Trochę szkoda, że przed tygodniem nie udało mi się tutaj opisać spotkań, a było kilka naprawdę fajnych typów, aczkolwiek gdyby nie szczęście (over Wigry - Motor) i gdyby antyfutbol zawsze zwyciężał (jedyna w meczu Stomilu) to uj by wyszedł, a nie dobre typy.
Antyfutbol. No właśnie. Typuję dwa mecze, drużyn, które w mojej ocenie piłką grają jak na te standardy dobrze. Wiadomo, zawsze w Wiśle jest taki 190 centymetrowy pal zwany Piotrem Mokiejewskim, ale poza tym reszta mojego zespołu. dobrze czuje się z piłką przy nodze.
Wisła - Pogoń to mecz naprawdę ciekawie się zapowiadający. Na trybunach zapewne frekwencja nie tak dobra jak w Siedlcach na jesieni (2,5 tysiąca ludzi!), ale na spokojną granicę tysiąca może 1200 osób liczę. Na trybunach atmosfera na pewno bardzo dobra, po miłym przyjęciu i pomocy w dostaniu się na sektor fanom Wisły przez fanów Legii z Siedlec, czas na mały rewanż. No ale to tyle takiego słodkiego pierdzenia, bo w sumie to
forum bukmacherskie a nie kibicnetownia.
Wisła w pierwszym meczu wiosną zagrała dobrze, naprawdę nieźle, widać, że materiał luzdki w tym drużynie jest dobry, pieniążków niby nie ma, ale skoro są na niektórych grajków kontrakty, to muszą być. Rafał Kycko to jest gość, który może zrobić sporą karierę. Szybki, waleczny, z dobrym kiwnięciem. Czy może być lepsza rekomendacja skrzydłowego? Drugi biegun to Radek Muszyński, z przeszłością w Młodej Legii i z 9 bramkami w poprzednim sezonie w III lidze w Avii Świdnik. Jak na skrzydłowego, super statystyki, ale ciężko jest mi go oceniać przez pryzmat sparingów. No, sparingi. Łapałem się za głowę oglądając niektóre popisy puławskich grajków, ale koniec końców ze Stalą Rzeszów oglądaliśmy inny zespół.
Pogoń jest zespołem nad wyraz solidnym, podobali mi się chłopaki w meczu z Wisłą 28.08.11 (4:1), szybko grają piłką, i wydaje mi się, że dziś zagrają otwarty, ładny futbol dla swoich kibiców, których jak mniemam nie zabraknie.
OK, to teraz Kadra Pogoni:
Bramkarze: 1 - Paweł Nerek, 30 - Andrzej Olszewski
Obrońcy: 18 - Dariusz Dadacz, 23 - Grzegorz Krystosiak, 24 - Marek Lendzion, 6 - Marcin Rogoziński, 17 - Przemysław Rodak, 22 - Damian Guzek
Pomocnicy: 8 - Robert Kwiatkowski, 16 - Michał Steć, 4 - Agu Chinonso, 19 - Mariusz Marczak, 10 - Marcin Paczkowski, 11 - Adrian Dziubiński
Napastnicy: 9 - Adam Czerkas, 5 - Dariusz Dziewulski, 7 - Hubert Kosim, 21 - Cezary Demianiuk
Prawdopodobna "11" Wisły: Penkowec - Gawrysiak, Jagła (Kursa), Skórnicki, Misztal (Budzyński) - Wiącek - Kycko, Jabkowski (Budzyński), Mokiejewski (Wójtowicz), Muszyński (Giziński, Kozieł) - Nowak
Jak wiadomo, jest wymóg młodzieżowców zatem duet trenerów może mieć tu problem, bo wydaje się, że ten optymalny skład to właśnie ten bez tych nawiasów oraz bez Wiącka i Mokieja btw, ale tenże optymalny zawiera jednego młodzieżowca, chyba, że zamiast gwiazdorów wstawić Jabkowskiego np.
No dobra, nieważne, bo kogo to interesuje. Tak powiem, widzę tu ciekawy mecz, bo jednak Pogoń to zespół dobry piłkarsko, doświadczony (Dziewulski, Czerkas), potrafiący i bronić i atakować (1:0 w Nowym Dworze przy czerwonej kartce w 1 minucie:! ???? . A Wisła? 520 minut bez gola, a ja typuję over, no debil. Ale nie sytuacje są problemem, a skuteczność. Konrad Nowak drugiego tak słabego meczu pod rząd nie zaliczy, to klasowy napastnik, lecz boję się, że osamotniony w ataku sobie może nie poradzić. Typuję 2:1 dla Wisły, tak bardziej sercem, BTS i over wydają się prawdopodobne, a kurs spory.
BTS pewnie w Uni się pojawi, na razie cofka kursów.
Wisła Puławy - Pogoń Siedlce Over 2.5 @ 2.2 Tobet
No i jest jeszcze jutrzejszy mecz przy pustych trybunach na Alejach Zygmuntowskich. Tu, jednak widzę ciekawy mecz. Boję się asekuranckiego podejścia Stomilu do meczu, bo 10 punktów przewagi to sporo..... 7, bo już dopisano Motorowi 3 punkty za KSZO. Także jednak mimo wszystko remis może ich zadowolić. Ale jest to trochę mylne, bo Motor ma swoje problemy z tyłu, nie zagra Falisiewicz, zatem nie wiem kogo tam Modestinho wstawi z tyłu.
Stomil to taki zespół... hm, piłkarsko mnie nie zachwycają, w przeciwieństwie do Okocimskiego, który jest naprawdę ułożonym sportowo zespołem. Co jednak łączy obie czołowe naszej ligi drużyny, to oczywiście fakt, iż obie grają taki wyrachowany futbol i czekają na swoje szansę, często strzelając bramki w późniejszym czasie meczu.
Motor myślę, że jutro musi zaatakować od początku, musi zagrać odważnie, tak jak w Suwałkach, gdzie wszystko się Motorowi układało nieźle. Przeważali od początku i w 50 minucie Ihor Myhałewśkyj (Igor Migalewski
) dopiął swego. No a później sraczka. Motor ma problemy z koncentracją, także mój scenariusz na ten mecz jest taki, że Motor po jakiejś ładnej ofensywnej akcji stworzy sobie jedną, drugą, trzecią szansę by w końcu zakończyć ją bramką. Jednak czuję, że Stomil wyrówna i wtedy zacznie się ze strony Motoru szarża, wydaje mi się, że zakończona sukcesem i mecz zakończy się 2:1, ale nie można niczego wykluczyć. Emocji nie powinno zabraknąć.
Motor Lublin - Stomil Olsztyn | Over 2.5 @ 2.3 Tobet
No i na koniec jeszcze mecz w Pruszkowie, tu wydaje mi się, że gospodarze wygrają. Garbarnia w tym roku zamurowała się w Siedlcach i przełożyła mecz z Wisłą. Piłkarsko to najsłabszy zespół w tej lidze, myślę, że w III Wisła miała godniejszych rywali. No ale jest jak jest, a jest tak, ze jesteśmy za nimi w tabeli, zatem jest śmiesznie.
Ale Znicz w Rzeszowie pokazał dobrą piłkę, wygrał i spokojnie może patrzeć z góry na sporą część rywali. Podoba mi się ta drużyna w sumie. Są stałe fragmenty, jest niezły napastnik, zatem wydaje mi się, że Garcę powiozą.
Znicz Pruszków - Garbarnia Kraków 1 @ 2.00 Tobet