>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Jak to w końcu ma być z tym e-hazardem?

S 0

szymon80

Użytkownik
Witam.
Przeczytałem właśnie artykuł, który mówi ze e-hazard będzie całkowicie zabroniony i wysoko karany za branie w nim udziału.
http://www.internetstandard.pl/news/110989.html
Jak to z tym ma byc w końcu ? Będzie całkowicie zakazany ehazard czy zalegalizowany ? Kilka tygodni temu czytałem artykuł właśnie o legalizacji bukmacherki, ale linka nie mogę teraz znaleźć.

Z 65,8K

zwierzakus

Użytkownik
Nie chce mi sie rozpisywac jak bardzo jest to głupie i nierealne, ale powiem jedno.Sposob na ominiecie tego jest banalny.Wystarczy kase od buka wyplacic na MB a z MB na konto bankowe...I po kłopocie...

robin29 0

robin29

Użytkownik
jesteśmy w UNI
a prawo UNIjne jest nadrzędne, więc nie widzę problemu.
UNIu nie robi problemu, większe problemy zaczynają robić buki i nasi politycy.
Uważam, że już dawno w naszym pięknym kraju powinni opodatkować kościół, zalegalizować prostytucje ( badania HIV i inne ), marychę i chciałbym w końcu wykonywać i płacić ZUS za zawód - Bukmacher

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
a prawo UNIjne jest nadrzędne, więc nie widzę problemu.
UNIu nie robi problemu, większe problemy zaczynają robić buki i nasi politycy.
Uważam, że już dawno w naszym pięknym kraju powinni opodatkować kościół, zalegalizować prostytucje ( badania HIV i inne ), marychę i chciałbym w końcu wykonywać i płacić ZUS za zawód - Bukmacher
Konstytucja Polski jest nadrzędna dopiero później umowy ratyfikowane przez kraj. Opodatkować kościół? Zgadzam się. Dziewczyny które są prostytutkami pewnie w większości nie robią tego z własnej woli, więc jestem przeciw. Marihuana też nie przejdzie, nie ma szans. A ja bym, chciał żeby zmniejszyli opłaty za ZUS a nie tam ;). Nie jesteś z zawodu bukmacherem będziesz nim dopiero wtedy gdy sam zaczniesz przyjmowac zakłady, pewnie chodziło Ci o typera czy coś w tym stylu. ;)
Myślę że w niedalekiej przyszłości zalegalizują w Polsce e-hazard najtrudniej może być z pokerem, ale gdy dojdą młodsi do władzy wszytsko może sie zmienić.

R 0

rolerkaster

Użytkownik
Dziewczyny które są prostytutkami pewnie w większości nie robią tego z własnej woli, więc jestem przeciw.
Tu byś się zdziwił. Większość z nich to wyrachowane albo leniwe szmaty, które wybrały burdel w pełni świadomie. Gdy policja rozwali gdzieś jakiś lewy burdel, to wszystkie idą w zaparte, że to było przymusowe itp., aby ocalić resztki dobrego imienia. Opowieści o &#39;więzionych księżniczkach&#39; to bajki, problem handlu kobietami i niewolnictwa stanowi malutki ułamek w skali seksbiznesu. Sory za OT.

S 0

szymon80

Użytkownik
Tu byś się zdziwił. Większość z nich to wyrachowane albo leniwe szmaty, które wybrały burdel w pełni świadomie. Gdy policja rozwali gdzieś jakiś lewy burdel, to wszystkie idą w zaparte, że to było przymusowe itp., aby ocalić resztki dobrego imienia. Opowieści o &#39;więzionych księżniczkach&#39; to bajki, problem handlu kobietami i niewolnictwa stanowi malutki ułamek w skali seksbiznesu. Sory za OT.

Dokładnie tak jest. jakos nigdy się nie spotkałem jakims oporem w tych miejscach ???? Przymus ? oj ktoś tu kobiet nie zna ???? Z tej prawdziwej strony. Ukrytej przed mężem ???? Lepiej zamontujcie ukryte kamerki w domkach i nagrywajcie co się dzieje po wyjściu do pracy ???? wiele rodzin by się rozpadło. Albo sprawdzcie co robią wasze młode piękne żoneczki w miejscu pracy. a w szczególności w męskich toaletach ;) Miłość jest piekna tylko w filmach. Life is brutal ????

Ale wracając do tematu. to mam nadzieję że zalegalizują to szybko.

radek03 90

radek03

Forum VIP
Ale teraz zadaj sobie pytanie czy tobie jest potrzebne to zalegalizowanie, jeśli ktoś chce tylko grać w zakładach, to po co mają legalizować? Przecież to tylko zmniejszy twoje wygrane (podatek), chyba ze czujesz się dłużny kochanym politykom i chcesz ten podatek odprowadzać. Ja na to patrzę w ten sposób, że jak to zalegalizują to spróbuję się może pobawić w buchamchera, wszystko na legalu, wtedy będzie większe pole możliwości, a dla średnich graczy (czyli takich z tego forum, gdzie nikt nie wygrywa po 50 000$) legalizacja nic nie zmieni.

robin29 0

robin29

Użytkownik
Zgadzam się
Dokładnie tak jest. jakos nigdy się nie spotkałem jakims oporem w tych miejscach ???? Przymus ? oj ktoś tu kobiet nie zna ???? Z tej prawdziwej strony. Ukrytej przed mężem ???? Lepiej zamontujcie ukryte kamerki w domkach i nagrywajcie co się dzieje po wyjściu do pracy ???? wiele rodzin by się rozpadło. Albo sprawdzcie co robią wasze młode piękne żoneczki w miejscu pracy. a w szczególności w męskich toaletach ;) Miłość jest piekna tylko w filmach. Life is brutal ????

Nie polecam montownia kamer, można z szoku później nie wyjść i terapia min 2 m-ce bez picia jak zobaczy się jak Twoje niewinne słonko trzech obraca.

deniak 0

deniak

Użytkownik
a na to patrzę w ten sposób, że jak to zalegalizują to spróbuję się może pobawić w buchamchera, wszystko na legalu, wtedy będzie większe pole możliwości
Radek jeśli masz na myśli stworzenie firmy przyjmującej zakłady, licz się z kosztami od 1mln dolarów w górę. ????

Odnośnie tekstu &quot;Prawo unii nadrzędne&quot;, to chwała Bogu, prawo Unii jeszcze nie jest nadrzędne i mam nadzieję, ze nie będzie. Gwoli ścisłości, to w niektórych krajach bukmacherka internetowa jest legalna, w Polsce NIE - i tu jest pies pogrzebany.

Ciekawy artykuł z gazety wyborczej, stary, sprzed 2 lat, wart uwagi ostatni akapit - rozumieją go chyba tylko politycy, którzy znani są z tego by za dużo nie rozumieć. Stawiam piwo jak mi ktoś wytłuszczone zdania przełoży na polski.:-D

Analitycy grupy badawczej Gemius szacują, że na konta polskojęzycznych internetowych serwisów bukmacherskich w trakcie mundialu wpłynęło ok. 10 mln zł.

W polskim internecie działa już co najmniej kilkanaście serwisów e-bukmacherskich. Większość z nich należy do firm e-hazardowych zarejestrowanych za granicą i działających na podstawie tamtejszych licencji. Nie wiadomo ile firmy te zarabiają w Polsce.

Autorzy badania twierdzą, że zakłady bukmacherskie online cieszą się coraz większą popularnością. Liczba osób odwiedzających serwisy e-bukmacherskie wzrosła w czerwcu 2006 r. ponad dwukrotnie w porównaniu z kwietniem i prawie o 20% w porównaniu z majem. Gemius nie chce podać dokładnej liczby klientów tych serwisów. Dla porównania można podać liczbę użytkowników jednego z najpopularniejszych w Polsce serwisów e-bukmacherskich - w maju wynosiła ona ok. 190 tys. użytkowników.

Przed mundialem 4% dorosłych internatów deklarowało chęć zawierania zakładów w internecie. &quot;Jeżeli tylko co druga z tych osób rzeczywiście zdecydowała się na zawarcie zakładu, to na podstawie deklarowanych na ten cel wydatków można oszacować, że na konta internetowych serwisów bukmacherskich w trakcie mistrzostw świata wpłynęło co najmniej 10 mln zł&quot; - mówi autor badania Maciej Milewski. Należy pamiętać, że są to wpływy, a nie zyski.

Innego zdania jest Tomasz Piotrowski z serwisu Betsson.com - &quot;Moim zdaniem to kwoty zaniżone (...) Osobiście szacowałbym wpływy serwisów bukmacherskich w czasie mistrzostw na co najmniej 20-40 mln zł, a w całym bieżącym roku na ponad 100 mln zł. Oczywiście to luźne szacunki.&quot;

Czy kwoty te są duże? Dla porównania można podać, że wartość tegorocznego rynku reklamy w Polsce wyniesie ok. 210 mln zł. 641 mln zł wyniosły przychody tradycyjnych punktów bukmacherskich w Polsce w 2004 r. Aktualnych danych jeszcze nie opublikowano, ale najprawdopodobniej nie będą się one różnić znacząco od tych z 2004 r.

Zdaniem analityków Gemiusa dochody internetowych bukmacherów będą rosły z roku na rok. Pojawia się tu problem ponieważ zdaniem Ministerstwa Finansów transfery te są nielegalne. Ustawa o grach losowych nie przewiduje zakładów internetowych. Czyni to z grających przestępców skarbowych. Prawo to jest martwe. W praktycy urzędnicy uważają, że problemu nie ma, ale jednocześnie nie chcą zalegalizować e-bukmacherki
I drugi artykuł, mówi sam za siebie.

Trzeba zapłacić podatek od wygranej

wtorek, 17 czerwiec 2008, 07:00
źródło: Gazeta Prawna

Wygrane uzyskane w polskich zakładach bukmacherskich są opodatkowane 10-proc. podatkiem. Dochody od zagranicznych zakładów powinny być rozliczone w zeznaniu podatkowym.

Dochody uzyskane przez polskich podatników, którzy biorą udział w zakładach bukmacherskich związanych z typowaniem wyników Euro 2008, nie są obojętne podatkowo. Podlegają one opodatkowaniu. Forma opodatkowania zależy od tego, czy zostały uzyskane w związku z udziałem w zagranicznej grze czy organizowanej przez podmiot polski.

Zryczałtowane 10 proc.

W przypadku polskich podmiotów (np. STS, Betako), które organizują zakłady bukmacherskie, pobierany jest zryczałtowany 10-proc. podatek od wygranej. Pobiera je i odprowadza do urzędu skarbowego firma organizująca zakłady wzajemne, a wygrana pomniejszona jest o kwotę podatku. W tym przypadku osoba wygrywająca nie jest zobowiązana do rozliczania i wykazywania dochodu oraz podatku samodzielnie w swoim zeznaniu rocznym.

Należy pamiętać też, że wygrane w grach liczbowych, loteriach pieniężnych, grze telebingo, zakładach wzajemnych, loteriach promocyjnych, loteriach audioteksowych i loteriach fantowych są zwolnione z podatku, gdy jednorazowa wartość tych wygranych nie przekracza 2280 złotych. Zwolnienie to istnieje pod warunkiem, że gry są urządzane i prowadzone przez uprawniony podmiot na podstawie polskich przepisów o grach i zakładach wzajemnych.

Takie rozliczenie lub zwolnienie z podatku nie odnosi się jednak do gier organizowanych przez podmiot zagraniczny. W przypadku gier i zakładów zagranicznych obowiązują inne reguły.

Organizatorzy zagraniczni

Przyjmuje się, że dochody uzyskane w związku z udziałem w zagranicznej grze i zakładzie zagranicznym są dochodami uzyskanymi za granicą, a zatem nie odnoszą się do nich zwolnienia z podatku oraz przepisy określające zryczałtowaną 10-proc. stawkę podatku dochodowego od wygranych.

W związku z tym zagraniczni organizatorzy gier nie pobierają 10-proc. podatku (o czym zazwyczaj informują na stronach internetowych). Bukmacherzy prowadzący serwisy internetowe zapewniają, że wygrane uzyskane w ramach ich serwisów nie są opodatkowane.

Nie jest to jednak do końca prawda. Nie są oni tylko płatnikami wygranej i nie mają obowiązku pobierania podatku. Oznacza to, że dochody uzyskane za granicą przez osobę będącą rezydentem polskim podlegają podatkowi dochodowemu od osób fizycznych i muszą być rozliczone samodzielnie.

Podwójne opodatkowanie

Przy rozliczaniu dochodu zagranicznego należy też sięgnąć do umów o unikaniu podwójnego opodatkowania zawartych przez Polskę z poszczególnymi krajami, z których mogą wynikać ewentualne metody unikania podwójnego opodatkowania mające zastosowanie do dochodów z wygranych. Gdy takich zasad nie ma lub nie istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy Polską a państwem, w którym uzyskany jest dochód, to Polak, który uzyskał dochody z zagranicznych gier losowych lub zakładów wzajemnych, ma obowiązek uiszczenia podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych.

10 proc. wynosi podatek od wygranej u polskiego bukmachera

Autor: Bogdan Świąder

Do góry Bottom