Ostatnia kolejka fazy grupowej, na ten moment już trochę rzeczy wiemy.
Francja i
Hiszpania mają zapewniony awans z grupy A, mało tego, Francuzi mają już zapewnione pierwsze miejsce, jak i
Hiszpania ma zapewnione miejsce drugie, dlatego:
Norwegia - Francja
Norwegia @ 2.42
Norwegia Handi -1.5 @ 2.90
Betclic
Francja nie gra w tym meczu o nic, nawet patrząc na dalszą część turnieju, ponieważ
Norwegia z tego czwartego miejsca wyjdzie zapewne i tak i tak, nawet mimo porażki z Francuzami, tzn gdyby przegrali, a
Niemcy przegraliby z Brazylią, to stworzona zostałaby mała tabelka, bo wszystkie drużyny miałyby po 4 punkty i bilans spotkań bezpośrednich 1-1, wtedy brana jest pod uwagę różnica bramek pomiędzy tymi trzema drużynami,
Norwegia ma -1 po dwóch meczach,
Brazylia -3 po jednym meczu, a
Niemcy +5 także po jednym meczu. Teoretycznie w razie porażki Norwegii, a wygranej Brazylii +3 bramkami,
Niemcy dalej utrzymują swoje 3 miejsce, ale to
Brazylia trafia wtedy na miejsce 4. Tylko czy Francji będzie chciałoby się męczyć z Norwegami mając zapewnione 1 miejsce, czekając co zrobią
Niemcy? Według mnie mało prawdopodobna opcja. Dlatego według mnie
Norwegia wygra ten mecz z Francuzami, którzy powinni się oszczędzać.
W drugim meczu Argentyny z Hiszpanią kursy mocno lecą na Argentynę, jednak nie gram tego meczu, bo linie wcale nie takie wysokie, a
Hiszpania ma szeroki skład, którym mogą je pokryć, nawet mając pewne miejsce.
W trzecim meczu
Brazylia ma szansę na awans, ale tylko wtedy, kiedy
Norwegia przegra, a oni wygrają z Niemcami różnicą co najmniej 3 bramek, bądź wtedy, gdy
Norwegia wygra, a oni po prostu ograją
Niemcy, więc mają o co grać bez względu na wszystko, podobnie jak
Niemcy, którzy mogą zapewnić sobie 3 miejsce, jak i spaść na 5. Dla mnie win Niemiec, ale linie nie do gry.
Pierwsza czwórka według mnie w tej grupie prezentować się powinna następująco:
Grupa A
1.
Francja
2.
Hiszpania
3.
Niemcy
4.
Norwegia
W grupie B mamy ciekawszą sytuację, ponieważ awans zapewniła sobie już
Dania, Egipt i
Szwecja, ale nieznane są jeszcze miejsca, z których te ekipy wyjdą. W każdym razie każda z nich ma szansę na pierwsze miejsce, a sprawa wygląda następująco.
Dania wygrywa i ma zapewnione pierwsze miejsce, Egipt drugie bez względu na wynik swojego meczu z Bahrajnem, a
Szwecja zajmuje miejsce trzecie, jest to chyba najprawdopodobniejszy scenariusz. Jednak jeśli
Szwecja wygra z Danią, to automatycznie wskakuje przed nich, tylko, że w przypadku wygranej Egiptu z Bahrajnem, wszystkie z ekip będą miały taką samą ilość punktów i bilans meczy bezpośrednich 1-1, wtedy potrzebna będzie mała tabelka i liczona różnica bramek pomiędzy tymi trzema drużynami, w tej chwili
Dania ma +5 za mecz z Egiptem, Egipt 0 za mecz ze Szwecją i Danią oraz
Szwecja -5 za mecz z Egiptem. A więc
Szwecja musiałaby wygrać z Danią różnicą chociaż 5 bramek, żeby mała tabela liczona była dalej, bądź chociaż 6 bramkami, aby prześcignąć w tabeli Danię i Egipt. Można by dywagować dalej, co stało by się, gdyby
Szwecja ograła tymi 5 bramkami Danię, a Egipt wygrał z Bahrajnem, ale licząc na szybko, Szwecji nic by to nie dało, bo potrzebowaliby wtedy trafić 33 bramki z Danią, aby wyprzedzić Egipt, ale nie wyprzedziliby w ten sposób Danii, która mając 5 bramek mniej, miałaby ich 28 plus wynik za Egipt co daje 60 bramek.
Dochodząc do sedna
Szwecja może wyprzedzić Danię i zająć pierwsze miejsce w tabeli, tylko wygrywając z nią, nieważne jakim wynikiem, jedynym warunkiem jest utrata punktów przez Egipt z Bahrajnem, w przypadku wygranej Szwecji i wygranej Egiptu,
Szwecja zajmie 2 miejsce, za Danią, bądź Egiptem, wszystko zależy od wyniku jakim ten mecz by się zakończył. Dlatego według mnie, w pierwszej trójce już nic się zmieni, a raczej w czwórce.
Portugalia - Japonia
Over 62.5 bramki @ 1.92
Betclic
W czwórce, bo
Portugalia powinna z łatwością ograć Japonię, jest to jednak o półkę niżej, ale co zabawne również ma szansę na awans dalej, musieliby wygrać, a Bahrajn przegrać z Egiptem, wtedy znowu mamy małą tabelkę, z taką samą ilością punktów i bilansem spotkań bezpośrednich, w bramkach Bahrajn miałby ich +1 po dwóch meczach,
Japonia -2 po jednym i
Portugalia +1 po jednym,
Japonia wtedy musiałaby wygrać jednak +3 bramkami, aby tabelka liczona była dalej, lub +4 i więcej, aby już awansować bezpośrednio, co jest mało prawdopodobnym scenariuszem. Mimo wszystko idę w tym meczu w over, obie drużyny mają o co grać, ale patrząc na wesołą piłkę rozgrywaną przez Japonię i styl Portugalii, której jak najbardziej on leży, liczę na grad bramek ze zdecydowanym zwycięstwem Portugalii.
Spotkanie Egiptu z Bahrajnem odpuszczam, Bahrajn mógł się podobać na tych Igrzyskach, podobnie jak Egipt, którzy po udanych MŚ, mają równie udane Igrzyska. Według mnie Egipt wygra, ale może się tu trochę oszczędzać, dlatego nie grałbym tu jakiś linii w ich stronę.
Dania - Szwecja
Dania Handi -3.5 bramki @ 1.84
Dania Over 30.5 bramki @ 1.82
Fortuna
Szwecja prawie bez szans na poprawienie swojego miejsca w grupie, zaś Duńczycy idą jak burza i na pewno będą chcieli utrzeć nosa Szwecji, która co by nie mówić na tym turnieju prezentuje się bardzo słabo i mimo awansu dalej, swój udział w Igrzyskach powinni zakończyć na następnej rundzie, choć to może tylko zasłona dymna? W każdym razie Duńczycy poza zasięgiem i jeśli
Szwecja nie zaprezentuje czegoś nadzwyczajnego, co do tej pory ukrywała, mimo, że to mecz prawie o nic, to
Dania powinna ten mecz łatwo wygrać.
Pierwsza czwórka według mnie w tej grupie prezentować się powinna następująco:
1.
Dania
2. Egipt
3.
Szwecja
4.
Portugalia
Pary ćwierćfinałowe prezentować się więc powinny tak:
Francja -
Portugalia
Niemcy - Egipt
Szwecja -
Hiszpania
Dania -
Norwegia
Francja z Portugalią będzie oczywiście faworytem, będzie to ciekawy mecz, w końcu to Francuzi wpuścili Portugalczyków na ten Igrzyska i patrząc na ich wyniki zrobili dobry ruch, bo dzięki nim na Igrzyskach nie zagrali Chorwaci, a teraz dzięki nim powinni zagrać w półfinale.
Niemcy z Egiptem, choć faworyt będzie w postaci Niemiec, Egipt jest tu w stanie z nimi wygrać i chętnie pogram coś w ich kierunku, oczywiście jeśli wszystkie te przemyślenia okażą się być trafione. Hiszpanom bardzo leży
Szwecja, z która wygrywają regularnie, Szwedzi będąc w nawet lepszej formie mieliby tu trudności z Hiszpanami, stąd według mnie zobaczymy tu łatwe zwycięstwo Hiszpanii. I na koniec deser,
Dania z Norwegią, gdzie Duńczycy też nie powinni mieć problemów z pokonaniem Norwegów, którzy grają trochę w kratkę, pamiętam MŚ z 2019 roku, kiedy obie drużyny były w niesamowitej formie i w grupie
Dania wygrała z Norwegią 30:26, by później znowu spotkań się z nimi w finale, gdzie już nie dali im kompletnych szans, wygrywając aż 31:22.
Dalszych swoich przewidywań nie widzę, bo już jutro wszystko może się przewrócić do góry nogami, jednak jeśli miałbym typować finał, to byłby to mecz Francji z Hiszpanią,
Francja w swojej części drabinki będzie miała łatwych przeciwników, bo po przejściu Portugalii, dostaną
Niemcy lub Egipt, z którymi powinni sobie poradzić,
Hiszpania to zaś moje małe życzenie, Szwecją powinni przejść,
Dania to już będzie problem, ale liczę na ich słabszy mecz w turnieju.