JL Bourg - Paris
Kyle Allman (Paris) powyżej 4,5as / 1.98
// powyżej 15,5pkt/ 1.83
3as, 21pkt
Drugi sezon rozgrywającego w Paryżu, średnie z poprzedniego (34 gry) 32.1min 15pkt/4,6as, mecze przedsezonowe (8 gier) 28.3min 16,8pkt/5,1as. W Paryżu nowy trener, sporo nowych zawodników, też gra w tych sparingach pokazała, że to powinna być bardzo ofensywna drużyna - średnio 101.3pkt zdobytych przy 91pkt straconych na mecz. W sparingach grał najwięcej, sporo rzucał (16,9pkt), ale też często szukał kolegów (5,1as). Tam w druzynie jest tylu mocnych strzelców (ośmiu zawodników z dwucyfrową średnią zdobyczą w sparingach), że jest komu tę piłkę podawać i zawsze jakaś szansa na dobre zdobycze nie tylko punktowe, ale też z kluczowych podań.
Nancy - Limoges
Donthe Grantham (Nancy) powyżej 10,5pkt / 1.83
12pkt
Stephane Gombauld (Nancy) powyżej 14,5pkt / 1.83
12pkt
Nowy zawodnik beniaminka Grantham, w poprzednim sezonie w Reims 30 gier 26.4min 11pkt, w przedsezonie 9 gier 24min 11,8pkt, w inaugurującym meczu pucharu Francji (90-74 z Saint Quentin) 23pkt około 25min na parkiecie. W poprzednim sezonie, jeden z jego lepszych występów przeciwko Limoges właśnie (17pkt, 6/9 z gry). Gombauld, to główny architekt awansu, na poziomie Pro B średnie 19,5pkt, w przedsezonie 12pkt,
puchar Francji 8pkt. Ktoś z tej dwójki może być wiodącą postacią w tej grze, takie mam wrażenie, może nie okaże się mylnę.
Le Mans - Fos Provence
Shevon Thompson (Fos Provence) powyżej 11,5pkt / 1.83
10pkt
Nowy środkowy Fos później dołączył do drużyny, ale w kilku sparingach pokazał, że ma potencjał na duże wzmocnienie - średnie ze sparingów to 18pkt z 74% skutecznością z gry. Ma wiekowych zmiennikow, więc jeżeli będzie szło, to tych minut tez powinien nazbierać sporo (w sparingach około 24min). Po stronie
Le Mans na środku nowy gracz prosto z uczelni (Carlton), nie znający jeszcze ligi/Europy i przy trochę słabszych warunkach fizycznych od Thompsona, który już trochę w Europie pograł, może to będzie jego przewagą.
Wszystkie spotkania godz. 20:00,
Betclic. Trochę sie pomądrzyłem, ale uwielbiam te rozgrywki, co pewnie minie się z wynikiem końcowym, bo tak często u mnie, ale spróbuję opierając się głównie na bazie tych przedsezonowych gier.