5.04.2023- Analiza całej kolejki
6 godzin analizy i o to efekty mojej pracy. Proszę krótka zapowiedź wszystkich dzisiejszych meczów !!!
#
1 Cincinnati Reds vs Chicago Cubs
Bardzo ciekawe spotkanie w Cincinnati i od razu powiem że mocno zdziwiony jestem kursami. Cubs dzisiaj wydaje mi się że mają zdecydowanie więcej argumentów do wygrania tego meczu. Jakościowo patrząc ich zespół wydaje się dużo mocniejszy na wybiciu. Również i starter dzisiaj moim zdaniem dużo mocniejszy po ich stronie. Hunter Green to zawodnik który zapowiadał się bardzo dobrze do czasów kontuzji. Po niej jak widać zarówno w pre sezonie jak i zasadniczym daleko mu do formy z przed kontuzji. Rzuca bardzo schematycznie praktycznie trzy rodzaje piłek. Dzisiaj spodziewam się że też będzie miał bardzo trudne spotkanie mając na uwadze, że największe armaty Cubs lubią na niego wybijać. Bellinger 3-3 w tym 1 HR, Yan Gomez 1-2, Ian Happ .400AVG przy pięciu wybiciach w tym HR, Nico Hoerner .333AVG przy 6 starciach. Do tego trzeba dodać Hosmera czy Manciniego, którzy też ten stary najgorszy nie mają. Reasumując ogólnie Cubs w ofensywnej formacji wygląda bardzo mocno. Dodając do tego że narzuca u nich Stroman, który wyśmienicie wszedł w sezon i na którego nie koniecznie lubią wybijać gospodarze myślę że Cubs będzie wstanie wygrać i zrównać się z Reds bilansem w tym sezonie.
Typ: Cubs wygra mecz(1,92-Betclic stawka 2j)
#2 New York Yankees vs Philadelphia Phillies
W tym spotkaniu raczej nie spodziewam się jakoś dużych problemów Yankesów. Phillies po wyśmienitym poprzednim sezonie w tym powinno spisywać się dużo słabiej co zresztą widać po starcie sezonu. Brak Harpera jest aż nadto widoczny i na chwilę obecną nie ma za bardzo kto ruszyć tej gry Philadelphii. Gospodarze natomiast niesamowita siła ognia jeśli chodzi o ofensywę. Dodatkowo dzisiaj zaczyna u Yankeesów Gerrit Cole a więc jeden z najlepszych miotaczy w lidze i nie spodziewałbym się tutaj jakiegoś festiwalu wybić po stronie gości. Inaczej sprawa ma się jeśli chodzi o gospodarzy. Nola sezon zaczął fatalnie i nie wiele wskazuje żeby miało się to dziś zmienić. Ogólnie jest on bardzo nierówno rzucającym miotaczem. Po dobrym sezonie z reguły nadchodzi obniżka formy i ten właśnie jest tym w którym po raz kolejny powinno to być widoczne. Wydaje mi się że wygrana Yankees nie powinna stanowić zbyt dużego problemu. Również bullpen za dobrze po stronie Phillies nie wygląda więc nie widzę drugiego miotacza, który w razie szybkiego zejścia Noli mógł uratować sytuację. Myślę że gospodarze dziś to wezmą na dużym luzie.
Typ: Yankees wygrają mecz(1,65-
Superbet stawka 4j)
Typ: Yankees over 7.5 hits w meczu(1,85-
Fortuna stawka 2j)
#3 Washington Nationals vs Tampa Bat Rays
Moim zdaniem najtrudniejszy mecz do typowania ze wszystkich dzisiejszych. Oczywiście faworytem są zawodnicy Tampy, którzy wyśmienicie weszli w sezon. Oczywiście Washington w tym sezonie to jeden z najsłabszych zespołów w lidze pod względem pitchingu bo na dobrą sprawę ciężko wskazać jednego miotacza,który robi jakąś super różnice, jednak mimo to ciągle mam z tyłu głowy że to Nationals,które w roli underdoga lubi robić psikusy. W związku z tym idę w typ w ich kierunku, bo czuję że dzisiaj mogą zrobić mimo wszystko dobry wynik. McClanahan to miotacz stabilny jednak widzę dziś potencjał na wybicie dla Roblesa,Smitha czy Candelario. Są to batsmani lubiący tego typu pitcherow i myślę że mogą pokusić się o dobry indywidualny wynik. Dodatkowo Field w Washingtonie jest ze stosunkowo bliską linią na HR co może też premiować do zdobycia tych minimum trzech punktów. Na to spotkanie myślę że to najciekawszą opcja bo na wygraną Tampy kurs za niski a w handicapy się nie wpycham.
Nationals over 2.5runs(1,80-
Fortuna stawka 1j)
#4 Miami Marlins vs Minnesota Twins
Jedno z ciekawiej zapowiadających się spotkań dzisiejszego dnia. Wyśmienicie rozpoczynające sezon Twins mierzy się trzeci raz z Marlins i mecz zapowiada się bardzo ciekawie. Jak na razie mamy remis w serii i myślę że dziś obie strony mają porównywalne szanse wygranej. Ja osobiście ide tu w stronę overa punktowego. Na narzucie mamy Luzardo i Lopeza, a więc miotaczy którzy zaczęli sezon od wygranej w startach jednak jakoś wyjątkowo obaj nie zagrali. Jak mam być szczery to obaj zawodnicy mają często problemy z rzucaniem w Pitching zone a to dziś powinno przełożyć się na wynik końcowy. Patrząc tak z boku to po obu stronach na prawdę mamy dużo solidności na wybiciu. Buxton, Correa, Miranda czy Castro po stronie Twins a także Gurriel, Segura czy De La Cruz to solidne podmioty do budowania fajnej gry na wybiciu. Ogólnie myślę że ten wczorajszy mecz wyczerpał limit tak fatalnych ofensywnie spotkań obu ekip na najbliższe 30-40 spotkań. Dzisiaj miotacze na dużo niższym poziomie więc spodziewam się że i ten wynik będzie wraz z upływem meczu mocno się napędzał i over powinien wpaść bez większych problemów.
Over 7.0 runs(1,86-
Fortuna stawka 2j)
#5 St Louis Cardinals vs Atlanta Braves
Szczerze powiedziawszy ciężko mi tu było znaleźć jakiś sensowny zakład jeśli chodzi czy to o overy czy jakieś granie na potencjalnego zwycięzcę. W związku z tym mój typ idzie w nieco innym kierunku. Mianowicie gram w stronę wyautowań przez Eldera. Wydaje mi się że ta linia jest mocno zaniżona biorąc pod uwagę potencjał tego gracza i charakterystykę wybijających gospodarzy. Elder rzuca bardzo dużo piłek e strefę konfliktu co do tej pory z reguły przynosiło mu bardzo dużo GO bądź SF. Co prawda może w poprzednim sezonie jakiejś wyśmienitej statystki Strikeouts nie miał jednak to był jego pierwszy adaptacyjny sezon, a te z reguły są najtrudniejsze. Batsmani po stronie Cardinals grają agresywnie na wybiciu co powinno też generować ryzyko podczas wybijania i dużo swing strike. Myślę że ta linie powinien zrobić bez większego problemu.
Bryce Elder over 3.5 Strikeouts (1,73-
Betfan stawka 2j)
#6 Boston Red Sox vs Pittsburgh Pirates
Moim zdaniem jeden z najmocniejszych typów na dzień dzisiejszy. Spotkanie Bostonu z Pirates dzisiaj nie powinno być jakoś wyjątkowo wyrównane. Pirates mimo jak na razie prowadzenia w serii 2-0 w moim odczuciu dzisiaj nie mają zbyt wiele szans, żeby serię zakończyć z kompletem wygranych. W dniu dzisiejszym obaj starterzy mają za sobą bardzo nieudany start sezonu. Kluber po fatalnym wyniku z Orioles i ERA na poziomie 13.50 dziś na pewno zrobi wszystko żeby zatrzeć te źle wrażeniem. I myślę że szanse na to są dosyć spore. Jego rywalem jest Keller który też bardzo słabo zaczął sezon. W jego przypadku jednak nie jest to dziwne bo jego wyniki w
MLB do najlepszych nie należą i myślę że to wybór nr 4 na ten moment w Piratach, przy czym Kluber to ciągle Top2 tego zespołu. Ogólnie Pirates w przedsezonowych rankingach buło oceniane bardzo nisko i myślę że o ile ten początek ligi nie jest zły o tyle wraz z trwaniem sezonu będą coraz szybciej zbliżać się do dna tabeli. Niewątpliwie Boston ma zdecydowanie więcej argumentów ofensywnych. Verdugo,Yoshida, Devers czy Tapia to gracze, którzy dzisiaj powinni pokazać ta różnice jaka jest pomiędzy obiema ekipami. Jak dla mnie dziś Boston z bardzo dużą przewagą na narzucie która powinni wykorzystać.
Boston Red Sox wygra mecz(1,70-
Betclic stawka 4j)
#7 Milwaukee Brewers vs New York Mets
Kolejny mecz w którym decyduje się pójść w stronę statystyk indywidualnych zawodnika a konkretniej Briana Andersona. Powiem szczerze że ten kurs to dla mnie bardzo duże zdziwienie. Na ten moment jest to jedna z wiodących postaci gospodarzy i spisuje się on na prawdę wyśmienicie. W jego 15stu podejściach do wybicia na ten moment ma bardzo wysoka średnia .533AVG z czego 3HR i 10RBI. Myślę że nie przesadze mówiąc że to wiodąca postać tego zespołu. A dziś myślę że jego wybicie nie powinno stanowić jakiegoś wielkiego problemu. W Mets narzuca Peterson a więc miotacz, który na pewno nie jest numerem jeden zespołu. Kursy myślę mają znaczenie z jego solidnym startem w pierwszym meczu jednak to nie jest pitcher który na dłuższą metę jest wstanie rzucać tak solidnie jak tu. Dodatkowo Anderson już jeden mecz na niego wybijał i zrobił 2/4 a więc dużo ponad to czego tu potrzebujemy. Myślę że dziś nie będzie wielkim problemem aby te wybicie zrobił a ten kurs to myślę prezent.
Brian Anderson over 0.5 wybicia(1,70-
Betfan stawka 4j)
#8 Texas Rangers vs Baltimore Orioles
Raczej zdecydowanym faworytami dzisiaj są zawodnicy Texasu i nie spodziewałbym się żeby Orioles było wstanie zagrać ten mecz jak poprzednie. Owszem fajnie weszli w sezon jednak dzisiaj to może być najtrudniejszy mecz z dotychczasowych. Po stronie Texasu narzucać będzie dziś deGrom. Fatalnie rozpoczął sezon jednak to nie zmienia faktu że na ten moment w moim odczuciu to ciągle jednen z najlepszych miotaczy w całej lidze. Jego średnia kariery na poziomie poniżej 3.00ERA mówi samo za siebie i ten pierwszy mecz moim zdaniem był wypadkiem przy pracy. Dziś jego rywalem jest Grayson Rodriguez - jest to dla niego pierwszy występ w karierze w
MLB i nie spodziewałbym się po nim niczego nadzwyczajnego. Ostatnio narzucał w Nortfolk na poziomie AAA i nie oszukując się przepaść między poziomami jest bardzo duża. Texas ma kim straszyć i myślę że dzisiaj będą wstanie pokazać różnice między miotaczami. Myślę że to będzie dominacja gospodarzy jednak gram bezpieczniej.
Texas Rangers AH-1.0(1,74-
Fortuna stawka 4j)
#9 Chicago White Sox vs San Francisco Giants
Myślę że kolejne ciężkie spotkanie do przewidzenia z dzisiejszego dnia. Po obu strony mamy miotaczy na zbliżonym poziomie i to może pójść w obie strony. Ja jednak po namyśle decyduje się dać szansę wybicia Andrusowi. Brakuje mu jednego wybicia do 3000hits i nie wątpliwie będzie dzisiaj szukał go przez co powinien agresywnie wchodzić na wybicie przy swoich odbiciach. Po stronie gości mamy Webba, który stylem może podchodzić Andrusowi. Rzuca on dużo Knuckle Curve które lubi wybijać Andrus. Do tego 2seamy, które też lubi odbijać. Myślę że ogólnie dziś możemy tutaj być świadkami overowego spotkania co powinno skutkować myślę czterema podejściami do wybicia. Ostatnie trzy mecze co prawda Andrus nie wybił ani razu jednak myślę że dziś to jest ten dzień. Webb to nie jest jakiś mega wirtuoz i myślę że coś mu odda.
Elvis Andrus over 0.5 wybicia(1,66-
Betfan stawka 2j)
#10 Houston Astros vs Detroit Tigers
Analizując to spotkanie na myśl przychodzi mi do głowy overek. Houston dosyć niespodziewanie prowadzi w serii 2-0. Niespodziewanie bo przeciwko Tampie prezentowali się fatalnie a na ten moment myślę że to bardzo zbliżony poziom do Astros. Zaskoczyli mnie jednak pozytywnie i myślę że już są mega zadowoleni w Detroit wszyscy fani Tygrysów. Dzisiaj myślę że może być jednak ciężko o trzecią wygrana. Głównie przez fakt że starterem jest Rodriguez. Nigdy nie byłem i nie zostanę fanem jego talentu. Jak dla mnie jest to miotacz który powyżej pewnego poziomu nie będzie wstanie przeskoczyć. Głównym powodem jest wąski wachlarz na rzutów i te sektory w które on rzuca. Nie są ani na pograniczu ani w strefie konfliktu przez co jest stosunkowo łatwy do rozczytania w trakcie trwania spotkania. Dziś myślę że będzie podobnie. Z racji że oba zespoły grają tą serię fajnie ofensywnie myślę że dziś na ten over są największe szanse.
Over 7.5 runs(2.03-
Betclic stawka 4j)
#11 Oakland Athletics vs Cleveland Guardian
Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia czemu buki dziś widzę Cleveland w roli faworyta tego spotkania. Myślę że gospodarze to dziś wezmą jednak zagram bezpieczniej na ich runy. Oakland oczywiście nie ma może tak mocnych nazwisk jak ich dzisiejszy rywal ale niewątpliwie jest to na papierze jeden z najniewygodniejszych ekip na własnym boisku przeciwko którym można grać. Głównie dlatego że mają bardzo fajnie zgrany roster na wybiciu i jak mają dzień to samoistnie się to napędza. Kemp,Brown,Laurentano czy Perez to wszystko zawodnicy którzy na prawdę jak na ten zespół myślę że są aż za dobrzy. Dzisiaj do wybijania powinni mieć bardzo dużo przestrzeni. Starterem po stronie Cleveland jest bowiem Gaddis, a więc miotacz który w moim rankingu najbardziej bezużytecznych zawodników w lidze zajmuje miejsce na podium. Szczerze nie mam pojęcia co on musi mieć na działaczy Cleveland że narzuca e tym zespole i to jeszcze jako SP. Oglądałem go zarówno w tych meczach
MLB jak i niższych poziomach i mówię to z pełną odpowiedzialnością że tak bezużytecznego miotacza z tak słabym wachlarzem zagrań, z tak słabym match decision i który tak słabo gra na Pitching zoon dawno nie widziałem. Myślę że im dłużej jest on w Cleveland tym gorzej wygląda. Dzisiaj też nie przewiduje mu sukcesów. Oakland to zespół z potencjałem do Singli i double co może być dziś dla niego gwoździem do trumny. Myślę że te dwa bety to na to spotkanie jedne z najmocniejszych jeśli chodzi o wszystkie mecze dzisiejszego dnia.
Oakland over 3.5 runs(1,85-
Fortuna stawka 4j)
Oakland over 7.5 hits w meczu(1,80-
Fortuna stawka 4j)
Podsumowanie