Jako, że jestem fanem Portowców moja ocena może nie być obiektywana, a bardziej subiektywna ... ale niech będzie przestawie swój punkt widzenia, w który jak łatwo się domyśleć widze jednego głównego kandydata do awansu oczywiście zespół Pogoni Szczecin.
Co przemawia za Portowcami ?
Myśle, że obecnie w klubie jest wszysko (oczywiście prócz stadionu) na dobrej drodze do
Ekstraklasy.
Władze klubowe, które swoimi ruchami wyznaczają jasny cel - awans. Miasto, które wspiera finansowo klub jak tylko może. Kibice, może ostatnio przeżywali kryzys ale widać, iż jest wielka mobilizacja i ta runda może być przełomowa, sponsorzy, których pojawia się coraz więcej oraz najważniejsze szeroka kadra zarówno szkoleniowa jak i zawodnicza. Dobre transfery, które mam nadzieje potwierdzą to na boisku.
Zawodnicy, którzy obecnie noszą barwy granatowo-bordowych dają do myślenia o
Ekstraklasie, myślę, że z taką kadrą mieli by prawo bytu w wyżej klasie rozgrywkowej. Każda pozycja jest mocno obsadzona i jest duża rywalizacja o każdą pozycję na boisku. Trener mógłby wystawić dwie równe jedenastki z graczy, których posiada.
Bramkarze:
Bartosz Fabiniak
Radosław Janukiewicz
Krystian Rudnicki
Dwóch bardzo dobrych, doświadczonych bramkarzy. Na chwilę obecną rywalizacje wygrywa Janukiewicz. Na ławce musi siedzieć bramkarz, który ma 58 występów w
Ekstraklasie.
Obrońcy:
Hernani Jose da Rosa
Peter Hricko
Dawid Kucharski
Emil Noll
Błażej Radler
Maksymilian Rogalski
Łukasz Wójcik
Przemysław Pietruszka
Mekeil Williams
Rywalizacja o 4 miejsca w obronie jest bardzo duża. Nie brakuje tutaj graczy z przeszłością Ekstraklasową, przede wszystki nowy nabytek Hernani, który nie tak dawno był na testach w klubie angielskiej pierwszej ligi West Ham United, ma za sobą 159 występów w najwyżej klasie rozgrywkowej. Kolejny Błażej Radler 116 występów. Dawid Kucharski 98 występów, do tego dochodzi jeden sezon w Heart of Midlothian FC gdzie rozegrał 14 spotkań. Emil Noll 29 spotkań w barwach Arki Gdyni, wcześniej występował w niemickich klubach m.in. Alemannia Aachen, Paderborn 07 czy FSV Frankfurt . Kolejnym graczem jest Peter Hricko rozgrywając 69 meczów w
Ekstraklasie w barwach Polonii Bytom oraz ponad 100 w 1 lidze słowackiej, zdobywając tam superpuchar tego kraju, zaliczył także nawet występ w
Champions League przeciwko Barcelonie
Nowy nabytek Mekeil Williams zadebiutował ostatnio w pierwszej reprezentacji Trynidadu i Tobago. Plus do tego Rogalski oraz Pietruszka, którzy oboje dalj już się poznać z bardzo dobrej strony podczas ostatnich 4 sezonów. Gwarantuje to trenerowi kłopot bogactwa. Na prawdę silną linie defensywną dysponuje Maecin Sasal.
Pomocnicy:
Takafumi Akahoshi
Adrian Budka
Wojciech Golla
Robert Kolendowicz
Mateusz Lewandowski
Bartosz Ława
Sergei Mosnikov
Sebastian Rudol
Edi Andradina
Jeśli wcześniej pisałem o dużej konurencji w obronie, to co mamy powiedzieć o pomocy... Jest to najsilniejsza formacja Pogoni. Gdzie prym wiodą wiecznie młody Edi Andradina (153 spotkania w
Ekstraklasie, 41 bramek), Bartosz Ława (175 spotkań w
Ekstraklasie), Adrian Budka (104 spotkania w
Ekstraklasie) oraz Robert Kolendowicz (74 spotkania w
Ekstraklasie) do wyżej wymienionych graczy dochodzi Takafumi Akahoshi, który występował w bardzo silnej J-League, a także w Metalurgs Lipawa. Według mojej opinii jest to jeden z najlepiej wyszkolonych technicznie graczy, którzy obecnie występują w Polsce, imponuję swoją dynamiką, przeglądem pola ... obawiam się, że długo u nas miejsca nie zagrzeje, gdyż zdecydowanie wyróżnia się wśród pozostałych ligowych graczy. Bardzo ciekway zawodnik został sprowadzony z Flory Tallin - Sergei Mosnikov, mający za sobą występy w pierwszej reprezentacji Estonii, gracz ten został wybrany najlepszym zawodnikiem ligi estońskiej, w plebiscycie tym głosy oddawali trenerzy. Jak wiadomo poziom tej ligi jest dużo niższy od naszej, ale jednak nie można tego tak lekceważyć biorąć pod uwagę, iż w europejskich pucharach nasze rodzimy zespoły sobie z nimi nie radzą :razz: Także ich reprezentacja ostatnio poczyniła duże postępy grając w barażach dających szansę gry na EURO. Po piętach doświadczonym zawodnikach stąpają młodzieżowi reprezentanci Polski Mateusz Szałek, Wojciech Golla oraz Mateusz Lewandowski.
Śmiem twierdzić, iż jest to jedna z lepszych formacji w Polsce.
Napastnicy
Donald Djousse
Adam Frączczak
Vuk Sotirović
Łukasz Zwoliński
Za strzelanie bramek odpowiedzialny jest przede wszystkim kameruńczyk -Donald Djousse, najlepszy strzelec zespołu w pierwszej rundzie. W swoim piłkarskim CV ma występy w eliminacjach ligi mistrzów w barwach Dinamo Tbilisi oraz kilka spotkań w reprezentacji U-23 Kamerunu. Zaledwie 22 letni piłkarz bardzo dobrze wprowadził się do zespołu i myślę, że dzięki niemu możemy być spokojni o skuteczność naszej ofensywny. Silny, przebojowy, szybki zawsze robi dużo zamieszania na boisku, męczy niemiłosiernie obrońców. Vuk Sotirović mimo, że za nim nie przepadam jak i większość jak nie wszyscy kibice ze Szczecina, ma papiery na granie co już nie raz udowodnił w
Ekstraklasie gdzie rozegrał 77 spotkań. Uzupełnieniem formacji ofensywnej, a ja mam nadzieje, że będą oni podstawowymi zawodnikami, bardzo solidny Adam Frączczak oraz najlepszy strzelec drużyny w sparingach Łukasz Zwoliński.
W skrócie opisałem powyżej kadre zespołu, która według mnie jest gwarancją dobrej gry na poziomie wyższej klasy rozgrywkowej.
Atutem Pogoni w tej rundzie powinien także być terminarz. Z zespołami z czołowej szóstki, tylko jedno spotkanie rozgrywają na wyjeździe mianowicie z Zawiszą w Bydgoszczy, pozostałe spotkania rozgrywać będą na własnym obiekcie, gdzie jak wiemy Portowcy miażdżą swoich rywali. Na 10 spotkań 9 zwycięstw przy bilansie bramkowym 27-9.
Krótko i na temat ... Jak nie teraz to kiedy ?!
Odpowiedź nasuwa się szybko : Nigdy