1/16 Irish League Cup;
Institute-Glentoran TYP -1,5 handi Glentoran kurs 1,68 4/10 g.20.45
0:1 BOX
Crusaders-Ballymacash TYP -1,5 Crusaders kurs 1,46 3/10 g.20.45
3:1 WIN
Ballymena-Ballinamallard TYP -1,5 handi Ballymena kurs 1,85 3/10 g.20.45
1:0 BOX
PS: Wszystkie mecze obarczone dużą dozą ryzyka bo to tylko
Puchar Ligi. Wszystkie ekipy z NIFL Premiership na pewno będą rotować składem ale i tak będą dwa razy mocniejsze od rywali więc jeżeli nie pokryją tych linii to pójdą na łatwiznę a tego nie przewidzę. Dobra wiadomość że w Glentoran po 9 miesiącach karencji do składu wraca skrzydłowy Krystian Pattisson i raczej zagra.
"To były dla mnie osobiście frustrujące miesiące. Całe lato ciężko pracowałam, żeby utrzymać formę, żeby kiedy nadarzy się okazja, być gotowa do gry. Drużyna spisuje się fantastycznie w tym sezonie, jest niepokonana w lidze i gra w znakomity futbol, ale jako zawodnik zawsze chcę być zaangażowany, więc teraz desperacko chcę wrócić i dać z siebie wszystko”.
Cieszyłem się, że wróciłem do składu na zwycięstwo w Coleraine. To był ogromny sukces i teraz chcę go wykorzystać, zdobywać minuty, stwarzać sytuacje i strzelać gole. Powrót do gry dał mi ogromną motywację i chcę po prostu mieć wpływ na grę za każdym razem, gdy jestem w niej zaangażowany. Niezależnie od tego, czy zaczynam mecz, czy wchodzę z ławki rezerwowych, moim celem jest robienie różnicy i pomaganie drużynie w ciągłym rozwoju.
Declan ciągle nam przypomina, że to gra drużynowa. Codziennie motywujemy się nawzajem na treningach i to rywalizacja wyznacza standardy. Wszyscy wiemy, że to będzie długi sezon i jedynym sposobem na ciągły rozwój jest ciężka
praca i utrzymanie koncentracji. Nie mamy wpływu na to, co robią inne drużyny; możemy kontrolować tylko własne występy i dbać o to, by w każdym tygodniu dawać z siebie wszystko”.
Od czasu dołączenia do Glentoran w styczniu 28-latek pokazał przebłyski swojej szybkości i bezpośredniej gry w ataku. Jest zdeterminowany, aby mieć większy wpływ na grę, walcząc o stałe miejsce w podstawowym składzie pod wodzą Declana Devine'a.
Christie dodał: „Odkąd tu przyszedłem, kibice są dla mnie wspaniali i naprawdę to doceniam. Wiem, że jeszcze nie osiągnąłem poziomu, na jaki mnie stać, ale jestem pewny swoich umiejętności i zdeterminowany, aby pokazać w tym sezonie najlepszą formę. Dołączenie do nowego klubu w trakcie rozgrywek bywa trudne. Osobiście wciąż się aklimatyzowałem, starałem się znaleźć rytm i wrócić do pełnej sprawności, a to może trochę potrwać.
„Ten sezon jest zupełnie inny, pomimo zakazu. Przeszedłem pełny okres przygotowawczy z drużyną, znam zawodników, styl i standardy, jakich oczekuje się od nich każdego dnia. Czuję się bystrzejszy, silniejszy i bardziej pewny siebie w tym, co mogę wnieść do drużyny. Jestem zdeterminowany, aby kibice zobaczyli mnie w tym sezonie w zupełnie innej wersji”.
Pattison twierdzi, że biorąc pod uwagę zaciętą rywalizację na każdym polu, mocna i złożona kadra Glentoran była jednym z najważniejszych czynników stojących za udanym początkiem sezonu.
Pattisson dodał:
„Jakość w całej drużynie jest niesamowita. Na każdej pozycji jest co najmniej dwóch zawodników, którzy z łatwością mogliby grać w pierwszym składzie, co motywuje wszystkich do utrzymywania jak najlepszej formy każdego dnia. Nowi zawodnicy, którzy dołączyli latem, podnieśli poprzeczkę, a atmosfera w grupie jest znakomita. Treningi są intensywne, pełne rywalizacji i jakości, ponieważ nikt nie chce przegapić dnia meczowego.
„Standardy wyznaczone przez menedżera i jego sztab szkoleniowy oznaczają, że nie ma miejsca na samozadowolenie. Trzeba być czujnym na każdym treningu, każdym meczu i każdej sesji regeneracyjnej. Taki poziom rywalizacji utrzymuje nas w formie i wydobywa z każdego to, co najlepsze. Nie mamy złudzeń, że kiedy dostaje się szansę w tym zespole, trzeba ją wykorzystać. To nas wszystkich napędza i właśnie to zamierzam zrobić, kiedy nadarzy się okazja”.
Po dotarciu do finału Pucharu BetMcLean w zeszłym sezonie, w którym minimalnie przegrali z Cliftonville po dogrywce, Glentoran rozpoczyna tegoroczną kampanię zdeterminowani, aby poprawić wynik i przywieźć trofeum do East Belfast.
Pattisson twierdzi, że zawodnicy są w pełni skoncentrowani na występie i zapewnieniu sobie miejsca w kolejnej rundzie rozgrywek, ponieważ w pierwszej rundzie czeka ich trudny sprawdzian z drużyną grającą w rozgrywkach NIFL
Championship.
Christie podsumował: "Wszyscy z niecierpliwością czekamy na mecz, zwłaszcza że od kilku tygodni nie rozegraliśmy żadnego meczu ligowego z powodu przełożenia meczów z Larne i Cliftonville. Wszyscy są głodni powrotu na boisko i podtrzymania dobrej passy”.
Po tym, jak w zeszłym sezonie byliśmy tak blisko zwycięstwa w tych rozgrywkach, tym razem chcemy być o krok lepsi. Każdy mecz jest ważny i jeśli chcemy zdobywać trofea na koniec sezonu, musimy sobie na to zasłużyć w każdym meczu, który gramy.
Institute to dobra drużyna i z pewnością będzie gotowa do walki przed własną publicznością. Wyjazd na Brandywell nie będzie łatwy i okażemy im pełen szacunek. Jednocześnie skupiamy się na tym, aby grać na naszym poziomie i osiągnąć pożądany wynik.
Wsparcie, jakie otrzymujemy od naszych kibiców, zarówno u siebie, jak i na wyjeździe, jest niesamowite. To długa podróż jak na mecz w środku tygodnia, ale wiemy, że będą tam w całej swojej liczbie, tak jak zawsze. Dla nas, zawodników, to znaczy wszystko. Mamy nadzieję, że we wtorek wieczorem damy im świetny występ i wrócimy do domu zadowoleni”.
Pzdr/Psycho.