>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Koniec Swiata????????

sawas 27

sawas

Użytkownik
strzeliłeś sobie samobója.Przecież jeśli mówisz o stworzeniu świata przez Boga,to tych wszystkich procesów glebotwórczych nie było! Więc zdecyduj się...
Nie bardzo samobój... Przecież Bóg nie &quot;zrobił&quot; wszechświata w tydzień... Czy w Biblii miały zostać opisane fałdowania, itp ?

Po prostu uważam, że teza z Bogiem i teza z Wielkim Wybuchem nie muszą się wykluczać...

szymonbee 110

szymonbee

Użytkownik
Po prostu uważam, że teza z Bogiem i teza z Wielkim Wybuchem nie muszą się wykluczać...
a ja mysle ze musza sie wykluczac. Ja pozostaje przy tym pierwszym twierdzeniu czyli ze Bog stworzyl swiat a ten wielki wybuch to pewbie wymysl naukowcow bo poprostu musieli jakos inaczej wytlumaczyc powstanie ziemi skoro nie wierzyli ze to Bog go stworzyl. Tak samo sprzeczne sa twierdzenia, ze czlowiek powstal od malpy czy poprostu Adam i Ewa sie rozmnozyli ????

E 0

emdoka

Użytkownik
Nie bardzo samobój... Przecież Bóg nie &quot;zrobił&quot; wszechświata w tydzień... Czy w Biblii miały zostać opisane fałdowania, itp ?

Bardzo samobój,bo właśnie w Biblii,w księdze rodzaju jest wyrażnie napisane,że Bóg stworzył świat w 6 dni,a 7 dnia odpoczywał.Więc obie tezy nie mają!! ze sobą nic wspólnego...

daimler 14

daimler

Forum VIP
Witam ;-)

Powiem jedno.. a raczej napisze : według mnie to bzdury co wygaduja w tv.. szukaja sensacji itd... juz kilkakrotnie mialbyc koniec swiata np. w 2000 roku czy nawet jak papieżem miałby zostać murzyn... itd :roll:

...nikt nie zna dnia ani godziny...

i tego sie trzymam... nie da sie jednoznacznie określic końca swiata...

ja sobie tym glowy nie zaprzatam bo to takie gdybanie!

pozdro

sawas 27

sawas

Użytkownik
Bardzo samobój,bo właśnie w Biblii,w księdze rodzaju jest wyrażnie napisane,że Bóg stworzył świat w 6 dni,a 7 dnia odpoczywał.Więc obie tezy nie mają!! ze sobą nic wspólnego...
Heh, no ja mam na to nieco inne spojrzenie... Właśnie dlatego napisałem, że te 7 dni mogą być tylko przenośnią, alegorią jakich wiele w Biblii...

Chodzi mi o to, że 1 dzień Boży to mogło być ileś tam milionów lat i np. góry nie powstały po pstryknięciu palcami Boga ale Stwórca wykorzystał do tego inne metody, np. wspomniane fałdowania :) W tym sensie, moim zdaniem, obie kwestie się nie wykluczają :spokodfhgfh:

E 0

emdoka

Użytkownik
Chodzi mi o to, że 1 dzień Boży to mogło być ileś tam milionów lat i np. góry nie powstały po pstryknięciu palcami Boga ale Stwórca wykorzystał do tego inne metody, np. wspomniane fałdowania :) W tym sensie, moim zdaniem, obie kwestie się nie wykluczają :spokodfhgfh:
Chyba przesadziłeś,bo w Biblii stworzenie świata przedstawione jest jako teoria kreacjonistyczna (czyli,że Ziemia,została stworzona przez Boga z niczego itd).A wszystkie procesy glebotwórcze,wszystkie ery ziemskie itd to element teori ewolucji.I to dlatego interpretując Biblie nie możesz łączyć tych dwóch teorii.Mam nadzieje,że wszystko w miarę zrozumiale napisałem.Pozdrawiam.

rookie91 0

rookie91

Użytkownik
Wiec sa te dwie teorie stworzenia świata

- Naukowa - Big Baang itd.
- Religijna

moim zdaniem obie sie wykluczają, i niestety w obie wierze .. kiedyś sie tak poważnie zastanowiłem nad tym to doszedłem do wniosku że z trzeźwego punktu widzenia Bóg istnieć nie może ( choć jestem głęboko wierzący :| ) no ale jak to pani katechetka powiedziała każdy wierzący ma zachwiania wiary, nawet Apostołowie mieli czy cos takiego. Dlatego więcej nie rozmyślam nad tego typu rzeczami, bo z jednej strony jest wiara, a z drugiej naukowy punkt widzenia ...

niestety ludzkie umysły nie są w stanie sobie wyobrazić tego jak to mogło być, wszystko to przecież przypuszczenia .. :p

Ja np. nie moge sobie wyobrazić że przestrzeń kosmiczna jest nieskończona ... a z drugiej strony raczej jest to oczywiste bo co, na końcu ma być jakaś czarna ściana na której wszystko moze sie rozbić czy jak :| ...

troche to wszystko pogmatwane ???? .... dlatego sie nie zagłębiam w tego typu rozmyślania ;)

W 2

wislak

Forum VIP
dokladnie, ja nie czaje czasu w kosmosie
jak w tym samym czasie moze ziomek w statku przezyc 2 lata i wrocic na ziemie a jego rodzina nie zyje
albo blizniak jedzie w kosmos i za rok wraca a tu jego brat jest starszy o kilka lat... i wyglad i wszystko zmienione...

za malo ludzie maja ramu... i nigdy juz nie dokupią bo nam nie pasują wtyczki :p

nie ma co o tym myslec ogolnie

sawas 27

sawas

Użytkownik
Chyba przesadziłeś,bo w Biblii stworzenie świata przedstawione jest jako teoria kreacjonistyczna (czyli,że Ziemia,została stworzona przez Boga z niczego itd).A wszystkie procesy glebotwórcze,wszystkie ery ziemskie itd to element teori ewolucji.I to dlatego interpretując Biblie nie możesz łączyć tych dwóch teorii.Mam nadzieje,że wszystko w miarę zrozumiale napisałem.Pozdrawiam.
Nie przesadziłem, może nie opisałem w pełni mojego zdania na ten temat. Oczywiście - teoria ewolucji jest sprzeczna z wiarą chrześcijańską, ale jej elementy składowe mogą występować zarówno w nauce jak i u Boga :p

A zresztą - dla ludzi naprawdę wierzących nie ma żadnych teorii czy tam czegoś... Ja jestem świadomy że moja wiara jest płytka, może nawet jej nie ma... Jakoś nie potrafię sobie uzmysłowić, że po śmierci coś jeszcze jest...

Aha, jeszcze jedno - podoba mi się teza, że końcem świata jest dla człowieka jego smierć... Chyba najbliżej mi do tej teorii ;-)

zaszkins 5

zaszkins

Użytkownik
doszedłem do wniosku że z trzeźwego punktu widzenia Bóg istnieć nie może
Więc jesli tak myslisz to mi cie żal człowieku i to bardzo.

Nie no, nie chcę m,żebyśmy się tu kłocili, moze niektórzy mnie nie zrozumieli z zmojej wypowiedzi wynika jakym wierzył w to i to. Ale jednak to co mówi Biblia jest niepodważalne i sie nie okłamujmy żadną ewolucją.

edyyy 0

edyyy

Użytkownik
Tak samo sprzeczne sa twierdzenia, ze czlowiek powstal od malpy czy poprostu Adam i Ewa sie rozmnozyli ????

Kościół przyjął tezę że człowiek ewoluował od małpy ;-) pamiętam że w wiadomościach to mówili, bo Kościół to uznaje i przyjmuje, ale Roman G. jako zagorzały katolik nie przyjmuje tej wersji mimo iż władze świecke jego religii (chrześcijańskiej) popierają jego tezę :jezora: ten Roman...

sawas 27

sawas

Użytkownik
Odchodząc od tematu powiem, że strrasznie wkurzają mnie poglądy osób, które nie wiedzą praktycznie nic o planach partyjnych, projektach, itp. ministra edukacji a krytykują go...

Zaznaczam, że nie jestem jakimś zwolennikiem rządu. Nie mam w pełni ukształtowanych poglądów politycznych, ale jak np. dziecko w gimnazjum może rozsyłać na GG jakieś tam protesty przeciw Giertychowi... Ono nie wie o co chodzi, ale z racji mody antygiertychowskiej wyśle ten łańcuszek... Wypowiedź poprzednika przypomina mi te łańcuszki...

sawas 27

sawas

Użytkownik
Tylko,że edyyy napisał prawdę.Co więcej Giertych chce wyrzucić ze szkół naukę o ewolucji!!!
Tak, wiem słyszałem o tym. Choć to też niepełna prawda... On nie jest jakimś dyktatorem i nic sam nie może zrobić. Może źle oceniłem edyy&#39;ego, więc sorcia. Po prostu nie lubię, gdy osoby, które kompletnie nie mają pojęcia o polityce mówią o niej...

A osobiście Giertycha też nie lubię, choć niektóre jego pomysły są bardzo dobre. Ale mundurki uważam za totalną bzdurę, bo na pewno nie pomogą w zwalczaniu szkolnym plag, przynajmniej w mojej szkole :p

szymonbee 110

szymonbee

Użytkownik
Kościół przyjął tezę że człowiek ewoluował od małpy pamiętam że w wiadomościach to mówili, bo Kościół to uznaje i przyjmuje
yhm, niby jaki kosciol mialby przyjac taka teze?? ja nie jestem katolikiem wiec nie znam tak dobrze waszej religii ale bezwzgldu na wyznanie to wydaje mi sie ze to glupie. Bo religia chyba uznaje to co jest napisane w Biblii... A w Bilblii jest wyraznie napisane czarne na bialym ze Bóg stworzyl Adama i Ewe (I Moj., 26-28) wiec jakim prawem kosciol moze twierdzic, ze ludzie pochodza od malp?
Rozumiem ze tam jacys naukowcy, historycy itd moga se tak twierdzic bo oni musza sie czyms zajmowac. Jezeli kosciol tak uwaza i naucza to znaczy ze to wszystko jest chore i niezle namieszane w glowie maja ci ktorzy to ustalili.
Co do Giertycha to tez nie popieram wiekszosci jego pomyslow typu &quot;mundurki&quot; ale i tak wydaje mi sie najmadrzejszy z tych wszystkich najpopularniejszych politykow, np jego ostatni pomysl ktory przedstawil w Heidelbergu przeciwko aborcji i homoseksualista byl dosc dobry! Tyle ze reszta naszej politycznej ciemnoty (czyt. Prezydent, premier itd.) od razu zaczla na niego najezdzac i wypierac sie tego choc podobno sa tacy strasznie religijnii i popieraja nauke kosciola

W 2

wislak

Forum VIP
a mam takie pytanko: te mundurki to w liceum nie bedą nie? tylko w SP i Gimach? tak slyszalem ale nie jestem pewny ???? jak tak to wypas :p

W 2

wislak

Forum VIP
a mam takie pytanko: te mundurki to w liceum nie bedą nie? tylko w SP i Gimach? tak slyszalem ale nie jestem pewny ???? jak tak to wypas :p
Będą także w szkołach ponadgimnazjalnych od 1 września...
?!!?!?! jasne?! ja sobie na luzie podchodze do tego a ty moze mnie to dotyczyc :eek: w ponad chyba nie...

wogole jaki to ma sens ;/ jeden koles przyjedzie rowerem do szkoly składakiem w mundurku, a drugi mercedesem tez w mundurku i gdzie tu zatarcie &quot;zamoznosci&quot;
wg mnie to totalna glupota i bedziemy wygladac jak pingwiny

KURDE :/

podajcie jakis link gdzie to jest potwierdzone ze w ponadgim tez...

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
Będą także w szkołach ponadgimnazjalnych od 1 września...
?!!?!?! jasne?! ja sobie na luzie podchodze do tego a ty moze mnie to dotyczyc :eek: w ponad chyba nie...

wogole jaki to ma sens ;/ jeden koles przyjedzie rowerem do szkoly składakiem w mundurku, a drugi mercedesem tez w mundurku i gdzie tu zatarcie &quot;zamoznosci&quot;
wg mnie to totalna glupota i bedziemy wygladac jak pingwiny

KURDE :/

podajcie jakis link gdzie to jest potwierdzone ze w ponadgim tez...
emdoka sobie jaja stroi , pierwsze slysze , niestety mnie na jeden rok gimnazjum objemie.

Do góry Bottom