Tak dla jasności:
Przestępstwo skarbowe niepodlegające przedawnieniu dotyczy m.in.nieujawnionych dochodów pochodzących z nielegalnego źródła,czyli jesteśmy nieprzedawnialni,stawiani na równi z handlarzami narkotyków,stręczycielami,czy sprzedawcami bimbru! ????
Co to k. za bzdura ???????? Po co wypisujesz takie brednie ?????? Człowieku w Polsce nie ma takiego przestępstwa, które się nie przedawnia - nawet te najcięższe jak morderstwo się przedawnia, pedofilia, wszystko, a ty tu tu bredzisz o tym, że skarbowe się nie przedawnia ??? Może k. w Chinach.
W całym cywilizowanym świecie wszystkie przestępstwa się przedawniają. W
USA kobiety (moim zdaniem słusznie) wywalczyły bodaj w latach 90-tych brak przedawnienia dla pedofilii - moim zdaniem słusznie, bo te ofiary są czasami w stanie mówić o tym po latach... Ale nieważne - to jedyny mi znany przykład braku przedawnienia...
Trochę pokrewną instytucją jest zatarcie skazania i tu od niedawna w Polsce nie zacierają się przestępstwa pedofilii, ale o jakim ciężarze gatunkowym mówimy w stosunku do błahych z kks ?
Jeśli się mylę to podaj mi podstawę prawną tych swoich rewelacji (i sam ciebie przeproszę), a jak nie to przeproś wszystkich za pisanie głupot i stresowanie ludzi...
Chyba dokładnie chodzi o to właśnie. Jeśli US wszczyna postępowanie to bieg przedawnienia zostaje zatrzymany
Tak dokładnie - wszczęcie jakiegokolwiek postępowania przerywa bieg przedawnienia, ale i tu są dość skomplikowane reguły... Generalnie jeśli od czasu popełnienia czynu minął bardzo długi okres czasu kary nie można wykonać. Oczywiście ma to też duże znaczenie przy orzekaniu... Oczywiście mówimy o tych bzdurach z zakresu prawa karno-skarbowego bo w przypadku zbrodni z kk inaczej też sędziowie patrzą...
Czasami przeraża mnie brak znajomości prawa u ludzi, no, ale pewno lekarz by to powiedział o mnie, że przeraża go brak mojej wiedzy na temat zdrowia... ????
chodziło o dochód LEGALNY,ale nie uwzględniony w zeznaniu.Tutaj zaś chodzi o dochód NIELEGALNY!.
Kolejna rewelacja użytkownika "dymultra" ???? W głowie się nie mieści jakie ty wypisujesz bzdury !
Jeśli uzyskam LEGALNIE dochód ze sprzedaży samochodu w wysokości 20 tyś, ale nie wpiszę go do zeznania czyli nie zapłacę podatku popełniam przestępstwo skarbowe, a mój czyn jest NIELEGALNY. Jeśli uzyskam dochód z nielegalnego zakładu to popełniam przestępstwo z ustawy hazardowej, czyli samej gry, natomiast nie ma tu nic do rzeczy nieudokumentowany dochód bo w Polsce dochody z przestępstw nie są opodatkowane... ???? Co najwyżej sąd może zasądzić przepadek takich dochodów, ale to z narkotyków, papierosów czy alkoholu lub kradzieży sądy tak zasądzają, ale wątpię żeby zasądzały jeśli dochód byłby z gry...
W ogóle nie pojmuję jak wy się nakręcacie na to ? Od czasów Pana K. nikt już nie prowadzi takiej krucjaty... Może PiS kiedyś zacznie, ale nawet wtedy jak sądy będą nadal niezależne od władzy nie przewiduję wysokich kar... Jak ktoś z tego żyje to już dawno siedzi na Bahamach i ma w d. to polskie prawo, a jak ktoś gra stawkami po 10 - 100zł jak pewno 99,9% ludzi z tego forumka to sąd mu co najwyżej dowali grzywnę z 1000 - 2000 i to będzie wszystko... A wy tu rozkminiacie biegi przedawnień itd jak by chodziło co najmniej o to jak byście molestowali 14 letnią koleżankę ... ???? Szkoda słów... ????