Postaram się przybliżyć niektóre drużyny (miały być wszystkie, ale niektóre mecze są tak pewne, że ciężko coś dodatkowo napisać), przybliżone wartości podstawowych "11" (w nawiasach), transfery, oraz kursy jakie ja osobiście bym wystawił i jak są one konfrontowane z rzeczywistością. Wiem że statystyki nie grają, ale myślę że takie info trochę się przyda
1. Neftchi Baku(5 mln €) , - Skenderbeu Korce (2,8 mln €) 1,50 - 3,3 - 6,2
Tutaj moim zdecydowanym faworytem jest drużyna z Azerbejdżanu. Wszyscy piłkarze są zdrowi i gotowi do walki o III rundę
el.
LM. W zeszłym sezonie kluczowe role odgrywali tacy piłkarze jak Rashad Sadygov, Nicolas Canales (król strzelców zeszłego sezonu z 26 golami) czy ofensywny pomocnik Flavinho. Z pewnością mocną stroną tej drużyny jest ofensywa, co odbywa się kosztem defensywy, więc w tym meczu może paść dużo bramek i to niekoniecznie tylko dla gospodarzy, w zeszłym sezonie Neftchi miało 59 goli strzelonych (2 Karabach 43) i aż 32 stracone (6 wynik w kraju co mistrzowi nie przystoi). Teraz aby polepszyć defensywę ściągnęli wartego 600 tys.€ obrońcę Cardozo z brazylijskiego klubu Esporte Vitoria. Pozostałe transfery to kupno najwięcej wartego piłkarza z NEC Nijmegen Melvina Platje oraz bramkarza Pavla Dorosevsa który raczej wyląduje na ławce. Odszedł jedynie szwajcarski bramkarz Johny Leoni, który od czasu wypożyczenia z Omonii Nikozja nie odegrał większej roli (nie zagrał w żadnym meczu). Więc Neftchi nie musi martwić się o zgranie, praktycznie nikt nie odszedł a doszło 2 niezłych zawodników.
Teraz rywal, drużyna z Albanii ma znacznie mniej znanych zawodników niż N.Baku,piłkarze z podstawowej "11" są warci około 300 tys.€ każdy. Patrząc na ligę wyróżniają się defensywą stracili w całym sezonie najmniej, zaledwie 14 bramek. Kupili 4 zawodników, i 3 z tej 4 będzie grać w podstawowej "11". Są to dwaj pomocnicy (Gilman Lika, Jetmir Sefa, obaj z ligi albańskiej) i napastnik Muzafer Ejupi z ligi macedońskiej strzelec 19 goli w zeszłym sezonie. Ma on załatać dziurę po Sebino Plaku (25/10) który przeszedł do...Śląska Wrocław Wraz z drugim napastnikiem Pero Pejiciem, zdobywcem 12 goli (3 wynik w kraju) w zeszłym sezonie mogą stanowić ciekawy duet i problemy dla obrońców Neftchi. Z zawodników którzy odeszli oprócz Plaku, odeszli także zawodnicy, którzy odgrywali ważne role w zeszłym sezonie: Bekim Kuli LP (14/0), Ilir Caushaj LP (17/2) - w ich miejsce zakupiono Gilmana Likę ofensywnie usposobionego zawodnika (26/9), pozostali sprzedani zawodnicy nie odgrywali większej roli w drużynie.
Wnioski: Neftchi jest bardziej stabilną drużyną, nie osłabili się, wręcz przeciwnie zakupili jeszcze paru dobrych zawodników, zaś Skenderbeu pozbyło się dwóch lewych pomocników kupując w ich miejsce nowego, który nie wiadomo jak odnajdzie się w nowym klubie. Kurs u buka to 1,35 więc niższy niż podawałem na początku, czyli value to to nie jest, ale mimo to myślę że można próbowac dla odważnych
(han -1,5) Neftchi po kursie 2,08, a także biorąc pod uwagę słabą obronę Neftchi Baku
BTS po kursie 2,04. Oczywiście wiadomo, że swoje zrobi także fanatyczna publika.
Dwa mecze, które o 18 to pewne 1, nie ma czasu na ich analizowanie.
2. Ekranas Poniewież (2,6 mln €) - Hafnarfjordur (0,825 mln €) 1 2,2 (wg. Marathonbet 2,65, więc jak dla mnie value, ale mimo to nie ruszam tego)
Ten mecz to na początku jak dla mnie no bet, zobaczymy składy i transfery może tu coś się wyjaśni. Obie drużyny są w rytmie meczowym, mają teraz swoje ligi. Ekranas za rok raczej nie zagra w
el. do
LM bo obecnie jest drugi ze sporą stratą do drugiego Żalgirisu, co ciekawe Ekranas gra słabo u siebie jego bilans wynosi 5-1-3 i bramki 20:16, czyli w meczach z ich udziałem pada dużo bramek. Najbardziej wyróżniającymi postaciami tego sezonu są: Arsenij Buinickij N (16/8), Aurimas Vertelis N,ofensywny pomocnik (16/4), Vaidas Slavickas LO (17/0 ,5 asyst) oraz joker Arturas Rimkevicius N (9/6). Teraz kupiono z Jagodiny napastnika Dejana Djenicia (może być kojarzony bo grał w ŁKS-ie) więc siła ataku jeszcze została wzmocniona i nominalni napastnicy będą grać jako ofensywni pomocnicy, co daje nam podstawy aby sądzić że mecz będzie obfitował w bramki. Drugim z transferów jest kupno z ligi macedonskiej rozgrywającego Marko Vuceticia (zeszły sezon 30/4). Ekranas nie pozbył się w letnim okienku transferowym żadnego piłkarza, co może dobrze świadczyć o ich zgraniu,
Hafnarfjordur w swojej lidze też zajmuje 2 miejsce po 10 kolejkach, ale ze stratą tylko 2 punktów do lidera. Patrząc na pierwszą "11" za próżno szukać znanych nazwisk, co gorsza piłkarze warci są na rynku zaledwie około 75 tys. €, nie licząc dwóch wyjątków: Alti Vidara Bjornssona ŚN (7/2) i Bjorna Daniela Sverisona ŚP (8/3) wartych około 200 tys. €. Odszedł latem jedynie Kristjan Finbogasson, ale nie jest to żadne osłabienie. Nikt nie przyszedł, więc trzon zespołu został zachowany. Jednak czy piłkarze o tak niskiej wartości będą w stanie wygrac z Ekranasem? Ciężko powiedzieć, to będzie pojedynek dwóch mocno przeciętnych ekip, jak dla mnie więcej szans ma gospodarz, tak 60 do 40%, ale jedyny typ jaki można polecić na to spotkanie to over bramowy,
over 2,5 bramki po kursie 2,2
Miały być wszystkie mecze, ale za późno się za to zabrałem więc wybiorę ten który nie jest tak pewny i oczywisty jak np. Dinamo czy Steua
3. S.Tiraspol (7,1 mln €) - Sutjeska 1 1,30 (jest 1,40)
Gospodarze to drużyna, która od kilku lat dobrze pokazuje się w pucharach, warto wspomnieć chociażby grę w fazie grupowej
LE gdzie pokonali Twente, czy porażkę w karnych z Dinamo Zagrzeb w eliminacjach
LM. W tym sezonie też faza grupowa
LE to plan minimum, po cichu działacze marzą o
LM. Ligę wygrali z 14-punkotową przewagę mając świetny bilans bramkowy 66:16 w 33 meczach. Ich największymi gwiazdami z zeszłego sezonu którzy grają także w tym są: Marko Markovski ŚN (10/5), gra od 02.2013, Marko Stanojević ŚOfP (34/4), Marcel Metoua PO (37/3), Aleksandru Pascenko (30/9). Dodatkowo doszli jeszcze Cadu (OfP) wart 1,5 mln €, Ricardinho z Lechii Gdańsk, którego wartość mogli poznać polscy kibice oraz napastnik Ismael Isa. Ta 3 od nowego sezonu będzie grała w podstawowym składzie tej drużyny. Z ważniejszych zawodników odeszli: Artiom Chaczaturov wart 450 tys. € ŚO (24/0), Sergiu Gheorghiev wart 250 tys. € PP (25/2), Aleksandar Pesić N (29/6), Aleksandru Onica (34/0). Jednak ci zawodnicy zostaną zastąpieni przez swoich zmienników lub też przez nowo kupionych piłkarzy.
O drużynie gości ciężko znaleźć przydatne informacje. Wiadomo, że najdroższym piłkarzem wartym 450 tys.€ jest bramkarz, informacji o transferach też nie ma. Swoją ligę wygrał z przewagą 5 punktów, z bilansem 50:31, co świadczy że tracą dużo bramek i nie strzelają za wiele. Dodatkowo cięzki teren w Tiraspolu spowoduje że goście wyjadą stąd z bagażem kilku bramek, więc mój typ to
han Sherfii -1,5 po kursie 2,22.