Właśnie nie przepuściłem praktycznie żadnej kasy ! też wierzyłem że ok
poker to hazard ale Texas holdem to już sport i ..... byłem o dwa kliknięcia od zakupów książek i na całe szczęście się wstrzymałem kupiłem zamiast książek do pokera książki do szachów ( japońskich) a te kilkanaście turniejów za mały cash też mnie nie zrujnowało a przekonało mnie że że to nie sport
( np dziwnym trafem zawsze któś z większym stackiem wygrywał all in niż ja mimo że od pre flopa byłem lepszy.) ( może dlatego by turnieje trwały 5-6 godzin a nie 8-9 godzin
No dobrze Panowie, skoro poker to sport to o naukę proszę !
Otóż gramy sobie raz na tydzień z bratem i kolegami w texasa, czasami na cash a ostatnio w turnieje. Gramy przeważnie we czterech ( przeważnie tylko taki skład jest) co dwie kolejki podnoszone są blindy. turniej kończy się jak dwie osoby odpadną a dwie osoby są wygrane. Proszę o wskazówki jak mam podnieść swoje umiejętności sportowe !? dodam że moi partnerzy nigdy nie przeczytali nawet artykułu w necie na temat strategii ( jeden z nich grał dużo w dobieranego)
i popełniają mnóstwo błędów ( według teorii) np mają bardzo ale to bardzo duży % oglądalności flopa a nawet rivera. Często wchodzą z blotkami i jak jest cień szansy na strita "pchają się do rivera. To że Ja podbiję 2 czy 3xBB nie ma znaczenia bo w 90% wchodzą no i jest ten jeden szczęściarz co dostaje strita. Więc jak ja mam grać by zacząć wygrywać?
Dodam coś od siebie odnośnie tego, co pogrubiłem.
Często zdarza się, że nawet mając pojęcie o podstawach gry, gdy grasz z kimś, kto nie ma o tym absolutnie pojęcia i traktuje to jak rozrywkę, będzie wchodził z byle czym. Znam to, wiem, o czym mówisz - czasem sami ze znajomymi gramy mini-turniej jednostołowy (6 osób) i wśród nich są osoby, które tak grają. Irytujące, w teorii do ogrania za każdym razem, ale jednak nie. Jedyne, co można tu zrobić, to wchodzić z mocnymi rękami, rzadko blefować (bo i tak będą sprawdzać), mieć na uwadze, co oni mają. Wyciągać tylko wtedy, gdy masz dobry układ, maksimum w takim wypadku.
Profesjonaliści też czasem padają na wczesnej fazie turnieju, gdy amatorowi zdarzy się na turnie lub riverze ułożyć
kolor, streeta, czy seta, mając na ręce kiszkę. Idzie się wkurzyć, no ale taki jest
poker. Bronić ręki, nie wchodzić z byle czym, czekać na dobrą okazję - to jedyne rady ode mnie, grając wśród swoich znajomych ???? W długim terminie, grając w taki sposób, na pewno będziesz na plus ???? Nie oceniaj rozgrywki na podstawie ledwie paru zagrań.
Nie mogę tego jednak porównać z wyżej wymienionym i polecanym turniejem s&g 9os - niebo, a ziemia. Ludzie są świadomi gry. Na YT jest mnóstwo filmików instruktażowych o pokerze, więc do wyboru, nic, tylko znaleźć i oglądać ????
EDIT: Albo jeszcze inaczej, możesz przeczekać, aż jedna z tych osób sama się wyeliminuje. Ty czekasz na mocny układ, a reszta niech się bije o żetony ???? Czasem nic nie robiąć możesz trafić na miejsce premiowane ????