Witam!
W listopadzie pytałem przedstawicieli mBanku o możliwość kredytu odnawialnego i musiałem zaczekać na uzupełnienie historii kredytowej. Widzę, że przygotowali już dla mnie ofertę i chciałbym spytać:
1. Która forma kredytu jest najbardziej opłacalna?
2. Czy ktoś korzystał z formy kredytu odnawialnego?
W tej kwestii głównie chodzi mi o to, gdzie znajduje sie gotówka po przyznaniu. Czy leży na koncie, czy mieści się w jakimś pośrednim punkcie.
Czytałem wiele o kredycie odnawialnym, ale chętnie zwrócę uwagę na Wasze opinie, bo jestem tym zainteresowany. Celem jest pobranie gotówki i wykorzystanie jej w przeciągu tygodnia.
1.
Kartę kredytową już na wstępie odradzam z tych trzech bo to kompletnie nieopłacalne. Problem w tym , że ten kredyt ma cholernie wysokie oprocentowanie. Praktycznie oznacza to , że większa część 5% obciążenia idzie na obsługę zadłużenia, natomiast część kapitałowa zobowiązania zmniejsza się naprawdę bardzo powoli. Także karta jest raczej produktem przeznaczonym dla osób , że tak powiem zdyscyplinowanych finansowo. W każdym razie klient , który korzysta z takiej karty musi regulować co miesiąc jedynie niewielką część długu, może pozostawać zadłużony w nieskończoność no i ciągle opłacając wysokie odsetki i droga do pułapki stoi otworem. Nie polecam.
Co do odnawialnego to oczywiście jak wiesz jest to kredyt w koncie. Płacisz nie tylko wysokie odsetki od ujemnego salda ale bank pobiera też prowizję za gotowość .
Czyli dobrze zrozumiałeś. Kredyt odnawialny generalnie ma tez swoje dobre strony. Odnawialność kredytu przejawia się w możliwości wielokrotnego wykorzystania przyznanych pieniędzy, gdyż każda spłata zmniejsza zadłużenie i pozwala na ponowne dysponowanie spłaconymi środkami i pozostałą resztą kredytu.
Bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Ten kredyt mogę mieć dostępny do 10 000zł.
Od razu pobrana jest prowizja za udzielenie kredytu w wysokości 1%(100zł),
a odsetki są pobierane od kwoty, którą się wykorzystało.
No i właśnie na czym polega ta kwota wykorzystana. Czy to zależy od debetu na koncie, czy dodaje się do kwoty na koncie, czy właśnie pobiera się z oddzielnego źródła?
Odsetki naliczane są od wykorzystanej przyznanej kwoty kredytu i księgowane są automatycznie raz w miesiącu na rachunku eKonto.
Generalnie, kredyt odnawialny to najtańsza i raczej najlepsza forma kredytu z tych trzech.
Trzeba jednak zawsze uważać na to co mówią do nas przedstawiciele banków, gdyż bardzo często kuszą wszystkich atrakcyjnym oprocentowaniem nie wspominając o dodatkowych kosztach takiego kredytu.
Na dodatkowe koszty kredytu składać się mogą ,
– prowizja banku
– ubezpieczenie kredytu np. od śmierci kredytobiorcy,
– ubezpieczenie na wypadek utraty pracy,
– opłata przygotowawcza (rozpatrzenie wniosku).
Kiedy podliczymy wszystko okaże się, że koszt naszego kredytu to nie 12%, ale 18% lub więcej.
Ale to już chyba wiesz