko zaczęło wracać do normy. Pierwsze sezony fakt były ciężkie , były pojedyncze sukcesy ale raczej 25 lat temu ciężko było zrobić wielką pakę w sezon czy dwa. Za to lata 90 do czasu współczesnego to już jest zespół który głównie dzięki Fergusonowi jest kim jest i był. Nie ma sensu się rozpisywać u sukcesach bo do wieczora bym nie zdążył ???? Cofnąłem się tyle bo żeby zobaczyć że SaF to wielki trener to trzeba było porównać co wziął a co później z tego zrobił. M.in jak Ty z Redknappem że wziął Tote z dołka a wsadził ich do Big 4.
Co do kreowania gwiazd przez Wengera.SaF też w tym dobry jest. Beckham , Giggs , Scholes , Gary Neville , Phil Neville , Flatcher , czyli wychowankowie i jeszcze jemu przypisuje się oszlifowanie Ronaldo , czy po części Rooneya. A i jeszcze wiele wiele wielkich gwiazd może wyjść z pod jego ręki. Mówisz że taką kasą jaką dysponuje to nie sztuka zrobić drużynę ... z większych transferów to Ferdinand , Hargo , Andersson , Valencia , Nani , Ronaldo , Van Nisterloy i z tych grubych Berbatov i Rooney. Po za Ferdinandem i Berbatovem reszta zawodników miała być siłą drużyny za jakiś czas a nie od razu. I po za Hargo wszystkie te transfery trafione ( Anderson jeszcze pokaże na co go stać) Czyli nie jest to coś że co okienko to minimum 80 mln musi być wydane. Wszyscy dobrze wiedzą o tym że Ferguson chytry jest + do tego dochodzą problemy MU z kasą ( raczej Glazerami) to stwierdzenie że z taką kasą łatwo jest zrobić zespół mija się z faktem. Jak dla mnie Ferguson w pełni zasługuje aby być w tej trójce najlepszych trenerów w PL , a nawet w pełni kandydować może do samodzielnego liderowania.
edit:/ a i zobacz kto zbudował zespoł na kasie w ostatnim czasie. To raczej Totenham za Harrego wywalił kupe hajsu na piłkarzy ... Gomes , Bentley , Pawluczenko , Keane , Palacios , Modric , Crouch , Dos Santos , Defoe , Bassong , Krancjar , Corluka , Woodgate , to tylko kilka takich głośniejszych nazwisk. Więc jak widzisz Redknapp wydał więcej w dwa lata niż Fergusson w ostatnie 10 ???? więc nie sztuką jest zrobić zespół jak ma się tyle hajsu