>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Języki obce

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Cóż: od kilku dobrych lat uczę się angielskiego. Gdybym miał jechać gdziekolwiek zagranicę, dogadałbym się w tymże języku. Od 2-3 lat najprostsze zdania, słówka - j. niemiecki + rosyjski. Teraz zamierzam uczyć się podstaw francuskiego oraz być może hiszpańskiego. Cóż: bez znajomości języków - zginiesz :]

celahim 4

celahim

Użytkownik
angielski, francuski, wegierski ( jezyk przewalony, podobnie jak polski i miedzy innymi za to kocham ten kraj;-). Wegierski znam najmniej, bo jest zdecydowanie na kilka razy wyzszym poziomie( dzis tlumaczylem zreszta 19-wieczna poezje wegierska, ogolnie nie polecam:jezora ???? i ucze sie go kilka razy mniej niz francuskiego czy angielskiego.
Od tego roku ucze sie tez estonskiego, ktory jest jezykiem zdecydowanie ciekawym, ale czy mi sie kiedys przyda, to ciezko powiedziec. Chyba tylko w przypadku checi nauki finskiego, bo ten jest do estoskiego dosyc podobny, cos w stylu polski-slowacki;-)
Oczywsicie mialem epizod z lacina, jak na kazdej filologii, ale o niej powiem tylko tyle, ze zdane cufalem na 4. Zreszta lacina polega na uczeniu sie jej garmatyki po to, zeby latwiej uczylo sie innych jezykow, jakos nigdy nie traktowalem tego jako jezyk obcy, a przedmiot, ktory trzeba zdac.
NIemiecki mialem daaaawno w podstawowce przez jedna klase, i pamietam tylko(przepraszam za fonologiczna pisownie;-)) ish haise Mariusz, ich wohne in Bytom, ich bin 21 jahre alt:jezora:

Ogolnie to polecam wszystkim nauke jezykow obcych, bo bez nich trudno w dzisiejszym swiecie. Te mniej popularne sa bardzo ciekawe, a przede wszystkim latwo znalesc po nich prace, bo osob znajacych np. wegierski jest naprawde malo. Sam planuje zaczac od przyszlego roku drugi kierunek, a mianowice turgologie ;-)

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Jeśli miałby ktoś jakieś ciekawe linki, powiedzmy do podstaw jakiś języków, to byłbym wdzięczny ???? (Oczywiście bez angielskiego, niemieckiego, polskiego ????)

malkolm 2

malkolm

Użytkownik
Ja znam w dobrym stopniu angielski a niemiecki tylko podstawy. Co do niemieckiego to w ogóle nie chce mi do głowy wchodzić, nie pasuje mi ten język.

aduss 5

aduss

Użytkownik
pochwalcie sie swoimi certyfikatami, ktore sa wyznacznikiem waszej znajomosci jezyka obcego. takie gadaine ze umiem jezyk i sie dogadam za granica gdzie jeszcze nie bylem a wiem ze dam rade to wkladam miedzy bajki ????

radek03 90

radek03

Forum VIP
A czy trzeba posiadać certyfikat zeby umieć dobrze gadać po angielsku? Ja tam angielski umiem na poziomie zaawansowanym, choć nie perfekcyjnym i się dogadam. A swoją drogą to tutaj na forum to połowa się chwali swoją angielszczyzną, tytuły tematów po angielsku jak by swojego języka nie znali, tak samo jest za granicą, Polak jedzie do Anglii i po pół roku zapomina polskiego, żałosne.

malkolm 2

malkolm

Użytkownik
Zgadzam się z Radkiem. Coraz częstsze używanie słówek z Angielskiego w Polsce jest coraz bardziej denerwujące. Coraz częściej jest corner a nie ma rzutu rożnego, nie ma w Polsce sław są celebrities itp.

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Zgadzam się z Radkiem. Coraz częstsze używanie słówek z Angielskiego w Polsce jest coraz bardziej denerwujące. Coraz częściej jest corner a nie ma rzutu rożnego, nie ma w Polsce sław są celebrities itp.
Tak, to prawda, ale już dawno zapożyczyliśmy takie słowa jak weekend, grill, pizza itd. Teraz akurat się to nasila, ponieważ jak wiadomo, wielu naszych rodaków zmywa naczynia, wychodzi z pieskami na spacer... (wszystko to na Wyspach).

radek03 90

radek03

Forum VIP
Wiadomo jest wiele zapożyczeń w polskim języku i to jest zrozumiałe, w angielskim też są zapożyczenia np z francuskiego. Ale mi chodzi o sytuacje kiedy w polskim jakis termin ma kilka synonimow a ludzie oczywiscie &quot;in english&quot;. Wystarczy spojrzeć na tematy z typami:
-&quot;weekend predictions&quot;
-&quot;my picks&quot;
-&quot;money management&quot;

I co to ma na celu? Przecież to polskie forum,więc nie wiem.

&quot;Polacy nie gęsi i swój język mają&quot;

malkolm 2

malkolm

Użytkownik
Chyba nic na to nie możemy poradzić. Ja staram się używać języka polskiego.
Co do słów typu weekend, grill, pizza są to już w sumie terminy znane na całym świecie takie jak na przykład hotel. Mam tylko nadzieję ze uda nam się obronić przed tym o czym pisze Radek i przed tym o czym pisałem ja chociaż jest to chyba niestety niemożliwe :/

ted 12,8K

ted

Forum VIP
Tak, to prawda, ale już dawno zapożyczyliśmy takie słowa jak weekend, grill, pizza itd. Teraz akurat się to nasila, ponieważ jak wiadomo, wielu naszych rodaków zmywa naczynia, wychodzi z pieskami na spacer... (wszystko to na Wyspach).
to jak inaczej nazwiesz grill czy pizze ???? ??

Do góry Bottom