Raonic vs. Koepfer
Niemiec wraca po kontuzji, ale zagrał dwa mecze na cegle, w tym jeden w Bundeslidze i nie wyglądało to źle, choć brakowało mu jeszcze pewności w poruszaniu (uraz kostki). Niewątpliwie na cegle ma wiele większy potencjał i ogranie od rywala, który postraszyć może co najwyżej serwisem. Milos unika tej nawierzchni i ostatni raz grał na niej o punkty cztery lata temu, więc szmat czasu. To może mieć bardzo duże znaczenie. Rao zyskuje na szybszych kortach, bo w wymianach raczej nie będzie groźny, tym bardziej jak zostanie zmuszony do gry w wymianach. Można zabezpieczyć się opcją krecz=brak zwrotu, bo u niego wszystko możliwe.
Nadal vs. Fucsovics
Ukochane korty dla Rafy, więc nie można się dziwić, że jest tu faworyzowany. W Paryżu czuje się jak w domu, a ostatni turniej pokazał, że może rywalizować na dobrym poziomie. Szczególnie fizycznie nie można mu za wiele zarzucić, więc może przejść Węgra, ale raczej medalu mu nie wróżę. W Bastad miał zbyt duże przestoje, męczył się na własnym podaniu, a jego mecze obfitowały w przełamania. Fucsovics z kolei w kryzysie od dobrych kilku tygodni, po drodze był uraz, ale ostatni mecz już bardziej optymistyczny. Dobry moment dla niego na przełamanie, szczególnie jak zagra na luźnej ręce, bo przecież nie ma tu nic do stracenia. W domyśle mam tu zagranie overu gemowego, bo linie są dość nisko ustawione, ale kursy na Węgra spadają. Widać wyraźnie, że Hiszpan jak wygra to już bardzo rzadko przekonująco, choć tu trzeba jeszcze raz podkreślić. Ten kort będzie mu bardzo sprzyjał, bo to jego królestwo. Może seta stracić, ale bliżej mi jednak do gemów.
Martinez vs. Vavassori
Włoch wchodzi do turnieju singlowego z powodu wycofań i zawdzięcza to słabej obsadzie turnieju. Do zawodów weszli też gracze nawet bez rankingu singlowego, co jest dość absurdalne, ale takie są przepisy. Vavassori oczywiście potrafi grać w singlu i nie będzie tu pośmiewiska jak w przypadku Ebdena, ale zastanawiają mnie wzrastające kursy na Hiszpana, który ostatnio zagrał sporo meczów na cegle i to na całkiem wysokim poziomie, a Włoch totalnie nic i ostatni raz widzieliśmy go na Wimbledonie. Przyleciał do Paryża z myślą powalczenia o medal w deblu, a tu dość niespodziewanie powalczy w singlu, choć zakładam, że nie był na to przygotowany. Andrea raczej niczym tu nie zaskoczy faworyta i jeśli ten zagra podobnie do ostatnich meczów to powinien być lepszy. Vavassori na tych kortach ostatnio nie przeszedł kwalifikacji, ale pokazał się z dobrej strony.
Na koniec warto podkreślić, że IO są podwójnie trudne do typowania z tego względu, że niektórzy zawodnicy nie wytrzymują presji tego turnieju, inni z kolei bardzo się motywują, a jest też grupa graczy, których ten turniej nie interesuje i śpieszą się na dobrze płatne zawody. Kto ma jaką strategię? Ciężko przewidzieć przed turniejem.
Moje typy/analizy znajdziesz także TUTAJ!