Spotkanie: Maccabi Tel Aviv - Hapoel Haifa
Typ: Hapoel Haifa +1,5 (Handicap azjatycki)
Kurs: 1,71
Bukmacher: Pinnacle
Analiza:
W przedostatnim meczu 16 kolejki Izraelskiej
ekstraklasy dojdzie do spotkania, którego wynik na pierwszy rzut oka może się wydawać oczywisty. Mianowicie liderujące w tabeli Maccabi Tel Aviv podejmie zamykający ligową stawkę Hapoel Haifa. Wystarczy jednak posunąć się w analizie tego meczu o jeden krok dalej (mam na myśli obserwacje ostatnich meczy obu drużyn) i już można zacząć się wahać. W 5 ostatnich meczach Maccabi Tel Aviv odniosło tylko 2 zwycięstwa, rywale których zdołali w nich pokonać nie należą jednak do krajowej czołówki. W ostatniej kolejce, rozgrywanej tydzień temu dopiero w 77 minucie udało się pokonać przedostatne w tabeli, słabo się ostatnio spisujące Maccabi Netanya - 2:1. Wcześniej zespół z Bloomfield Stadium przegrał z 6 w tabeli Maccabi Haifa oraz zdążył odpaść z pucharu ligi. W ligowej tabeli mimo tylko 4 punktów w ostatnich trzech meczach udało się jednak zdobyć pozycje lidera, gdyż lokalny rywal Hapoel Tel Aviv notował jeszcze gorsze wyniki. Całkiem niezłe nastroje panują w szeregach dzisiejszych gości - Hapoel Haifa po fatalnym początku sezonu, aktualnie mozolnie zdobywa punkty remisująć mecz za meczem (w ostatnich pięciu meczach ligowych aż 4 remisy!), zdolali także awansować do finału Pucharu Ligi. No właśnie wspominałem, że maccabi Tel Aviv odpadło z pucharu ligi a teraz, że Hapoel Haifa awansował do finału. Wynika to z tego, że 2 tygodnie temu zmierzyli się oni w ćwierćfinale tegoż pucharu i to najsłabsza drużyna ligi okazała się lepsza remisując u siebie 2:2 oraz wygrywając 1:0 na stadionie, na którym dziś obie drużyny znów się spotkają. Dlaczego więc mieli by nie sprawić kolejnej niespodzianki? Kurs na zwycięstwo gości dochodzi nawet do 9,26 (Pinnacle), kurs na X2 wynosi 2,38 (Bet365), ja jednak zagram jeszcze ostrożniej. Mianowicie po kursie 1,71 zagram w Pinnacle handicap azjatycki +1,5. Nawet jeśli nie uda się gościom zdobyć dzisiaj punktu, to nie powinni też dać się rozgromić, tym bardziej że w 7 meczach tego sezonu Maccabi Tel Aviv na własnym stadionie tylko 2 razy wygrało większą ilością bramek niż jedna.