Anży Machaczkała - AZ Alkmaar 1 2.07 Pinnacle
1-0
Jedna z najciekawszych par kwalifikacji Ligi Europejskiej , nie ukrywam , że ciezko wytypowac w tym dwumeczu zwyciezce ale ja w dzisiejszym spotkaniu gram na klub z Rosjii.
Warto na wstepie zaznaczyc ze wlascicielem klubu Anzhi jest 118-sty wsrod najbogatszych ludzi swiata Suleyman Keriman , to on sprawil ze sam tylko Eto'o zarabia 12 milionow dolarow , za oraz ma placone bonusy za asyste 10tyś dolarow za gola 20 tyś . Wiem , pieniadze nie graja ale i tak są bardzo ważne w dzisiejszym sporcie.
Alkmaar nie gra rewelacyjnie na wyjazdach , a to kilka faktow bilans w lidze w tamtym sezonie to na 17 meczy 6zwyciestw 4 remisy i aż 7 porażek , w lidze europejskiej tez im wspaniale nie szlo , mowie oczywiscie o meczach na wyjezdzie :
-Malmo 0-0 Alkmaar
-Metalist 1-1 Alkmaar
-
Austria Wieden 2-2 Alkmaar
-Anderlecht 0-1 Alkmaar
-Udinese 2-1 Alkmaar
-Valencia 4-0 Alkmaar
Warto wspomniec o tym ze w lidze z zespolem ktory wyeliminowala Anzhi czyli Vitesse grajac z nimi na wyjezdzie zremisowali 2-2. Ten klub ktory w sezonie 2008/2009 zdobyl mistrzostwo Holandii od tamtej porty zmienil sie nie do poznania , w poprzednim sezonie zajeli 4 miejsce tracac az 11 punktow do Ajaxu .
Z Alkmaaru odeszlo kilku znaczacych zawodnikow m.in. podstawowy obronca
N.Moisander , ktory przeszedl do Ajaxu ,
R. Elm pomocnik do CSKA Moskwa .
Udanie rozpoczęli sezon :
19.08.12 ERE AZ Alkmaar Heracles 3: 1
12.08.12 ERE Ajax AZ Alkmaar 2:2
Anzhi gra mecze na obiekcie Lokomotiva Moskwy wiec nie sa 100procentowymi gospodarzami . Bousoouf i Eto'o nie zagrali w ligowym meczu z Zenitem z powodu grypy ale dzis juz są zdrowi , tak samo jak Traore , na pewno Samba pomoze im wygrać . Jedynie nie zagra Odi Akmhedov ktory ma problem z kostką , przypomne ze to on jest szefem środka pola w Anzhi .
Zapomnialem powiedzieć kto jest trenerem Anzhi czyli
Guus Hiddink . Holender ktore ja osobiscie uwazam za jednego z najlepszych trenerów na świecie , jego asystentem jest Zeljko Petrovic ktory wiele sezonow spedzil w lidze holenderskiej .Oboje znaja pilke swoich rodakow i sprobuja im przeszkodzic w wygraniu czy nawet zremisowaniu tego meczu.
Z
Vittesse pewne zwyciestwa 2-0 i na wyjezdzie 0-2 , z
Honved 1-0 i na wyjezdzie 0-4 .
Taka ciekawostka bedzie to ze na tym meczu pojawi sie selekcjoner Rosjii Fabio Capello wraz z asystentami i sadze ze bedzie to podwojna motywacja aby zagrac dobry mecz.
Stawka 2/10 za grubiej nie polecam .
Trabzonspor (Tur)-
Videoton (HUN) +1 2.36
Troszkę ryzykowny typ ale wg mnie bardzo prawdopodobny , ponieważ Trabzonspor nie strzela mnóstwa bramek w meczach , większość ich wygranych spotkań kończy się skromną wygraną jedną bramką .
Videoton uważam za niespodziankę kwalifikacji Ligi Europy , przeciez to oni dość szczesliwie awansowali w dwumeczu ze
Slovanem Bratyslava , remis na wyjezdzie 1-1 ich uratowal a u siebie skromnie 0-0 , z
Gentem pokazali wolę walki i swoje ambicje wygrywajac u siebie 1-0 i na wyjeździe demolując osłabionego rywala , który grał w 10-tke 0-3.
Trabzonspor dopiero zaczął ligę od remisu 1-1 z Kardemirem , ich mecze
towarzyskie nie wygladaja na imponujace :
02.08.12 CLU Greuther Furth Trabzonspor 0:1
21.07.12 CLU St Liege Trabzonspor 0:0
A także remis z KFC Uerdingen 05 1-1 , oraz pewna wygrana z Willem II 4-1 ale te mecze nie przekonuja mnie aby Turecki klub mial dzisiaj wygrac wiecej niz jedna bramką , zwlaszcza ze odszedl do Galatasaray najskuteczniejszy ich strzelec
Burak Yilmaz , ktory strzelil dla nich w poprzednim sezonie aż
33 bramek podczas 34 meczów a w jego miejsce nie przyszedł żaden dobry napastnik jedynie Emre Gural 23-letni z Bucasporu 9 bramek w 24 meczach ciezko nazwac go wiec bramkostrzelnym napastnikiem .
Videoton ma sezon już 4 spotkania rozegrane 2 wygrane 1remis i jedna porażka .Poprzedni sezon zakończyli na drugim miejscu .
Stawka typera 2j/10j.
Bursaspor (Tur) -
Twente (Ned) 2 DNB 1.81 Pinnacle
W tej rywalizacji ja widze tylko jednego faworyta i jest to bez wątpienia zespół holenderski ???? nie mam czasu sie rozpisywać ale chcialem zwrocic uwage na kilka kwestii .
Bursaspor zajęła w poprzednim sezonie dopiero osme miejsce , a gra w kwalifikacjach tylko dlatego ze Fenerbahce z ktorym przegrali w pucharze aż 0-4 byl vicemistrzem Turcji .
Mówi sie ze ze Twente oslabilo sie w letnim okienku transferowym ,ja sądze ze nie tak bardzo . O ile L.De Jong najlepszy strzelec to wielka strata ale przyszedl Tadic z Groningen który juz w dwoch spotkaniach strzelil dwie bramki oraz Castaignos ktory przeszedl z Interu w ktorym niestety nie gral , ale wczesniej dobrze sobie radzil w Feynordzie ????
Twente swietnie zaczela ligę dwie pewne wygrane ???? i wątpię aby dzisiaj o 19.30 przegrali .
Stawka 3jednostki ????