>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

jazda na skuterze bez uprawnień ?? konsekwencje

konrad140 2,5K

konrad140

Forum VIP
witam...na wakacje zamierzam isc do pracy (zarobic na kompa) i planuje dojezdzac skuterem ale nie mam na niego karty motorowerowej a do odebrania dowodu tez troche brakuje :/ i mam pytanie : co by mi zrobiła policja gdyby zatrzymala mnie w kasku i oplaconym skuterze ale bez karty ??

bo czytalem rozne opinie od 500zł mandatu po przez odkrecenie wentylka w kole po poszczenie bez zadnego ale ????

pablozks 4

pablozks

Użytkownik
Miałem kiedyś podobny przypadek ... jechałem na skuterze (50ccm) bez karty motorowerowej i nie miałem ukończone 17 lat... Policjant pierw mi powiedział, że dostanę mandat 500zł za jazdę bez uprawnień (sprawdził inne papiery i wszystko było wporządku), i pytał się czy go przyjmuje, ja się nie zgodziłem a on powiedział, że w takim razie sprawę kieruje do sądu grodzkiego. Spisał moje wszystkie dane i do dnia dzisiejszego nic mi nie przyszło. Być może też powodem było, że nie miałem ukończone 17 lat.
pozdro.

A 2

algorytm

Użytkownik
nawet grozi wiezienie, bo nie wiem czy wiesz ale skuter to pojazd który nawet moze osiagnbac 120 km/h po przerobce i zdjeciu blokady. skoro nie zdales jazd na rowerku to nie bierz sie za skuter ???? bo ja nie widze roznicy miedzy skuterem który mknie 80km/h a chocny maluszkiem 126 ???? nawet wydaje mi sie ze malczan bezpieczniejszy

sieku 31

sieku

Użytkownik
???? ???? ja słyszałem że komuś obcięto palce u rąk by już nigdy więcej na skuter nie wsiadł.
Kara zgodna z taryfikatorem... chyba 500zł ale pies raczej przymróży oko jak odpowiednio zagadasz.
A co do tej historyiki o nie przyjęciu mandatu to całkiem z dupy zrobiłeś. Miałeś fart że pies był leniwy i po sądach mu się bujać nie chciało bo inaczej mieliby cię na bębnie a to nie fajne przy kolejnych kontrolach. Mandat lepiej przyjąć, chyba że ma się rację.
Ja uważam że możesz spoko jeździć, jakoś to będzie ????

kosiarqa 0

kosiarqa

Użytkownik
Z tego co sie orientuje do jazdy na skuterze 50ccm (z blokadą) , nie trzeba miec karty motorowegowej ale musisz miec 16lat i cos czym bedziesz mógł to zatwierdzic (ot choćby paszport) , karta pływacka , legitymacja NIE JEST podstawą. W rachubę wchodzi tylko albo tymczasowy dowód albo w.w. paszport. Pozdrawiam.

P.S. Mój brat zarejestrował 150ccm jako 50ccm i tez jezdzi :p

pablozks 4

pablozks

Użytkownik
A co do tej historyiki o nie przyjęciu mandatu to całkiem z dupy zrobiłeś. Miałeś fart że pies był leniwy i po sądach mu się bujać nie chciało bo inaczej mieliby cię na bębnie a to nie fajne przy kolejnych kontrolach. Mandat lepiej przyjąć, chyba że ma się rację.
Ja uważam że możesz spoko jeździć, jakoś to będzie ????
Ale haczyk był taki, że jak nie miałem ukończonych 17stu lat i nie mogę/muszę przyjąć mandatu ;)

A 2

algorytm

Użytkownik
moze szubienica jeszcze ?
haha nie wiezysz to jakbedziesz mial dzieciaka posadz go na skuter ???? niektore skutery wyciagaja wiecej od malczana. W takim razie malczanem jezdzimy od dzis bez prawa jazdy, skoro skuterme wolno jezdzic po drogach nie znajac przepisow , znakow itp to czemu byu nie autem??

sieku 31

sieku

Użytkownik
haha nie wiezysz to jakbedziesz mial dzieciaka posadz go na skuter ???? niektore skutery wyciagaja wiecej od malczana. W takim razie malczanem jezdzimy od dzis bez prawa jazdy, skoro skuterme wolno jezdzic po drogach nie znajac przepisow , znakow itp to czemu byu nie autem??
Ty, ale my mówimy o przepisach a nie o poglądach.
Co do pojemności 50 to istotnie wystarczyć powinno 16lat i jakiś papier na to. Jak ma więcej niż 50 to mandat za uczestniczenie w ruchu drogowym, pojazdem motorowym bez uprawnień.
A co do mandatu to nikt nie musi przyjąć mandatu, tylko przeważnie wiąże się to z określonymi konsekwencjami.

sc0rp0w 0

sc0rp0w

Użytkownik
To jest Polska! Dasz psu szesciopak browara i pojedzie ????
oj nie ważne że polska jam am przekichane z kumplami wycieliśmy 7 drzew żyrdek takich i pech chciał że zrobiliśmy to w nocy i pech chciał że zrobiliśmy to w lesie psa tak węszyli że jakiś gówniarz nas sypnął i że pies jest własnicielem tego lasu to mamy ponoć przejeba.... u kumpla już sie wtasowali na chate przesłuchanie przy rodzicach itp ;/
niekiepsko jak tylko pałery zajadą mi na chate bęe miał u starych przeje .... więc kupa ;/ ciekawe co mi zrobiąza wycięcie 7 drzew .. ;/

jasiek09 0

jasiek09

Użytkownik
oj nie ważne że polska jam am przekichane z kumplami wycieliśmy 7 drzew żyrdek takich i pech chciał że zrobiliśmy to w nocy i pech chciał że zrobiliśmy to w lesie psa tak węszyli że jakiś gówniarz nas sypnął i że pies jest własnicielem tego lasu to mamy ponoć przejeba.... u kumpla już sie wtasowali na chate przesłuchanie przy rodzicach itp ;/
niekiepsko jak tylko pałery zajadą mi na chate bęe miał u starych przeje .... więc kupa ;/ ciekawe co mi zrobiąza wycięcie 7 drzew .. ;/
a na co Ci te drzewa ;p

sc0rp0w 0

sc0rp0w

Użytkownik
lat 16 nie zrobiłem tego sam z kolegami było nas 9 ale mają tylko 6 nazwisk ;/ porażka drzewa takie małe maks do 4 metrów nawet mniejżyrdzie sosny były na grzybka potrzebne ;] ucieliśmy 7 ale mają zapisane że 9 u mnie na chacie jeszcze nie byli

patrolinho 143

patrolinho

Forum VIP
Hah... Wycinanie drzew ???? Nie no... Tego jeszcze nie było ???? Po co Ci to było ? ???? Te drzewa oczywiście...

sc0rp0w 0

sc0rp0w

Użytkownik
Egh tam pał sie nie boje tylko jak mi przyjadą to przy zeznaniu będe musiał zestarymi siedzieć którzy o niczym nie wiedzą nic wogóle panowie porażka jeszcze trafić na las policjanta to już całkime będzie pewnie przejeba... ;(

zioloziolo 7

zioloziolo

Użytkownik
policja nie ma się czym w tym kraju zajmować tylko łapaniem gówniaży na byle gówno..
do mnie psy wbiły się na chatę bo żółwia chciałem sprzedać na allegro ???? ale to dłuższa historia ;]

sc0rp0w 0

sc0rp0w

Użytkownik
Wy mi lepiej powiedzcie czy będe miał przeje... bardzo za to jest nas 6 mysleliśmy żeby sie dogadać z kolesiem ale nie bardzo to policjantdo tego taki skurwy .... że szok ..

sieku 31

sieku

Użytkownik
policja nie ma się czym w tym kraju zajmować tylko łapaniem gówniaży na byle gówno..
do mnie psy wbiły się na chatę bo żółwia chciałem sprzedać na allegro ???? ale to dłuższa historia ;]
Dajesz, opisuj bo się ciekawie zapowiada ????

Do góry Bottom