Pamietaj, pieniądz wymyślili "władcy tego świata", aby kompletnie uzależnić od niego i w pełni kontrolować bezbronnych ludzi. Najlepiej jak będziemy tyrać w ich fabryce wybudowanej na kredyt naszego kraju i za pożyczać sie prywatnie w ich bankach. Jeżeli się nie do stosujemy, to nie przetrwamy. Inne opcje, prawo do swobodnego podejmowania decyzji zostało nam zabrane. Co dziś człowiek robi po utracie pracy? choruje na depresję i załamanie nerwowe, bo jest słaby psychicznie i bezbronny w otaczającym go świecie. Niezależne zdobycie produktów potrzebnych do życia, dachu nad głową i bycia częścią społeczeństwa jest nie możliwe bez pieniędzy. Jeszcze należy pamiętać o kredytach, po utracie pracy musimy jak najszybciej znaleźć nową, zarabiać, aby je spłacać, to uzależnia i kieruje naszym życiem aż do śmierci. Dlatego tak "modne i normalne" tylko z pozoru! są kredyty, człowiek ma nie być niezależny, a w jego podświadomości ma być głęboko ukryta jedna myśl "nie mam szans na nic innego, jak życie na kredycie". To tylko z pozoru wygląda na niezależność, dobrobyt, bezpieczeństwo i jedyny, dobry kierunek. Realnie to jest współczesne niewolnictwo, które jest w pełni zastosowane w takim kraju jak
Polska. Zero naszej, polskiej gospodarki, pracujemy, kupujemy żywność, odzież w firmach, które należą do obcego kapitału. Państwo sie ciągle zapożycza u tych "lepszych" zostawiając dług publiczny na kolejne pokolenia, aby przypadkiem nie bylo polskiej własności. Dodatkowo na bieżąco nie możemy zapominać o naszych kredytach, które mają dać na urojoną wolność. Widać jak na dłoni, że to współczesne niewolnictwo. W szkołach jakoś nie kwapią sie, aby to wpoić młodym, jakby Banki pisały program nauczania i to od zawsze. Czym dalej, tym gorzej, bo dzisiejsza młodzież nie potrafi nawet logicznie myślec, żyć bez kontroli, podejmować swobodnych decyzji. Mówie tu nawet o absolwentach renomowanych polskich uczelni, dla których Facebook jest istotny, wręcz niezastąpiony, jest niczym życiowa encyklopedia, tam jest dla nich odpowiedź na wszystkie zagadnienia. Zero logicznego, samodzielnego myślenia, brak poszerzania realnej wiedzy, rozwoju intelektualnego i prawidłowego postrzegania otaczającego nas świata, co gorzej u nich występuje zerowe dostrzeganie jakichkolwiek zmian na świecie. Dzisiejsi młodzi jedyne co dostrzegą, to aktualizacje do aplikacji Facebooka.
Teraz Ty tu wypisujesz, że musisz kupić mieszkanie na kredyt, bo to najlepszy i jedyny sposób na Twoją niezależność, bo wynajęte mieszkanie nie jest Twoje. Ja uważam, że jesteś bardziej teraz niezależny, jak byś był z kredytem, który będzie Tobą kierował w każdej płaszczyźnie Twego niewolniczego życia.
Nie podpowiem Ci tu jak ratować ludzkość, bo i tak nic nie zrozumiesz, jak Ty łapiesz sie na proste triki marketingowe oraz idziesz za innymi, bez jakiegokolwiek umiejętności podejmowania logicznych, samodzielnych decyzji, a prezentujesz jedynie myślenie typu, bo wszyscy w około mają kredyty, to i ja będę miał. To nie jest receptą na niezależność, a jedynie na niewolnictwo. Wystarczyło tylko ludzi odpowiednio psychicznie ustawić, zaczynając od gospodarki i to wygląda na jedyną opcję, jakby bylo zero jakiegokolwiek wyboru.
Powiem Ci co ja zrobiłem dotychczas, nie mam konta w banku, unikam tej instytucji na ile moge. Wiem, że nie będzie łatwo, ale chcę i będę dążył do maksymalnego uniezależnienia mego życia, pieniądz musi być najmniej istotną wartością mego życia. Sztuczny, zdradliwy pieniądz chce mną sterować, uzależnić mnie od siebie, ale ja będąc tego w pełni świadom, nie ulegne jego "czarowi".