Ale się dzisiaj etap szykuje na Paryż-Nicea. Mocny podjazd do mety. To nie jest to samo co rok temu na Tirreno, gdzie Kwiatkowski się bronił, tutaj będzie o wiele trudniej. Ciekawe jak pojedzie Bernal. Na razie jechał na Kwiatkowskiego, sam mówi, że nie będzie nikt ryzykował wygranej etapu, kiedy mogą przegrać koszulkę. Ciekawe jednak, czy myślał o koszulce dla Michała czy dla siebie... Będzie bardzo ciekawy wyścig ale zanosi się, że nie tylko ten ostatni podjazd. Ciągle wieje, dziś też na trasie ma być bardzo wietrznie. Kwiatkowski i Sky mogą to spróbować wykorzystać bo po co ryzykować na ostatnim podjeździe, że ktoś może im ukraść wyścig skoro można próbować zgubić rywali na wiatrach? Na wcześniejszych etapach to się udawało. Warto obejrzeć.
e/ profil dzisiejszego etapu na Paryż-Nicea. Od 15 transmisja w Eurosporcie.
Tirreno-Adriatico
4. etap
Profil etapu
Richard Carapaz - Roman Kreuziger 2,60 Etoto / 2,80 etoto 12-14
Mocno pod prąd ale jak ja widzę takie końcówki to od razu szukam Carapaza. 1,9km o średnim nachyleniu 10,7%, całe dwa kilometry równo i mocno pod górę. Potem krótki zjazd. Jeden podjazd to mało? To robimy pętle i podjeżdżamy dwa razy. Po tym nie będzie czasu się zjechać, więc kto zostanie ten game over. Dlatego gram przeciwko Carapazowi. W zeszłym roku to ciągle powtarzałem i za każdym razem moje słowa się potwierdzały - Ekwadorczyk to góral typowy, długie podjazdy to jego klimaty. Na krótkich, sztywnych o dużym nachyleniu robi się kłopot i po prostu traci. Nie ma depnięcia i kiedy inni atakują on spływa w dół. Tak było w zeszłym roku na Giro, tak było w Szczyrku na
Tour de Pologne. Formę ma niezłą ale profil jest typowo nie dla niego. Jeśli zostanie już na pierwszej rundzie to może sporo stracić. Te zjazdy są bardzo krótkie i nie będzie czasu się zjechać.
Kreuziger zawsze sobie dobrze radził w klasykach. On takie podjazdy lubi. Forma może nie jest znakomita ale z wyścigu na wyścig wydaje mi się, że idzie coraz lepiej i coraz mniej traci do najlepszych. Dla niego profil nie jest przeszkodą ale nawet pewnym handicapem.
Kurs bardzo wysoki ale i typ ryzykowny. Ja gram przede wszystkim nie tyle co na Romka ale przeciwko Carapazowi.
4. etap
Laurens de Plus - Sam Oomen 1,95 Etoto / 1,85 etoto 140:19 kraksa de Plusa
Typ między dwoma perspektywicznymi kolarzami, których nie ukrywam lubię i z ciekawością patrzę na ich rozwój.
Obaj nie są liderami swoich ekip. De Plus jeździ w Jumbo Visma, więc lideruje Roglic. O Słoweńca jestem spokojny, on powinien być w czubie i de Plus nie powinien być uwiązany do pomocy. Sam jeździ w tym sezonie bardzo dobrze, to kandydat na wielkiego kolarza. Takie podjazdy nie są mu straszne - mimo młodego wieku potrafił na Barbanckiej Strzale wejść to TOP10. Co więcej, najlepsze wyniki zazwyczaj uzyskuje na trasach, gdzie w końcówce jest ścianka.
Oomen w zeszłym roku ogromny postęp - 9. miejsce w generalce na Giro, mimo to jakoś wydaje mi się, że w Sunwebie nie do końca jest doceniany. Tutaj wg mnie nie tylko akcje Dumoulina stoją wyżej ale i Soren Kragh Andersen będzie wyżej w hierarchii. To wszystko z powodu czasówki indywidualnej na ostatnim etapie. Obaj w tej specjalności biją Sama o głowę. Z tego powodu myślę, że dziś Oomen może nieć niewdzięczne zadania pracy dla obu kolegów. Soren Kragh był chory na początku miesiąca, przez to musiał odpuścić Omloop ale teraz wydaje się, że jest wszystko ok. Gdyby obaj jechali na siebie to dawałbym szanse 50-50. Po przeanalizowaniu ekip stawiam na de Plusa.