No to jutro zaczynamy piękny tydzień klasycznego kolarstwa.Na dobry początek jeden z ważniejszych klasyków,mianowicie
Mediolan-San Remo.Wszystkie czołowe ekipy wytoczyły najcięższe działa klasycznego kolarstwa,może po za Astana,która na niewielkie pagórki nie bardzo ma co wytoczyć więc we Włoszech prawdopodobnie z czysto marketingowego punktu widzenia pojedzie Rekin z Mesyny ,Vicenzo Nibali.Najmocniej wyglądają; Tinkoff z mistrzem świata
Peterem Saganem (pseudonim The Second
),którego wspomagać będą m.in.,nasz Maciek Bodnar,Kreuziger,Bennati.Grupa Sky naszpikowana gwiazdami t.j. zwycięzca tegorocznych etapówek Volta Algavre i Paris-Nicea Geirant Thomas,Michał Kwiatkowski,a także Viviani,Stannard,Rowe ale na moje oko to
Ben Swift będzie tu walczył o czołowe lokaty.Katusha ze Spilakiem i faworyzowanym przez bukmacherów Norwegiem
Kristoffem no i Trek z wiecznym pechowcem na tym wyścigu,czyli Fabianem
Cancellarą,którego najbardziej wspomagać będą Felline i Bonifazio,którzy tak naprawdę w przypadku większej grupy na finiszu sami powalczą o jak najwyższe pozycje.Po za tym Movistar z Valverde,Amodorem czo Lobato,który zdaje się miałby tu najiększe szanse ale chyba bez formy.Orica z
Matthewsem,którego na pewno mocno wspomogą Albasini,Yetes,a może na finiszu Mezgec.
Lotto Soudal z gallopinem,Debusscherem i Roelandtsem,tu nazwiska znane ale raczej nie na ten wyścig.Lampre z Modolo i Ulissim,których też na straty nigdy spisywać nie wolno.Etixx z Boonenem,Stybarem i mocnym w ostatnim czasie Brambillą.Dimension Data z
Boassonem Hagenem i słabym jak narazie Cavendischem,a także z bochaterem jednego z etapów Tirreno-Adriatico Stephenem Cummingsem.Cofidis z szybkim
Bouhhanim.BMC ze świeżo upieczonym winnerem T-A
Gregiem Van Avermetem.AG2R z Bakelantsem no i polski akcent,czyli CCC Sprandi z davide rebellinem,ale też szybkim Bartkiem Matysiakiem.
Jak widać jest moc,a to oznacza że będą eMOCje. Bukmacherzy jak już wcześniej napisałem faworyzują Kristoffa wyceniając jego zwycięstwo na 5zł za wydaną złotówkę,a pudło można jeszcze złapać po 2,10 na
unibecie.Zaraz po nim,pewnie nieprzypadkowo drugi jest Peter Sagan,a na jego win jest 5,50.Potem Matthews po 7,5 i Cancellara za 10.Pary póki co wyjątkowo pierwszy na razie wystawił tylko
unibet.Dobra,tyle tego króciutkiego wstępu
,teraz zapraszamy do dyskusji,przemyśleń i typowania !!!
Ja osobiście nie dawałbym szans typowym klasycznym sprinterom choć w przeszłości wygrywali ten wyścig wielokrotnie.Piękne walki staczali tu Zabel z Cippolinim i Freire,wygrywał też Pozzato,Ciołek,Goss czy Cavendisch ale czasy się zmieniły...Ekipy mają w swoich szeregach mocnych kolarzy,którzy poświęcają swoje często nie małe szanse na porwanie peletonu aby zoptymalizować szanse na wygraną swojego lidera.Tym sposobem do San Remo w ostatnich latach dojeżdżały grupy po kilku lub dwudziestu kilku kolarzy.Wspomniałem że pechowcem w tym wyścigu (o ile można nazwac pechem sześciokrotne podium)jest Fabian Cancellara,który wygrał tu tylko raz,kiedy udało mu się samemu odjechać ale wielokrotnie kończył wyścig w top 10, w tym cztery razy na drugiej pozycji,a to dlatego że w odjeździe zawsze załapał się ktoś szybszy kto wykorzystał na kresce pracę Spartakusa.W tym roku Szwajcar pokazał już że jest piekielnie mocny,wygrał Strade Bianche i klasyk w Hiszpanii na początku roku i dwie czasówki;na Algarve i Tirreno-Adriatico.W oparciu o doświadczenia dobrze zdaje sobie sprawę że aby wygrać musi odjechać sam i jestem pewien że tego spróbuje.Potrafi to jak mało kto i jest w super formie,ale chętnych sępów żeby z tego skorzystać na pewno nie zabraknie więc pierwszy mój typ na ten wyścig to;
Fabian Cancellara zakończy w top 3 3,00 unibet,sts
Pograłbym też coś w stronęBoasson Hagena,na pewno będzie w czubie,na razie jest w parze z Matthewsem na
Unibecie,szanse na kresce w przypadku wspólnego finiszu ma co prawda mniejsze ale kursy 1,40 do 2,70 trochę przecenione.Tym niemniej poczekam na coś ciekawszego.
edit;
Boasson Hagen w top 3 5,50 unibet
Pary byly raczej słabe,a coś mi mówi że Norweg odegra dziś ważną rolę w wyścigu dlatego pograłem go na podium równolegle z Fabianem.Obaj w świetnej formie więc może któryś siądzie,a najlepiej oba
Super akcja Michała,już myślałem że się uda,ale Fabian tempo narzucił ogromne i jak się okazało na swoja niekorzyść bo zrobił robotę sprinterom,Boasson Hagen też próbował ale zaczął o wiele za wcześnie