Jesteśmy po pierwszych meczach drugiej rundy. Padło kilka ciekawych rezultatów, już teraz widzę ciekawe opcje na rewanże, ale podejrzewam, że to co ja lubię czyli formalności, będą okraszone niskimi kursami.
Polecam obejrzeć skrót Apoel - Flora. Barcelona by się takiej gry nie powstydziła. Ja wiem, że autorami sukcesów tego zespołu są stranieri i obca myśl szkoleniowa, ale ktoś decyduje na kogo wyłożyć pieniądze i jaką koncepcję obrać. Jak widać zespół jest prawie kompletny. Obecnie trenerem jest jakiś Bruno Baltazar (słyszeliście o nim? Pewnie nie, jak ja) i pod jego wodzą ta drużyna gra jak z nut (Suduva to był pech i wypadek przy pracy). Patrzę co oni robią z tymi Estończykami i nie wierzę. Widziałem skrót z Litwinami i było to samo, więcej szczęścia i by się skończyło jak wczoraj.
Widziałem też urywki z meczu Balzan - Slovan, chciałem zobaczyć co ma do zaoferowania wicemistrz Malty. Solidna piłka nic więcej, myślę, że Slovan to przejdzie. Kto nie był w takich krajach jak Malta, Cypr czy na jakichś wyspach południowych to nie zrozumie, tam jest inny klimat i nieprzyzwyczajony organizm nie daje rady. Aczkolwiek piłkarsko Slovan też za silny nie jest. Nie mniej jak ktoś wspomniał, oni jakoś teraz mają mieć 100 lecie i fajnie byłoby budować atmosferę wynikami w Europie. Powinni się spiąć.
Zaskoczony jestem też grą Kajrata Ałmaty. Owszem, tu też kasa i organizacja stoją za wynikami (z resztą współcześnie prawie wszędzie tak jest, rzadko to wynik jakiejś lepszej generacji) ale gra naprawdę robi wrażenie. W kadrze jest dużo Kazachów i widać, że oni też podnoszą poziom. Wraz z Astaną ciułają punkty skutecznie. Wg mnie w rewanżu AZ nie da rady odrobić strat. Gdyby gospodarze byli skuteczniejsi, to i rewanżu mogłoby już nie być.
Fajny wynik zanotowała też drużyna z Andory. Valur postawił się Rosenborgowi (jaki by on obecnie nie był) a tu nie dał rady. Meczu nie widziałem, nie wiem co się wydarzyło. U siebie raczej Islandczycy załatwią sprawę, ale byłoby zabawnie jakby im nie wyszło. Można powiedzieć, że Andorczycy notują super sezon. W eliminacjach
LM nie bez trudu po dogrywce wyeliminował ich mistrz Kosowa a tu nawet udało się wygrać. Jak przejdą Valur to motywacji do dalszej gry starczy im na następne 10 lat.
Jeszcze apropo Cypru, to bardzo ładny występ po raz kolejny zanotował Apollon. Bośniacy byli dużo słabsi i wg mnie Apollon może być już pewny gry w III rundzie. Podobnie grają z polotem, kombinacyjnie i z zaangażowaniem.
Rozczarował mnie trochę Soligorsk, myślałem, że ten zespół ma więcej do zaprezentowania. Co prawda bazuję na urywkach, więc jak się mylę, niech mnie ktoś poprawi, ale pokazali mało. Bramka na konto Buricia, sytuacji Lech kilka miał, wyszło jak wyszło. Wg mnie jeśli nie dostaną udaru to rewanż wygrają a na pewno awansują.
Na temat Jagiellonii trudno się wypowiedzieć, wynik dobry i ważne, że zero z tyłu u siebie. Nie mniej rewanż to będzie nowe rozdanie. Ważne, żeby Jaga się nie okopała z tyłu tylko próbowała pograć. Gol na wyjeździe przy takim wyniku dużo daje. Awans wg mnie dalej 50 na 50