W Lublinie też póki co cisza. Czekają na decyzje regulaminowe. Do klubu przymierzany jest Peter Karlsson. Ponadto został ogłoszony przetarg na budowę oświetlenia.
Lubawa Litex Ostrów
Na koniec pozwoliłem sobie zostawić klub o którym mogę najwięcej powiedzieć czyli mój rodzinny Ostrów. Celem beniaminka jest środek tabeli, dlatego zarząd powinien myśleć o zakontraktowaniu ciekawych jeźdźców. Póki co podpisano list intencyjny z Rorym Schleinem z Rybnika. Trzeba przyznać że to strzał w dziesiątkę, ponieważ Australijczyk zawsze świetnie czuł się na ostrowskim owalu. Do klubu, jak już wspomniałem, przymierzany jest również Roman Povazhny z Daugavpils. Najważniejszą decyzją, na którą czekają ostrowscy fani jest decyzja Falubazu odnośnie wypożyczenia Łukasza Sówki. Patrząc na transferowe poczynania drużyny Rafała Dobruckiego wychodzi na to, że nie będzie z tym problemu i Sówka będzie zdobywał punkty na stadionie przy Paderewskiego. Problemem jest pozycja drugiego juniora. Przepis o dwóch polskich juniorach bardzo skomplikował sprawę Michałowi Widerze. Było bowiem na to miejsce aż
trójka kandydatów - Władimir Borodulin, Witalij Biełousow a także Ijla Czałow, który zapewne podpisze umowę. Osobiście podejrzewam że Czałow zostanie wypożyczony do II ligi, Borodulin pojedzie jako senior, a Biełousow będzie rezerwowym. Na pozycji juniora będzie albo Piotr Świdziński albo wypożyczenie z innego klubu. Kontrakt powinien też przedłużyć Niemiec Tobias Kroner, który mówi że Michał Widera sprawił że odzyskał radość z jazdy. Pozostaje pytanie co z resztą zawodników. W klubie i na forach kibiców toczy się dyskusja czy warto przedłużać kontrakt z Mariuszem Węgrzykiem, Adrianem Gomólskim i Aleksiejem Charczenką. Nie wiadomo też co z Mariuszem Staszewskim - kapitanem i najsolidniejszym zawodnikiem biało-czerwonych. Jeśli chodzi o nowe nabytki to spekulacji było dużo. Z klubem byli łączeni bracia Szczepaniakowie, jednak Mateusz powiedział że nie trafi do Ostrowa, natomiast Michał raczej podbija stawkę innym klubom. Również Adam Skórnicki, który już podpisał w Gnieźnie. Kibice wierzą w powrót bożyszcza ostrowskiej publiczności - Roberta Miśkowiaka i jest to całkiem możliwe, ponieważ jego główni sponsorzy to bracia Garncarkowie. Marzy nam się tez powrót Karlssona jednak myślę, że to raczej nigdy nie nastąpi.
Seniorzy:
Rory Schlein (
Australia) - 6,22
Juniorzy:
Podsumowując, w moim odczuciu faworyt do awansu jest jeden. Na chwile obecną mało wiemy więc trudno o dobrą analizę. Nie mamy pojęcia kto (albo czy w ogóle) pojedzie w Rybniku, Lublinie, Łodzi czy Daugavpils. Osobiście mam nadzieję, że mój Ostrów zajmie 4-5 miejsce, a awans do elity zyska Start Gniezno.
Przy pisaniu pomagałem sobie informacjami ze sportowychfaktów.pl. W razie mojej pomyłki proszę o napisanie ????
Pozdrawiam kibiców żużla!