>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Języki obce

matex 0

matex

Użytkownik
to jak inaczej nazwiesz grill czy pizze ???? ??
grill - mięcho smazone na kratce nad węglem

pizza - placek z warzywami, wedliną i sosem

???? :p

Osobiście znam angielski na poziomie średnio-zaawansowanym, a niemiecki na poziomie baardzo podstawowym (mimo ze uczę się go juz z 5 lat ???? ) kiedyś chciałbym się nauczyć j. francuskiego lub włoskiego ????

pozdrawiam

mathieudepologne 0

mathieudepologne

Użytkownik
pochwalcie sie swoimi certyfikatami, ktore sa wyznacznikiem waszej znajomosci jezyka obcego. takie gadaine ze umiem jezyk i sie dogadam za granica gdzie jeszcze nie bylem a wiem ze dam rade to wkladam miedzy bajki ????

francuski: DELF A2 , w styczniu/lutym podchodzę do B1 ;]

Polecam naukę języków skandynawskich! ????
Sam uczę się szwedzkiego i wybieram się na skandynawistykę, choć szanse zę się tam dostanę - małe ;|

I dziękuję za głosu w sondzie ????

T 9

tosterkm

Użytkownik
to jak inaczej nazwiesz grill czy pizze ???? ??
w sumie to sa rzeczowniki i jakos mozna je przebolec, ale jak slysze od sekretarki ze cos &quot;ma byc asap&quot; to mnie skreca (asap = as soon as possible)
jak zapytalem co to znaczy, to mi odpowiedziala ale takim tonem i taka mina jakbym zapytal o kolory na fladze polski, jekby uwazala ze to &quot;oczywista oczywistosc&quot; i jak moge tego nie wiedziec...
zapozyczenia sa nawet ok, ale tylko na rzeczy do ktorych nie ma polskich nazw, jak sie da to nalezy mowic po polsku, jak nie to wtedy dopiero uzyc zwrotu obcego
daleki jestem od pomyslow chyba francuskich, zeby uzywac jak najmniej zapozyczen i teraz lamia sobie jezyki nazywajac po swojemu rozne rzeczy zamiast skorzystac z nazwy &quot;uniwersalnej&quot;

hajduk 124

hajduk

Forum VIP
Poliglotą niestety nie jestem, choć bardzo bym chciał. Tylko angielski, który najlepiej umiem, podstawy niemieckiego - z 7 latkiem bym pogadał. ;)

radek03 90

radek03

Forum VIP
Z tym pizza i grill to kolega raczej tak w roli ironicznego żartu chyba powiedział i tak to należy traktować bo jeśli napisał to na poważnie to znaczy ze intelignecja jest mu obca, gdyż nie o to chodzi w całej polemice, wiadomo ze takie wyrazy są międzynarodowe (po angielsklu też nie ma np. wyrazu bigos). A rozmowa dotyczy trendu używania bardzo często angielskich słów bo tak jest trendy...

Do góry Bottom