Partizan - Videoton
Partizan przede wszystkim zagra bez publiki, bo zostali ukarani dwoma meczami i trzeci w zawieszeniu. Video solidnie w defensywie z Bordo, a nie sądzę, żeby mistrz Serbii bez wsparcia fanatycznych kibiców, był jakimś wielkim zespołem. W dodatku trzeba liczyć, że sprzedali dwóch bdb zawodników jak Leonardo i Mihajlovic.
I to jest bardzo duże handi, wszyscy wiemy co się dzieje grając na Bałkanach.
Ja tylko dodam od siebie dwa zdania o tym meczu. Bo to jest bardzo ciekawa para jeśli chodzi o postawienie na doga.
Klamrą spinającą ten dwumecz jest Serb Marko Nikolić obecny trener Videotonu, który rok temu zdobył mistrzostwo i krajowy puchar z... Partizanem.
Mimo młodego wieku posiada już spore doświadczenie i widać, że Videoton w tym roku wygląda bardzo solidnie jeśli chodzi o początek sezonu. Na wyniki typu 3-3 z Balzanem czy 1-1 z Nomme Kalju nie ma co sobie zawracać głowy. Oba mecze to były rewanże, gdzie w pierwszych spotkaniach Vide miało już przyklepany awans. Bardziej bym się skupił nad ostatnią rundą i pokonaniem Żirąde Bordo. Mecz we Francji był w bardzo dobrym wykonaniu, mieli sporo okazji i nie było czego się wstydzić. Co ważne Bordo grało w najlepszym składzie, więc naprawdę ciężko zweryfikować, że tak od siebie oddaliby puchary. To bardziej wychodzi na zwycięstwo Vide jak porażkę Bordo bo u siebie po prostu to wyszarpali. I jak wspomniałem Nikolić (Już sam początek obozu i 4 kontrolnych meczów wszystkich wygranych i to na zero z tyłu był dobrym prognostykiem.) pracuje tutaj dopiero niecałe 2 miesiące a mają już mówiąc umownie w CV pokonanie Bordo, gdzie jeszcze dwa lata temu Videoton żegnał się z pucharami dostając bęcki 0-4.... od Lecha.
Z kolei Partizan jeszcze rok temu odpadł przecież w 2 rundzie z Zagłębiem Lubin. Dajcie żyć.
(Jeszcze wtedy Partizan prowadził inny szkoleniowiec, Nikolić dopiero 4 sierpnia oficjalnie został przedstawiony)
Partizan owszem miał fajny mecz z Olympiakosem, ale to głównie charakter i dosyć luźne podejście Greków pozwoliło na taki wynik. Dla Grobari to był mega ważny mecz i tutaj każdy leciał na 101% charakteru. Inny przykład to wcześniejsza runda i mecze z Czarnogórcami. Straszne męki, gdzie dopiero karny uwolnił ich i zrobili 2-0, w rewanżu total spokój i zwycięskie 0-0.
No nie przekonuje mnie wcale obecny Mistrz Serbii. Taka Crvena Zvezda o wiele lepszy skład i forma na dzisiaj i co ważne potrafi się solidnie wzmocnić nie tracąc najważniejszych ludzi w przeciwieństwie do Partizana.
Zagrane w piątek bez podatku w Totolotku. Piękny kurs bo w necie nikt nie wyskoczył z wyższym jak @2,5.
Bet wystawił @2,2 i to jest najbliższe prawdy.
Swoją drogą wystawić awans Partizana za 1,35 to było nie do zaakceptowania. Co najmniej jakby grali z przedstawicielem jakiejś Bułgarii (ale nie Ludo) czy Białorosi (ale nie BATE). Coś w tym stylu.
----------------------
Osijek - Austria
Osijek z bardzo dobrym projektem od dobrych dwóch lat. To nie jest przypadek, że dzisiaj są w tym miejscu. Przejście Luzern zdecydowanie zasłużone, z PSV jeszcze konkretniejszy wynik, którego tak naprawdę nie spodziewałem się. Na logikę, jeśli zrobili awans z PSV to odpaść teraz z marną Austrią Wiedeń to będzie grzech. W tym sezonie u siebie w lidze na własnym stadionie remis z Dinamem i wygrana z Rijeką (tam było mocno wątpliwy karny i czerwona co prawda), ale to Osijek swoją grą spowodował takie decyzje sędziego, znikąd samo się to nie wzięło. W tamtym sezonie regularnie dostawali od tych dwóch drużyn, dzisiaj są dwa mecze i 4 punkty.
Oglądałem rewanż Austrii na Cyprze. Austriacy ten awans zawdzięczają pajacowi co sędziował to spotkanie. Absolutnie nie zasłużyli na promocję kosztem Cypryjczyków. Była połowa pierwszej połowy i najważniejszy moment dwumeczu: czerwona kartka i karny a powinien być rzut wolny i max żółtko. To jest absurdalne wypaczenie wyniku. Idziemy dalej w mecz. Było 0-1 i przewaga Austrii a to i tak w dalszym ciągu Limassol był pod grą czego dowodem było wyrównanie na 1-1. W końcówce był kocioł, był chaos i były okazje, niestety sprawiedliwości nie uzyskali i
Austria poleciała z kontrą i było po wszystkim.
Inna sprawa jest taka, że
Austria ma strasznie duży problem z absencjami najważniejszych graczy. Doświadczony bramkarz Almer kapitan tej drużyny od miesięcy ma zerwane więzadła. Kolejny kapitan, ale już ważna postać ze środka pola Alex Grunwald ma kontuzję i dzisiaj na temat meczu z Chorwatami wypowiada się przy kamerach używając kul. Ventu fajny technicznie Brazylijczyk również kontuzja. I wiadomość dnia;
Najlepszy zawodnik Austrii dzisiaj z oficjalnym komunikatem wykupiony przez City i przekierowany od razu do hiszpańskiej Girony, gdzie City wysyła swoich młodych do grania. On co prawda nie grał już w tym sezonie, ale dopiero teraz właśnie to ogarnąłem co jeszcze bardziej mnie utwierdza w obecnej słabości Austrii. Ogromna wyrywa w ofensywie. Najlepszy strzelec tamtego sezonu i takie tam.
Osijek win (wszystko od @2 w górę do gry)
1-0 i karny przestrzelony chwilę później i poszło, szkoda.
Osijek awans również, chociaż ja wolę tutaj grać pierwszy mecz. Tak grałem ich z Luzern.
Pierwszy mecz w Chorwacji i w rewanżu niech się dzieje co chce.