Dacia Chisinau - Renova
09.07.2015 17:00
wynik pierwszego spotkania: 1-0
Dacia Chisinau @ 2.00 Bwin 4-1
awans Dacia Chisinau @ 1.50 ComeOn 5-1
Podzielam zdanie kolegi wyżej, opisywałem już tę parę w
tym poście i podtrzymuję opinię, że mamy tutaj różnicę jakości obecnie między tymi drużynami, Dacia miała szansę w tym meczu nawet na wyższe zwycięstwo, skończyło się 0-1 i teraz dla swoich fanów również powinni starać się wygrać. Opisywałem już problemy drużyny z Macedonii w poprzedniej analizie, Dacia na pewno ich tu nie zlekceważy ani nie zagra na remis. Można spróbować pogranie ich kolejnego zwycięstwa, tym razem już na własnym boisku. Kurs 2.00 jest za wysoki na to, bez dwóch zdań.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tskhinvali - Botosani
09.07.2015 18:00
wynik pierwszego spotkania: 1-1
Botosani @ 2.05 Bwin (@ 2.00 Unibet) 1-3
Jakim cudem Botosani nie wygrało spotkania u siebie to chyba nie wiedzą nawet oni sami, presja pierwszego meczu w europejskich pucharach ich dosłownie momentami paraliżowała. Byli o wiele lepsi od gruzińskiego zespołu w tym starciu pod każdym względem, ale gdy przychodziło komuś wykończyć akcję, czasem tylko dostawić nogę, piłkarzom rumuńskiego klubu plątały się nogi i mecz zakończył się remisem 1-1. Powiedzieli po meczu na konferencji, że z drugiego meczu bez awansu nie wrócą. Bramka w pierwszym meczu dla gruzińskiego zespołu padła 20 sekund po gwizdku rozpoczynającym drugą połowę po błędzie bramkarza. Myślę, że gdyby nie ona, Botosani grałoby w drugiej połowie z trochę większym luzem przy prowadzeniu 1-0 i mogło tu być już po dwumeczu, a tak z każdą upływającą minutą presja rosła i ostatecznie nie udało się zdobyć zaliczki na wyjazdowy mecz do Gruzji. Trudno się spodziewać, by nagle Tskhinvali znacząco poprawiło jakość swojej gry i role na boisku dzięki przewadze domowego boiska miały się magicznie odwrócić. Teraz, gdy presja pierwszego meczu w europejskich pucharach minęła, myślę, że Botosani zagra o wiele bardziej skuteczny futbol i będą cieszyć się z awansu już po regulaminowych 90 minutach gry dzięki odniesieniu wygranej w drugim meczu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zhodino - Kukesi
wynik pierwszego spotkania: 0-2
Zhodino @ 2.05 Bwin 0-0
Pierwsze spotkanie dość łatwo wygrane dwubramkową przewagą bez straty gola przez drużynę z Albanii trochę mnie zaskoczyło, faworyta wyraźnego w tej parze nie ma, ale Białorusini mieli spokojnie szansę powalczyć o remis na gorącym terenie w Albanii. Jednak dwie piękne bramki z dystansu (jedna z 20-paru metrów z gry, druga z ok. 30 z rzutu wolnego) zapewniły drużynie z Albanii sporą zaliczkę przed rewanże. Jeśli wierzyć statystykom były to 2 z 3 celnych strzałów drużyny Albanii, przy o wiele lepszych statystykach drużyny z Białorusi można wysnuć wniosek, że wynik 2-0 nie do końca odzwierciedla to, co się działo na boisku. Po długiej podróży do Białorusi na pewno Kukesi zaprezentuje się lekko gorzej, ogólnie albańskie drużyny słyną z o wiele lepszych wyników u siebie jeśli mówimy o europejskich pucharach. Gospodarzy na pewno stać tu na zwycięstwo i będą o nie zaciekle walczyć. Czy ostatecznie zespół z Albanii wywalczy awans - to nie jest ważne dla tego typu, bardzo prawdopodobne jest właśnie dokładnie jednobramkowe zwycięstwo gospodarzy przy defensywnym stylu gry Albańczyków i awans wywalczony właśnie przez nich.
Inter Baku - Laci
Inter Baku @ 1.52 Marathonbet (@ 1.50 Unibet, Bwin) 0-0
Drużyna z Azerbejdżanu to ogromny faworyt tej pary do awansu i tym razem na domowym boisku myślę, że uda im się zdobyć wygraną i pewnie przejść do następnej rundy. Przewidywałem, że już pierwsze spotkanie zakończy się wygraną Interu, ale dzięki trochę szczęśliwej bramce z dwudziestej minuty po dobitce gospodarze z Albanii zdołali wywalczyć remis. Historia ich meczów wyjazdowych z ligi z zeszłego sezonu pokazuje, że gdy na wyjazdach spotykali zespoły silniejsze od siebie lub teoretycznie prezentujące podobne poziom, rzadko udawało im osiągnąć się pozytywny rezultat. Myślę, że będzie tak i tym razem, i to Inter Baku po zwycięstwie awansuje do kolejnej rundy. Wiem, że wynik 0-0 również gwarantuje awans drużynie z Azerbejdżanu ale nie wydaje mi się, by takie rozstrzygnięcie tu nastąpiło. Styl gry i nastawienie które mógłoby do tego doprowadzić nie jest korzystne dla żadnej z drużyn.
Elfsborg - Lahti
wynik pierwszego spotkania: 2-2
Elfsborg @ 1.40 Bwin 5-0
Para niemal bliźniacza do AIK - VPS, solidny szwedzki zespół przeciwko fińskim przeciętniakom, Elfsborg u siebie w silniejszej lidze 4-3-0, VPS wyjazdy słabiutkie bo tylko 1 wygrana na 7 meczów rozegranych z dala od domu, ostatnie dwa ligowe wyjazdy to przegrane 2-0 ze słabiutkim VPS oraz 1-0 z KuPS. W pierwszym meczu przeważali dość wyraźnie, prowadzili całe spotkanie grę ale ostateczny wynik to remis 2-2. Powinni tym razem bez trudu pokonać fiński zespół i nie bawić się w jakieś granie na remis, bo to zwyczajnie nie ma sensu, i dać radość swoim kibicom zapewniając sobie pewny awans do kolejnej rundy eliminacji.
Gabala - Dinamo Tbilisi
wynik pierwszego spotkania: 1-2
Gabala @ 1.94 Marathonbet 2-0
Za wysoki kurs na triumf gospodarzy w mojej opinii. Myślę, że bukmacherzy mocno się zasugerowali tym, że po bezbramkowej połowie Dinamo szybko dostało czerwoną kartkę a mimo to zdołali wygrać to spotkanie 2-1, ale Gabala miała mnóstwo szans w tym nieuznaną bramkę po spalonym i ogólnie pozostawili po sobie całkiem niezłe wrażenie i agresywnym stylem gry pokazali, że grają tylko o wygraną. Zeszłoroczny dwumecz Gruzinów z Aktobe w eliminacjach do
LE utwierdza mnie w przekonaniu, że różnica w poziomie ich gry gdy są u siebie a na wyjeździe jest gigantyczna, i nie wierzę by zdołali w rewanżu z drużyną z Azerbejdżanu kontrolować przebieg spotkania i zapewnić sobie spokojny awans. Wiedzą, że gra na bezbramkowy remis im się totalnie nie opłaca, ponieważ mogą zostać w końcówce skraceni i po porażce 1-0 odpaść z eliminacji przez stracenie bramki na wyjeździe. Jestem pewien, że od początku Gabala narzuci swój ofensywny styl gry i tym razem na swoim stadionie uda im się odnieść zwycięstwo.
AIK Stockholm - VPS
09.07.2015 19:00
wynik pierwszego spotkania: 2-2
AIK Stockholm @ 1.22 Bet365 4-0
Pierwsze spotkanie bardzo dziwne, ogromna przewaga szwedzkiego zespołu a mimo totalnej dominacji na boisku stracili dwie bramki i ich jedyna zaliczka to tylko fakt strzelenia bramek na wyjeździe. Jednak żarty na bok, nie widzę opcji by męczyli się tutaj z fińskim zespołem, który jest obecnie ostatnią drużyną
ekstraklasy (!), 9 punktów po rozegraniu 15 spotkań to naprawdę tragiczny wynik. Wyjazdowy bilans 0-1-6 mówi sam za siebie, jak VPS radzi sobie na wyjeździe. W dodatku wyszli normalnym składem w ostatnim ligowym spotkaniu z silnym Interem Turku i wywalczyli bezbramkowy remis. Możliwe że stwierdzili, że bardziej opłaca im się ciułać punkty do tabeli niż nie wiadomo jak przygotowywać się na mecz w pucharach z zespołem o wiele silniejszym, gdzie zwyczajnie są spisani na straty. Wiadomo, że remis 0-0 i 1-1 daje również awans AIK, ale ja po prostu nie widzę opcji by znowu AIK miało się nie wiadomo jak męczyć. Przewiduję pewne zwycięstwo drużyny ze Sztokholmu.
Ferencvaros - Go Ahead Eagles
09.07.2015 20:30
Ferencvaros @ 1.62 Bet365 4-1
awans Ferencvaros @ 1.50 ComeOn 5-2
Tę parę opisywałem już wcześniej w
tym poście i przyznam, że zespół z Holandii zaprezentował się o lepiej, niż przewidywałem, a Węgrzy odrobinę mnie w tym spotkaniu zawiedli. Momentami gra wbrew moim przypuszczeniom kleiła się im lepiej niż zespołowi z Węgier. Dopiero od ~80 minuty Ferencvaros udało się złapać rytm gry i przydusili odrobinę gospodarzy mieli parę składnych akcji w tym jedną naprawdę stuprocentową, nie wykorzystali jednak ich i mecz zakończył się rezultatem 1-1. Na pewno drużyna z Węgier wie, co muszą poprawić przed rewanżem i myślę, że spokojnie uda im się awansować dalej po zwycięstwie. Podtrzymuję opinię, że między solidnym Ferencvaros z historią gier w eliminacjach
LE a obecnie drugoligowcem z Holandii jest różnica jakości, która umożliwi tym razem spokojne zwycięstwo Węgrom i pewny awans na swoim stadionie do kolejnej rundy. Końcówka sezonu Go Ahead Eagles była ogólnie tragiczna, ale jeśli przypatrzymy się spotkaniom wyjazdowym to jest to zupełny dramat, w 2015 roku rozegrali 9 wyjazdów w których strzelili zaledwie 3 gole, 7 z nich zakończyło się porażkami. Bezbramkowy remis przyczynia się do dalszego awansu zespołu z Węgier, ale przyjęcie takiego stylu gry jest zwyczajnie bez sensu i myślę, że można oczekiwać od nich o wiele wyższej skuteczności teraz w meczu u siebie i wygranej zapewniającej pewny awans.
Cukaricki - Domzale
wynik pierwszego spotkania: 1-0
Cukaricki @ 1.91 Bet365 0-0
Spodziewałem się kursu w granicach 1.67-1.75, dość ogarnięty w
LE Bet365 wystawia najwyższą ofertę tu na gospodarzy i myślę, że nie doceniają zespołu z Serbii. Wygrali pierwsze spotkanie na wyjeździe 0-1 i prawdą jest, że wystarczy im tu remis, ale dlaczego mieliby nie powalczyć i o zwycięstwo dla swoich kibiców? W pierwszym wyjazdowym meczu naprawdę dominowali i to nie tylko od momentu czerwonej kartki dla Domzale, również wcześniej mieli sporo okazji i widać, że jest różnica jakości między tymi drużynami i słusznie to drużyna z Serbii była typowana jako faworyt do zwycięstwa w tym dwumeczu. Nie popisali się najlepszą skutecznością, mimo fajnie wypracowanych akcji jedyne co zdobyli to dwa rzuty karne - pomocnik Igor Matić tylko jednego z nich zdołał zamienić na bramkę. Myślę, że gdy presja już lekko z nich zeszła i mają ze sobą zaliczkę z wyjazdowego spotkania, zdołają wygrać również i tym razem i razem ze swoimi kibicami będą świętować pewny awans do drugiej rundy po odniesieniu dwóch wygranych nad zespołem ze Słowenii.
Vojvodina - MTK Budapest
wynik pierwszego spotkania: 0-0
Vojvodina @ 1.91 Bet365, Bwin (@ 1.89 Unibet) 3-1
Drużyna z Serbii to faworyt do awansu w tej parze. Ogólnie patrząc na sprawę, jakość piłkarskiej ligi w Serbii jest wyższa od tej na Węgrzech, swoją grą na boisku w pierwszym spotkaniu Vojvodina potwierdziła to, ale nie przełożyło się to ostatecznie na wynik i spotkanie zakończyło się bezbramkowym remisem. Mimo gry na wyjeździe potrafili sobie stworzyć całkiem sporo sytuacji, teraz u siebie na pewno nie będzie kalkulacji by liczyć na rozstrzygnięcie w dogrywce czy rzutach karnych i zrobią wszystko, by zapewnić sobie awans już po 90 minutach gry. Serbscy fani potrafią zrobić naprawdę znakomitą atmosferę na trybunach i z pewnością pomoże to ich drużynie w osiągnięciu dobrego wyniku w tym meczu. MTK Budapest w swojej lidze w zeszłym sezonie pokazał, że na wyjazdach prezentują gorszą formę, gdy w wyjazdowych spotkaniach trafiał na godnego siebie rywala czyli drużynę z podobnymi zdobyczami punktowymi w tabeli bardzo rzadko osiągali pozytywny rezultat. Myślę, że tak będzie i tym razem, i to Vojvodina po zwycięstwie w regulaminowym czasie gry będzie cieszyć się z awansu do kolejnej rundy.
KR Reykjavik - Cork City
09.07.2015 21:15
Wynik pierwszego spotkania: 1-1
KR Reykjavik @ 1.87 Bwin 1-1 szkoda czerwonej...
Pierwsze spotkanie zacięte z lekkim wskazaniem na zespół z Islandii, wypracowali sobie sporo szans ale mecz zakończył się remisem 1-1. Teraz sporymi faworytami do wywalczenia sobie awansu do kolejnej rundy jest właśnie KR Reykjavik, mają strzelonego gola na wyjeździe oraz ich przeciwnicy będą musieli przebyć długą podróż na miejsce rozgrywania spotkania. Wysłuchałem przemowy trenera Cork City i jest on pełen obaw, brakuje paru ważnych graczy i wie, że jego zespół czeka bardzo ciężka przeprawa.
Oprócz tego, stadion KR Reykjavik ma sztuczną trawę i jest to również przewaga dla gospodarzy. Od sezonu 2008/2009 KR Reykjavik za każdym razem przechodził pierwszą rundę eliminacji Ligi Europy i myślę, że przeciwko osłabionemu zespołowi z Irlandii stać ich na to po raz kolejny. Pierwszy mecz pokazał, że granie defensywny styl gry do nich z pewnością nie pasuje i będą robić wszystko by zwyciężyć w spotkaniu.