>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Kartki od zilzil

zilzil 26,4K

zilzil

Użytkownik
Nowy temat, poprzedni z 2013 już zbyt mocno zakurzony żeby odświeżać.

Typów dużo nie będzie, będę natomiast starał się znaleźć ciekawe zakłady na kartki w meczach piłki nożnej. Kursy raczej z tych wyższych, nie ma się co ograniczać. Do każdego typu postaram się napisać kilka zdań wyjaśnienia mojego punktu widzenia i procesu decyzyjnego. Mam nadzieję, że nie braknie mi wytrwałości.

zilzil 26,4K

zilzil

Użytkownik
Słowo się rzekło, więc na dziś pierwszy zakład.

PSV - Royale Union SG | +5,5 kartek | 3,0 | Superbet Daleko rzeczywistość do typu niestety
płasko 100j (w załączniku podam screen zagranego kuponu, jednostki na potrzeby regulaminu zawsze będą 100j)

Sędzia: Anthony Taylor

1. Sędzia - angielska łysa gwiazda sędziów, angielski Marciniak można by rzec. Dość kontrowersyjny, często desygnowany do gwizdania szlagierów w Premier League, lubi w takich meczach dawać mało kartek. W meczach nie na pierwszą stronę gazet bardziej wylewny. Gdyby gwizdał w Turynie dziś to under 4 czy 5 murowany. W ubiegłym sezonie tylko 4 mecze w LM, 4-5-8-2 kartek. W dwu pierwszych znaczne zwycięstwo drużyn (4-0 i 4-1 bodajże), tam gdzie 8 kartek to mecz Club Brugge ze Sportingiem i wynik 2-1. Ostatni to 8 kolejka Salzburg vs Atletico (mecz o coś tylko dla Hiszpanów). Sędziował ogólnie 38 spotkań LM, średnia ok. 4,5 żółtej kartki na mecz i 0,13 czerwonej (5 czerwonych łącznie).

2. Drużyny.
PSV - nie łapie dużo kartek w rodzimej lidze, liga holenderska nie jest typową ligą kojarzoną z kartkami. PSV jako jeden z hegemonów krajowych posiada piłkę przez znaczną część gry, nie pozwalając przeciwnikom na podjęcie próby odbioru. W lidze często w ataku pozycyjnym ze względu na głęboką defensywę rywali. Jeśli natomiast gra z przeciwnikiem typu Ajax czy Feyenoord to już więcej kartek łapią. W ubiegłym sezonie w LM w 4 meczach grupowych u siebie łącznie 28 kartek (12 dla PSV).

RUSG - w ubiegłym sezonie LE 28 kartek łącznie w meczach wyjazdowych (16 dla samego RUSG). Jedna z ekip z ligi belgijskiej, która na wyjazdach w poprzednich sezonach łapała sporo kartek. Aktualny mistrz Belgii, pierwszy udział w Lidze Mistrzów. Dla mnie ekipa, która się nie cacka i potrafi grać agresywnie. W tym sezonie nie stracili gola w 5 z 7 spotkań ligowych.

Terminarz w LM obu ekip jest dość podobny, obie drużyny grają jeszcze z Bayernem, Atletico czy Newcastle. Trudniejszy terminarz zdecydowanie ma jednak PSV. Dla takich drużyn mecz z drużyną na podobnym poziomie jest bardzo ważny w kontekście utrzymania w grupie 9-24 i warto się do niego mocniej przyłożyć oraz zagrać nieco agresywniej.

3. Ocena
Wg mnie to jeden z najważniejszych meczów dla obu ekip w bieżącym sezonie LM. Poprzedni sezon pokazał, że żeby myśleć o playoff należy zgromadzić ok. 11-12 punktów. To są 4 wygrane mecze, które mogą gwarantować grę w barażach w lutym. Obie ekipy na pewno celują w taką możliwość a biorąc pod uwagę terminarz i rywali z którymi grają, mecz z zespołem na podobnym poziomie wymaga pełnego skupienia i wykorzystania każdej możliwej szansy. Poziom zbliżony, mecz może być na styku więc determinacja u piłkarzy obu ekip powinna być wysoka. Uważam, że zdecydowanie warto uderzyć w kartki, linia 4,5 jest liczona na kurs ponad 2,0 co też uważam za warte rozważenia. Ja osobiście gram wyższą linię po kursie 3,0.

Załączniki

Ostatnia edycja:
zilzil 26,4K

zilzil

Użytkownik
Ostatnio się wybitnie nie udało, Taylor nic nie pokazał.

Dziś kolejny typ dyscyplinarny.

Club Brugge - Monaco | Karny w meczu? TAK | 2,85 | Superbet
stawka: 100j

Wyrównana para w pierwszej rundzie fazy ligowej, kursy również to odzwierciedlają. Mecz w którym wynik może iść w każdą stronę tak właściwie i nie powinno to nikogo zaskoczyć. Początek sezonu raczej na korzyść gości z Księstwa, 9 oczek na koncie i jedyna porażka z Lille na wyjeździe. Sporo się ogólnie działo w tych meczach bo już 2 czerwone kartki dla przeciwników Monaco oraz 2 karne przeciw Monaco. Gospodarze ostatnio potracili punkty w delegacji (zapewne pokłosie ostatniej rundy eliminacji oraz przygotowanie do dzisiejszego spotkania) co daje rezultat w postaci 10 punktów po 6 ligowych kolejkach i 6 pozycja w lidze. Podobnie jak wyżej, 2 karne póki co w lidze. Ich mecze raczej mniej ofensywne, 2 gole na mecz.

Obie ekipy grały w ubiegłym sezonie w LM (gospodarze w 8 ostatnich edycjach aż 7-krotnie meldowali się LM) z dość pozytywnym efektem. Brugge odpadło w 1/8 z Aston Villa, Monaco w barażach uznało wyższość Benfiki. Jak to wyglądało w karnych? Na 12 spotkań CB w 5 był rzut karny, w przypadku Monaco na 10 meczów w 4 był karny. Prawie w co drugim meczu sędzia wskazywał wapno.
Wiadomo, przy typowaniu karnych prócz samych drużyn, ogromną rolę odgrywa sędzia ale w tym przypadku mamy sytuację, w której obie ekipy mogą sprzyjać typowi.

Wspomniałem o ważności osoby sędziego - dzisiejszym rozjemcą będzie Simone Sozza z Włoch. Debiut w Lidze Mistrzów, dość trudny debiut jak sądzę bo para wyrównana i doświadczona w grze w Europie. Wracając do sędziego, ubiegły sezon Serie A to 17 spotkań i aż 10 karnych podyktowanych w 8 meczach (2x po 2 karne). Wynik co najmniej bardzo dobry. W europejskich rozgrywkach również średnia oscylująca w granicach 0,4 na mecz. Ostatnio 3 mecze bez wapna, dawno nie miał tak długiej serii więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zmienić. A na poważnie, tegoroczna LM obfituje w rzuty karne - na 12 meczów w 6 był dyktowany karny. Co ważne, przynajmniej dwa z nich były bardzo soft. Nadal niejasna jest linia przyznawania rzutów karnych za nieumyślne zagrania ręką przez obrońców (patrz chociażby drugi karny dla Realu) stąd duże pole do interpretacji. Dodatkowo, nie zawsze VAR może wezwać sędziego do korekty decyzji z boiska.

Reasumując, mamy mecz potencjalnie ciekawy gdzie obie ekipy prezentują dobry, zbliżony poziom. Dla obu ekip karny nie jest niczym nowym czy to w lidze czy Lidze Mistrzów. Mamy sędziego debiutanta (wczoraj Barbu debiutował również i w Pradze wapno wskazał, ot taka ciekawostka) z tendencją do gwizdania karnych. Mamy VAR (czy to plus czy minus to już inna kwestia; na Varze będzie Massa więc bardziej doświadczony sędzia, który w razie w nie będzie miał oporów z zawołaniem młodszego Sozzy do monitora). Mamy nieco chaotyczne wytyczne co do karnych za zagrania ręką, mamy również świeże dane z wcześniejszych spotkań LM i widzieliśmy już kilka jedenastek.

Do mnie to przemawia i gram ten zakład (załącznik).

Załączniki

Do góry Bottom