>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Konflikt Krymski

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
bezpiecznik 414

bezpiecznik

Użytkownik
Uważam, że nie ma powodów do obaw, jeżeli chodzi o wybuch III wojny światowej w najbliższym czasie.
Problemy widzę gdzie indziej. Polska nie powinna się w ogóle wtrącać do spraw Ukrainy. Po pierwsze jesteśmy nic nie znaczącym krajem na arenie międzynarodowej (ani gospodarczo, ani militarnie). Po drugie Ukraińcy nigdy nie należeli do naszych przyjaciół, do tej pory wielbią bohaterów, którzy są odpowiedzialni za wymordowanie setek tysięcy Polaków. (zapytaj tych co pamiętają wojnę to powiedzą Ci, że byli znacznie gorsi niż hitlerowcy) Oczywiście działania Rosji są pogwałceniem prawa międzynarodowego, ale w polityce liczy się interes, a nie honor i kto ma rację.
Polska powinna utrzymywać jak najlepsze stosunki z Rosją - to dla nas ogromny rynek zbytu i szansa na ożywienie gospodarki, zwiększenie eksportu. Popieranie Ukrainy może spowodować bankructwo polskich firm, wzrost cen gazu itd. Zawsze na konfliktach i wojnach wychodzimy najgorzej. Wszyscy pilnują swojego biznesu, a my interesu innych.
Z ciekawszych wypowiedzi:
James F. Jeffrey (były zastępca doradcy ds. bezpieczeństwa USA):
- Nie jesteśmy w stanie ocalić Ukrainy w tym momencie. Jedyne, co możemy obecnie zrobić, to uchronić Sojusz Północnoatlantycki. Prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama powinien odpowiedzieć w zdecydowany sposób. Uważam, że powinien zaproponować, by NATO rozmieściło swoje wojska na granicy polsko-ukraińskiej i w ten sposób wyznaczyło pewną linię.

damianres 170

damianres

Użytkownik
Uważam, że nie ma powodów do obaw, jeżeli chodzi o wybuch III wojny światowej w najbliższym czasie.
Problemy widzę gdzie indziej. Polska nie powinna się w ogóle wtrącać do spraw Ukrainy. Po pierwsze jesteśmy nic nie znaczącym krajem na arenie międzynarodowej (ani gospodarczo, ani militarnie). Po drugie Ukraińcy nigdy nie należeli do naszych przyjaciół, do tej pory wielbią bohaterów, którzy są odpowiedzialni za wymordowanie setek tysięcy Polaków. (zapytaj tych co pamiętają wojnę to powiedzą Ci, że byli znacznie gorsi niż hitlerowcy) Oczywiście działania Rosji są pogwałceniem prawa międzynarodowego, ale w polityce liczy się interes, a nie honor i kto ma rację.
Polska powinna utrzymywać jak najlepsze stosunki z Rosją - to dla nas ogromny rynek zbytu i szansa na ożywienie gospodarki, zwiększenie eksportu. Popieranie Ukrainy może spowodować bankructwo polskich firm, wzrost cen gazu itd. Zawsze na konfliktach i wojnach wychodzimy najgorzej. Wszyscy pilnują swojego biznesu, a my interesu innych.

Z ciekawszych wypowiedzi:
James F. Jeffrey (były zastępca doradcy ds. bezpieczeństwa USA):
- Nie jesteśmy w stanie ocalić Ukrainy w tym momencie. Jedyne, co możemy obecnie zrobić, to uchronić Sojusz Północnoatlantycki. Prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama powinien odpowiedzieć w zdecydowany sposób. Uważam, że powinien zaproponować, by NATO rozmieściło swoje wojska na granicy polsko-ukraińskiej i w ten sposób wyznaczyło pewną linię.
Jak najbardziej sie zgadzam z tym co napisal kolega Bezpiecznik. Polska to tak naprawde nic nie znaczace państewko wiec powinnismy siedziec cicho i nikogo nie popierac bo i tak malo kto sie z nami liczy wiec nasze zdanie ma male znacznie, jedynie mozemy sobie zepsuc sytuacje ekonomiczna.

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
W najbliższym czasie...a w dalszym okresie czasu?
Nie zgadzam się że jesteśmy nic nie znaczącym państewkiem, nasza ranga patrząc na 20-30 lat wstecz urosła. Rosja bardzo chętnie zajęła by całą Ukrainę, a potem zabrałaby się za nas. Co do Ukrainy nie ma wolnej Polski bez suwerennej Ukrainy i nie ma suwerennej Ukrainy bez wolnej Polski. Musimy walczyć o Ukrainę, aby mieć bufor oddzielający nas od Rosji. Lech Kaczyński: &quot;&quot;Dziś Gruzja, jutro Ukraina, a później może Polska...&quot;

Polska powinna utrzymywać jak najlepsze stosunki z Rosją - to dla nas ogromny rynek zbytu[...]
Kosztem tego że plują nam w twarz od 100 lat? Nie zgadzam się.

▶ Konflikt Krymski - bądź na bieżąco: https://www.facebook.com/pages/Konflikt-Krymski-b%C4%85d%C5%BA-na-bie%C5%BC%C4%85co/584759328284943?ref=hl

bezpiecznik 414

bezpiecznik

Użytkownik
Nie zgadzam się że jesteśmy nic nie znaczącym państewkiem, nasza ranga patrząc na 20-30 lat wstecz urosła. Rosja bardzo chętnie zajęła by całą Ukrainę, a potem zabrałaby się za nas. Co do Ukrainy nie ma wolnej Polski bez suwerennej Ukrainy i nie ma suwerennej Ukrainy bez wolnej Polski. Musimy walczyć o Ukrainę, aby mieć bufor oddzielający nas od Rosji. Lech Kaczyński: &quot;&quot;Dziś Gruzja, jutro Ukraina, a później może Polska...&quot;

Kosztem tego że plują nam w twarz od 100 lat? Nie zgadzam się.
Ranga? Nie żartuj. Jesteśmy bardziej zniewolonym krajem niż w czasie zaborów. Media, banki, handel w obcych rękach. Przemysł sprywatyzowany i sprzedany, następnie jako potencjalna konkurencja zaorany.
Jesteśmy tanią siłą roboczą dla zachodu, najlepszym rynkiem zbytu dla Niemiec, które faktycznie przewodzą w UE.
Po prostu zmieniły się metody prowadzenia wojen. Władcy tego świata zrozumieli, że przymusowe podporządkowywanie sobie ludzi jest bezskuteczne.
Niemcy po zaborach próbowali nas germanizować, wywozili na roboty w głąb reichu a teraz? Polacy sami wyjeżdżają za chlebem, uczą się niemieckiego i osiedlają w Niemczech. Zachodnim szefom wchodzą w cztery litery, łatwo się asymilują i nie trzymają ze sobą jak inne nacje.
Reszta zostaje w polskim obozie i pracuje za minimalną w niemieckich marketach, bankach, agencjach pracy szukających niewolników itd.
Ludzie jesteście ślepi?
Rosja natomiast najlepsze interesy robi z Niemcami i atak na Polskę oznaczałby wojnę, z której konsekwencji a więc powrotu do epoki kamienia łupanego każdy zdaje sobie sprawę.

Plucie w twarz? Obecnie Putin w ogóle na nas nie zwraca uwagi, pluciem był gazociąg z pominięciem Polski (jakoś wtedy szału medialnego nie było może dlatego że polskie media należą do Niemców).
Przyczyną konfliktu jest utrata kontroli nad Ukrainą przez Rosję. Nie wiem skąd to zdziwienie z reakcji Rosji?
Należy pamiętać, że:
- 77% mieszkańców Krymu posługuje się językiem rosyjskim, jak zresztą ponad połowa wschodniej części
- 60% Ukraińców chciałoby powrotu do ZSRR
- większość Ukraińców wybrała w demokratycznych wyborach prezydenta, który nie ukrywał komu służy, Janukowycz to marionetka i gubernator Putina ( z tego co czytałem to nawet nie zna ukraińskiego)
- dowódca ukraińskiej marynarki przeszedł na stronę Rosjan jak i większa część armii

Czyżbyśmy wiedzieli lepiej czego potrzebuje Ukraina? ????
Napisałem, że w najbliższym czasie wojna nam nie grozi, bo nikt w tym nie ma interesu. A w dalszym któż to może wiedzieć?
Ukraina nie jest i nie była dotąd suwerennym krajem. Oczywiście choć uważam, że należy im się własne niezależne państwo, to nie nam o tym decydować.
Zachód ma interes w tym, żeby Ukraina uniezależniła się od Rosji i dlatego próbuje wprowadzić tam swoich ludzi. (np. Kliczko - człowiek Angeli Merkel czyt. http://wpolityce.pl/wydarzenia/69058-merkel-stawia-na-kliczke-jest-naszym-czlowiekiem)

W 49

wojti1830

Użytkownik
Słowa Putina są w jakimś rodzaju komplementem pod adresem polskiej polityki. Próba podzielenia wspólnoty międzynarodowej poprzez wskazywanie Polski jako kraju specyficznie zaangażowanego w Majdan, się nie powiedzie - mówił premier-
heh putin oskarża Polskę, a Tusk mówi że to pochwała? Radzio nic nie tweet uje? nie żąda sprostowania od Putina?

blum 70

blum

Użytkownik
W dużej mierze zgadzam się z kolegą Bezpiecznikiem. Pamiętajmy o tym, że Krym w granicach Ukrainy znalazł się przypadkiem. Za Stalina była to część rosyjskiej SRR. Chruszczow, Ukrainiec, przepisał półwysep na Ukrainę. Dopóty istniał ZSRR, nie miało to większego znaczenia, jednak w momencie powstania niepodległej Ukrainy, to się zmieniło.
Generalnie ścierają się tu dwie racje trudne do pogodzenia - prawo narodów do samostanowienia (zdecydowana większość Krymian chce należeć do Rosji) oraz prawo państw do nienaruszalności granic. Na marginesie zaznaczę, że uważam banderowski nacjonalizm (który zdominował Majdan) za większe zagrożenie dla Polski niż prorosyjską postawę Ukraińców ze wschodu.
Niestety - w Polsce strach się w ogóle odzywać, jeśli się nie kocha Majdanu. W mediach panuje na takowych nagonka (np. jej ofiarą są Max Kolonko i prof. Kuźniar). Uświadamiam sobie, że Michnik i Sakiewicz tak na prawdę, są do siebie poglądowo podobni, różnią się jedynie w bzdurach typu gender, a gdy chodzi o geopolitykę, mówią jednym głosem.
Czyżbyśmy wiedzieli lepiej czego potrzebuje Ukraina? ????
To nasza narodowa cecha. My wiemy najlepiej, co dla innych jest dobre - zdanie tych innych nas guzik obchodzi.

T 24,2K

tadzin

Użytkownik
Pamiętajmy o tym, że Krym w granicach Ukrainy znalazł się przypadkiem. Za Stalina była to część rosyjskiej SRR. Chruszczow, Ukrainiec, przepisał półwysep na Ukrainę.
na moje usrr ( ukrainska socjalistyczna republika radziecka), nie ma za duzo wspolnego z ukraina po 1990, to chyba tak jakby porownywac krolestwo kongresowe z 1815 do drugiej rp.
Generalnie ścierają się tu dwie racje trudne do pogodzenia - prawo narodów do samostanowienia (zdecydowana większość Krymian chce należeć do Rosji)
skad wiesz, robiles plebiscyt? chyba ze zakladasz ze tych 60% rosjan zaglosuje jak zaglosuje, jednakze 60% to nie jest tak niesamowicie zdecydowana wiekszosc, jest to po prostu wiekszosc. idac tą droga polacy powinni sobie wziac grodzienszczyne z kawalkiem wilenszyczny bo jest tam w dalszym ciagu setki tysiecy polakow, dlaczego oni nie chca sie samostanowic ?? albo niech wegrzy w rumunii, tez pareset tys niech sie samostanowia. itd itp
do czego zmierzam, ta cala sprawa to jest jedna wielka farsa i cyrk, putin rownie dobrze moglby powiedziec ze chce sobie wybudowac pole golfowe na krymie i sobei go bierze i nikt nic nie zrobi bo wszyscy maja pelne majty. pewnie jakby chcial sobie wziac wszystko na wschod od odry to nikt by nie ruszyl palcem.

To nasza narodowa cecha. My wiemy najlepiej, co dla innych jest dobre - zdanie tych innych nas guzik obchodzi.
ukraincy chcieli do europy. do unii. to chyba normalne ze chcieli zyc lepiej/latwiej itd, a jako ze za janukowycza byli jedynie marionetka moskwy to wyszlo jak wyszlo.
kolonko mowi ze putin wszystko doskonale przygotowal zaplanowal itd itp. a mi sie wlasnie wydaje ze chyba lepiej miec caly czas cala ukraine pod siebie podporzadkowana i ulegla, majac takiego janukowycza w kijowie, anizeli miec mozliwosc wziac jedynie krym (na ktorym i tak moga stacjonowac rosyjscy zolnierze i flota czarnomorska, a pewnie jakby i sie putin uparl to by sobie mogli ruscy zolnierze maszerowac spod przemysla do odessy i maratony urzadzac), a w konswekenecji stracic kontrole nad reszta panstwa, na dodatek tworzac sobie w tym panstwie ogromnego wroga i ludzi ktorzy beda cie nienawidzic.
mi na mysl od razu przychodzi sytuacja polski z 18 wieku jak to katarzyna 2 cala polske sobie kontrolowala jak chciala i nagle kazala zeby polacy uchwalili rowne prawa dla innowiercow i sie wszystko posypalo. sama nie mogla zapanowac nad rzplitą, wiec doszlo do rozbiorow i zamiastcalej rp dla siebie, wziela moze z pół. tu jest podobnie. putin kazal janukowyczowi wstrzymac rozmowy z unia i sie zaczelo. co prawda tutaj rosji wystarczy sily aby zrobic porzadek na ukrainie i nie bedzie potrzebowac pomocy, jednak ile wezmie a ile straci?

blum 70

blum

Użytkownik
skad wiesz, robiles plebiscyt?
Byłem kiedyś na Krymie, zjeździłem go dość intensywnie, i jak to mam zwyczaju, starałem się dużo rozmawiać z ludźmi. Wszyscy z którymi rozmawiałem, mówili o sobie per &quot;Rosjanie&quot; i wyrażali żal, że nie są w granicach Rosji (oczywiście nie chodzi tu tylko o język jako kryterium przynależności, bo np. w Kijowie, w którym bywałem kilkakrotnie, po ukraińsku nie mówi nikt, a mimo to, większość czuje się Ukraińcami). W Sewastopolu na ratuszu łopotała wielka rosyjska flaga a lokalna społeczność nie chciała słyszeć o jej zdjęciu.
Druga sprawa, Ukrainy nigdy na Krymie nie było. To jest podobny przypadek jak przyznanie Polsce Szczecina po wojnie, tylko bez wysiedlenia miejscowych (oczywiście pamiętam, że Stalin wysiedlił poprzednich miejscowych - tj. Tatarów krymskich).
Niestety, zauważyłem, że Polak nie jest w stanie w ogóle przyjąć do wiadomości, że jakaś grupa etniczna chce dobrowolnie przyłączyć się do Rosji. Od razu pojawiają się głosy, że to efekt prania mózgów czy prowokacji (takie przypadki się zdarzają, np. Naddniestrze, ale Krym z pewnością do nich nie należy).

T 24,2K

tadzin

Użytkownik
Niestety, zauważyłem, że Polak nie jest w stanie w ogóle przyjąć do wiadomości, że jakaś grupa etniczna chce dobrowolnie przyłączyć się do Rosji. Od razu pojawiają się głosy, że to efekt prania mózgów czy prowokacji (takie przypadki się zdarzają, np. Naddniestrze, ale Krym z pewnością do nich nie należy).
mieli z 25 lat na robienie do woli plebiscytow i jakos im sie nie chcialo, teraz sie nasluchali ze &quot;faszysci&quot; przejeli wladze w kijowie to wyszli na ulice bo sie boja quazifaszystow.
jak w kijowie zaczna stawiac masowo pomniki banderze i czcic 14 dywizje ss galizien, wtedy moga sie zaczac bac nie tylko rosjanie ale i polacy czy tatarzy. ale sie na to nie zanosi.

daavid5 671

daavid5

Użytkownik
Tak trochę na marginesie.
Chodzi mi o tak zwaną opcję faszystowską na Majdanie. Dużo ludzi pięknie łyka ruską propagandę. Dowodów na to, że na Majdanie najwięcej do powiedzenia mieli &quot;faszyści&quot; niestety brak.
P.S. Armia Krajowa według Rosjan i naszych rodzimych komunistów to też była organizacja faszystowska

M 14

matall

Użytkownik
Tak trochę na marginesie.

Chodzi mi o tak zwaną opcję faszystowską na Majdanie. Dużo ludzi pięknie łyka ruską propagandę. Dowodów na to, że na Majdanie najwięcej do powiedzenia mieli &quot;faszyści&quot; niestety brak.

P.S. Armia Krajowa według Rosjan i naszych rodzimych komunistów to też była organizacja faszystowska
Oczywiście, żołnierze AK byli ścigani przez komunistyczne władze na podstawie przepisów, które sankcjonowały pomoc faszystom, zbrodnie przeciwko ludności cywilnej itp (patrz - Sierpniówka).

Ja tam w faszystów nie wierzę - jedynie tzw Prawy Sektor był skrajnie nastawiony w prawym kierunku (niekoniecznie jednak faszyzm tu jest dobrym słowem).
Dziwne jest dla mnie kilka rzeczy :
1 Wystarczyło Berkut obrzucić kamieniami i butelkami z benzyną, zdemolować kawałek Kijowa, by wspaniały i praworządny zachód uznał uzurpowany rząd.
2. Ukraina, która w tej chwili gospodarczo jest na dnie wdaje się w jawny konflikt z największym partnerem gospodarczym jakiego posiada.
3. Krym próbując uzyskać &quot;autonomię&quot; ośmiesza państwa zachodnie wskazując na problem konfliktu na Bałkanach wskazując na casus Kosowa, na co Zachód odpowiedzi jeszcze nie znalazł i nie znajdzie.
4. A najbardziej zdziwiło mnie zasłyszane ostatnio w TV - &quot;Czy to początek kolejnej zimnej wojny?&quot; (A to poprzednia się skończyła? Teoretycznie razem z upadkiem ZSRR ale w praktyce nie skończyła się nigdy, przynajmniej wg mnie - co Krym pokazuje doskonale - opadło jedynie napięcie...) &quot;Poprzednią wygrały Stany Zjednoczone&quot; HAHAHAHAHA to dobre :grin: ✅✅✅

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Nie mogę edytować, więc dopisuję.
Od tego się zaczęło:
http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowosc?zobacz%2Fpch24pl-ukraina-placi-za-wiare-w-amerykanskie-obietnice
-----
Edit:
patrioci ukraińscy zaczynają się chyba już wyrzynać między sobą na poważnie. Zaczęli od swojego banderowca.
http://wiadomosci.onet.pl/oleksandr-muzyczko-zginal-z-rak-milicji/1dr2q
-----------------------
Edit2.
Ciekawy artykuł, moim zdaniem:
http://www.pomniksmolensk.pl/news.php?readmore=4867#.UzNE-c5OTTo

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik

[...]
W przypadku zaatakowania któregokolwiek z Państw Bałtyckich,
wszyscy, którzy nie przekroczyliśmy 50 r.ż. otrzymamy karty mobilizacyjne.
Edit: oczywiście do 60 r.ż.
Pomyliłem z ćwiczeniami.

http://fakty.interia.pl/raport-zamieszki-na-ukrainie/aktualnosci/news-cnn-atak-rosji-na-wschodnia-ukraine-coraz-bardziej-prawdopod,nId,1398651

http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowosc?zobacz%2Fusa-i-wielka-brytania-ostrzegaja-rosja-szykuje-wojne-na-ukrainie
---------
http://wpolityce.pl/artykuly/77398-ruska-pulapka-jesli-kijow-nie-zgodzi-sie-na-system-federacyjny-to-rosjanie-ze-wschodniej-ukrainy-wspierani-przez-moskwe-beda-musieli-sami-wywalczyc-sobie-suwerennosc
------
Edit2:
Ukraina sama.
http://www.rp.pl/artykul/40,1097447-Ukraina-sama-wobec-inwazji.html?p=1
http://www.rp.pl/artykul/40,1097447-Ukraina-sama-wobec-inwazji.html?p=2
----------
Edit3:
ciekaw jestem dalszego zachowania Łukaszenki.
http://rebelya.pl/post/5922/karwecki-realpolitik-ukaszenki

Edit4:
&quot;Zbieranie ziem germańskich&quot;.
http://www.rp.pl/artykul/61991,1097767-Zbieranie-ziem-germanskich.html

Do góry Bottom