Koniec grania na pół gwizdka, oszczedzania graczy i szukania ustawień. Zaczynamy wszystko od nowa. To co było do tej pory , wyniki kazdej rywalizacji nie nalezy brac od uwage, liczy sie forma potencjał i doswiadczenie w PO. Mamy osiem w wiekszosci wyrównanych par i ja tu w wiekszosci widze zaciete pojedynki , niekoniecznie ze zwyciestwem faworyta :
Zachód
Moze zaczne od wojskowych par, gdzie mimo szacunku dla ich rywali tj Torpedo i Vitjazu nie widze tutaj dla nih szans, obie wojskowe druzyny wg wygraja te rywalizacje po 4-0, moze gdzies jakad dogrywka ale jezeli CSKA i SKA podejda do meczów skoncentrowane i bez lekcewazenia rywala to maja wszystko w swoich rekach.
Ciekawa zachodnia parą beda derby Moskwy miedzy Dynamo a Spartakiem i powiem ze tutaj wcale ekipa Spartaka nie stoi na stracownej pozycji. Ekipa Spartaka zachowała swój kręgosłup kadrowy a na ławce trenerskiej zyskali swietnego stratego Znaroksa. Cały zespół jest wg dobrze zbilansowany i doswiadczony. Ekipie Dynama moze wg mnie zabraknąć długosci ławki w tej serii, bo gry wyłączymy z gry liderów. , czyli w zasadzie pierwszy link to wowczas moze okazac sie ze nie ma kto wziac ciezaru gry na siebie, ja widze tutaj duza szanse dla Spartaka i wg to oni awansuja do koejnej rundy
Spartak awans 2,25
i typ na pierwszy mecz Spartak z x kurs 1,74
Para Jokerit-Loko
Bardzo bym chciał osobiscie by Pelino i spółka przeszli do dalszgo etapu ale bedzie to bardzo trudne zadanie. Ekipa z Finlandi posiada w swoim rosterze bardzo doswiadczonych i zaprawionych w bojach na tym etapie graczy. Loko to mieszanka doswiadczenia i młodosci pod wodza kanadyjczyka Pelino, który w Rosji jest juz kilka lat, bardzo bym chciał by Szwedzi Paajarvi i Lander wsparci Denisenką, Kajumowem, Kudriawcewem, doswiadczonymi Tkaczovem, Da Costa, Nakladalem , Kronwellem poradzili sobie z potencjałem finskiej ekipy. Napewno jest to mozliwe. Byc moze Pelino zbyt długo szukał odpowiwdnich ustawien rotujac składem ale zobaczymy niedługo co z tego wyszło. Gdzie szukac słabych puktów rywali? Wg mnie na ławce trenerskiej. Dla mnie trener Marjamaki jest najsłabszym ogniwem tej ekipy i kto wie czy Pelino go nie przechytrzy. Dodatkowo powiedzmy sobie szczerze ze Jokerit ma w zasadzie jednoego porzadnego golie i jak Kalnins nie bedzie trzymał serii to ktow wie. Wyjatkiem od reguły w postawie Niemiego w bramce był jego wystep przeciwko Dynamo Moskwa gdzie fin zatrzymał wszystkie strzaly, ale dla mnie jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Bede tutaj moze nieobkeiktywny ale postawie na awans Loko i kto wie czy nie 7 wyrównanych meczy
Wschód
Tutaj wg mnie mamy same wyrwnane pary i nie zdziwi mnie zaden wynik rywalizacji
Na pierwszy strzał biore zwyciezce Wschodu AK Bars i rywala mozna powiedziec zza miedzy Wilki z Neftehemika. Co ostatnio gra Kazan to nie bardzo rozumiem, oki dostali obciazenia ale w grze jakby sie wsjo rozsypało, brak pomysłu i dziury w obronie. Do tgo na poczatek zabraknie mentora Zaripova. Po druiej stronie barykady ekipa która fajnie zaczeła grac pod koniec RS( oki musieli) ale widac sporo ozywienia, kominacji w ataku, taktucznie Butsajew robi swietna robota a i obcokrajowcy Neftehemika weszli na wyskoie obroty. Na stare smieci wróci Szaryczenkow do którego miano sporo pretensji z nieudana serie Barsów w poprzednim sezonie. ja w tej parze spodziewam sie wyrównanej rywalizacji , i kto wie czy nie niespodzianki.
kurs na awans Neftehemika bardzo ciekawy bo 7,5 wiec napewno to zagram
Natomiast typ na pierwszy mecz tej pary to Neftehimik z x kurs 2,53
Avtomobilist-Sibir
Tutaj klucz do wyniku całej rywalizacji trzyma w reku goli Avto Jakub Kovar. Jezeli omina go kontuzje to mysle ze forme ma na tyle by przejsc ta pierwsza runde. Choc w samj rywalizacji spodziewam sie roznych zrwotow akcji to jednak wg kadrowo lepiej wyglada kierowca i tutaj postawiłbym na ich awans po kursie 1,5
Pierwszy mecz to win Avto kurs 1,56
Barys-Magnitka
W tej parze moze zdarzyc sie wszystko. Patrzac na doswiadczenie graczy na tym etapie powiedziałbym ze wiecej atutow ma Magnitka, ale mam wrazenie ze tam jakbynie do konca wszystko trybiło. Obrona i bramka na bardzo wysokim poziomie, atakowi tez nic nie brakuje ale czy to zagra w PO. Cele wysokie . Ekipa Skabelki głodna sukcesu wielu graczy grało rok temu na tem poziomie ale jest wiele nowych twarzy. Wysoka pozycja po RS nie jest przypadkiem, Kazachowie beda groźni spodziewam sie 7 meczów, po głebszym zastanowieniu sie jednak pojde w kierunku MMG
Ale typ na pierwszy mecz Astana ml kurs 1,7
Omsk-Ufa
O tej parze mógłbym napisać ze nie mam pojecia co sie wydarzy. Na ławce trenerskiej wiecej doswiadczenia po stronie Hatleya W ataku tez Jastrzebie maja wg przewage. Jednak formacje obronne i sama bramka to wg plus dla Ufy. Jezeli Metsola zagra na swoim wysokim poziomie( a na tym etapie mozemy sie tego spodziewac) to moze byc ciekawie. W Ufie zabrakie na oczatku rywalizacji Sosnikowa i z pewnoscia osłabi to sile ataku Ufy, tym bardziej ze Manninen to jeszcze nie to samo co Kempainen .
Ufa to wg mnie najbardziej nieprzewidywalna ekipa wschodu i ta rywalizacja moze miec bardzo długa serie, mam wrazenie ze awans dla jastrzebi ale nie zdziwie sie jak Ufa zaskoczy po raz kolejny ekspertów i zamelduje sie w kolejnej rundzie
To tyle ode mnie co do przemyslen pierwszej rundy.