>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Harrachow [HS-205m] - 8-9 stycznia 2011r

Status
Zamknięty.
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
HARRACHOW HS-205m

Rekord zimowy
HAUTAMAEKI Matti - 214.5m(2002-03-09)
MORGENSTERN Thomas
- 214.5m(2008-01-18) Program zawodów
08.01.2011, sobota
09:00 oficjalny trening
11:00 kwalifikacje
15:00 seria próbna
16:00 pierwsza seria konkursowa
09.01.2011, niedziela
12:30 seria próbna
13:45 pierwsza seria konkursowa

Relacje w TV

Piątek, 07.01, godz. 18:45 - Puchar Świata w Harrachovie - kwalifikacje

Sobota, 08.01, godz. 15:50 - Puchar Świata w Harrachovie

Sobota, 08.01, godz. 16:00 - Puchar Świata w Harrachovie

Niedziela, 09.01, godz. 13:35 - Puchar Świata w Harrachovie

Niedziela, 09.01, godz. 13:45 - Puchar Świata w Harrachovie

Adam Małysz, Kamil Stoch, Stefan Hula, Marcin Bachleda, Dawid Kubacki oraz Jakub Kot to szóstka reprezentantów Polski, która weźmie udział w ten weekend w lotach na skoczni K-185 w czeskim Harrachovie.
▶http://skijumping.pl/news.html?pokaz_news=12710
Wiemy już też, że zabraknie m.in Koflera i Fettnera, którzy będą odpoczywac po trudach zakończonego T4S.

Pierwsze tegoroczne zawody na mamucie już w ten weekend w czeskim Harrachowie. Z niecierpliwością czekam na te zawody jednak obawy, które z nimi mam związane dotyczą systemu oceny wiatr+ belka. Będzie mnóstwo zmian belki jak to miało miejsce już w zeszłym sezonie na mamucie. Trzeba też pamiętac, że zawody na normalnych skoczniach różnią się od tych na mamutach i niektórzy skoczkowie nie lubią tych zawodów więc może im iśc słabiej, a typowi &quot;lotnicy&quot; będą w czołówce.
Zapraszam do dyskusji i podawania swoich typów ;)

pezio 33,7K

pezio

Użytkownik
Ja dodam tylko że nie ma co się napalać bo prognozy przepowiadane na weekend w Harrachovie zapowiadają bardzo silny wiatr oraz ulewny deszcz. Wiadomo że na mamutach jeszcze bardziej odczuwa się te podmuchy więc całkiem możliwe niestety, że kolejne 2 konkursy w Czechach zostaną odwołane. No ale zobaczymy.

W przypadku gdyby jednak zawody się odbyły na pewno groźni będą lotnicy Evensen, Koch, Hajek być może zaskoczy znów, Romoeren..

Aha, no i kwalifikacje zostały przeniesione na jutrzejszy poranek.

chajtgr 54

chajtgr

Użytkownik
Simon Ammann wygrał trening w Harrachovie skokiem na 189 metra, jednak najdłuższy skok z wyższej belki oddał Martin Koch - 198,5 metra. W czołówce znaleźli się też Thomas Morgenstern, Matti Hautamaeki i Jurij Tepes.
Najlepiej z Polaków spisał się Kamil Stoch, który zajął 10 miejsce (186,5 m). Adam Małysz był 13-ty z odległością 168 metrów. Reszta Polaków skakała bardzo słabo.
Wyniki: http://www.skokinarciarskie.pl/aktualnosci/8748,PS_Ammann_najlepszy_na_treningu

Roman Koudelka wygrał kwalifikacje do konkursów lotów w Harrachovie. Czech uzyskał 200,5 metra i pokonał Słoweńców Kranjca (200 m) i Tepesa (195,5 m). Najdłuższy skok oddał Maximilian Mechler - 208 metrów, ale zajął dopiero 4 miejsce.
W konkursach zobaczymy 4 Polaków. Stoch i Małysz mieli zapewniony awans, a w kwalifikacjach wywalczyli go Jakub Kot i Stefan Hula.
Czołówka skakała z 9 belki. Dobre skoki oddali Tom Hilde (192 m) i Adam Małysz (200,5 m), ale Thomas Morgenstern odskoczył rywalom na 211 metr! Kamil Stoch, z uwagi na grypę, nie skakał.
Konkurs rozpocznie się o godz. 16:00.
wyniki: http://www.skokinarciarskie.pl/aktualnosci/8749,PS_Koudelka_wygrywa_kwalifikacje_Morgenstern_skacze_najdalej

sedek 36

sedek

Użytkownik
W oczy rzuca się dobra dyspozycja Czechów. Wygrane kwalifikacje przez Koudelke(200,5m), dobry skok Matury (185m), Hlavy (186,5m), Sedlaka(183,5m) i Jandy (182,5m). W konkursie zobaczymy w sumie 6 reprezentantów tego kraju, skakać będzie także Antonin Hajek który bez problemu przebrnął przez kwalifikacje. Myślę że &quot;Pepiki&quot; pokażą się z dobrej strony w dzisiejszym konkursie, motywować będzie ich występ przez własną publicznością.

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
A mi w oczy rzucił się kurs na zwycięstwo Kranjca 21.00 bwin ! niby szanse są niewielkie, ale wiadomo, że Robi na mamutach zawsze jest groźny... Morgi w dalszym ciągu w wyśmienitej formie, ale kurs nie zachęca do stawiania...

S 381

szczurek

Użytkownik
PŚ Harrachov (HS 205)
Matti Hautamaeki - Robert Kranjec 1 @1,55 ⛔

Ciekawy kurs na Mattiego wystawił Tobet. Zgadzam się z opiniami, że Kranjec na mamutach robi się groźny, ale czy w jego obecnej formie będzie miało to jakieś znaczenie? Kranjec skacze ostatnio fatalnie. Ma problemy z awansem do drugiej serii. Natomiast Matti w tym sezonie odżył. Skacze solidnie i równo od początku sezonu, może z wyjątkiem ostatniego skoku w Bischofshofen, który mu ewidentnie nie wyszedł. Hautamaki na mamutach także skakać potrafi. Jest rekordzistą obiektu w Harrachovie, przez jakiś czas należał do niego rekord świata (236 m. w Planicy). Matti w lotach czuje się bardzo dobrze. Forma także wskazuje na niego. Jeśli nie zdarzy się jakaś katastrofa, to spokojnie powinien przeskoczyć Kranjca.

Katastrofa jakaś...

chajtgr 54

chajtgr

Użytkownik
Kranjec moze i jest grozny na mamucie ale raczej bardziej w Planicy jest w stanie wygrac gdzie zna skocznie jak wlasna kieszen ale tu tez ladnie lata i moze pokusic sie o pierwsza dziesiatke przy dobrych warunkach a w parze z Hautamekim wcale nie jest bez szans IMO...

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Patrzę sobie tak na ofertę Unibet i widze:
Ammann - Hilde 1,50-2,40 ⛔
Czy czasami nie przesadzili z tym kursem na Hilde?? Wydaje mi się że warto spróbować zagrać na Norwega. Są w podobnej dyspozycji przecież.
Tak samo:
Koch - Hilde 1,60-2,20 ⛔
Po kwalfikacjach widać że oddali podobne skoki trochę lepiej Hilde i myślę że tu również można postawić na Norwega. Wiem że Koch jest dobrym lotnikiem ale Hilde może w tym seoznie się pokaże z dobrej strony i podczas lotów jak ma taką forme.
A z takich typów do zagrania np do dubla to np:
Małysz-Hautameki 1,75 ✅
Małysz-Romoren 1,55 ✅
Koch-Kranjec 1,45 ✅
W parach z Małyszem wystawili takich zawodnikow którzy uważam,że są spokojnie w zasięgu Adama. Co do Romorena to zawodnik w aktualnej formie nie umie oddać 2 dobrych skoków w konkursie. Co do Fina to myślę,że Adam prezentuje się lepiej w tej części seoznu.
Koch-Kranjec
Tak jak ktoś już napisał Kranjec jest bardzo dobrym lotnikiem ale u siebie w Planicy.Natomiast tutaj myślę że może być dość wysoko jednak do Kocha trochę Mu braknie

K 35

krasny2

Użytkownik
H2H Juri Tepes - Gregor Schlirenzaur
typ 1
kurs 1,75 -&gt; 1,52

W Czechach panują obecnie bardzo trudne warunki. Pada i kręci wiater, a więc na pewno będą to trochę loteryjne zawody. Przykład Adam Małysz w treningu skoczył 168 metrów (13 miejsce), a w kwalifikacjach skoczył ponad 200 metrów. Juri Tepes całkiem dobrze się prezentuje w pucharze świata ale w Czechach rewelacyjnie. Austriak wiemy że jest bez formy i tak w treningu Tepes 5 miejsce Schlirenzaur 7. Niby blisko ale odległości 191,5 metra Słowaka i 181 Austriaka. W kwalifikacjach sytuacja podobna 3 miejsce Tepesa 195,5 metra Austriak 13 lokata 183 metry. Jak widać Słowak skaczę tutaj lepiej co dziwić nie może bo Gregor w tym sezonie nic nie pokazał, warto grać.
Co do Hilde to bym go nie ruszał kurs wysoki ale Norweg nie pokazał nic w Czechach

chajtgr 54

chajtgr

Użytkownik
Oferta Unibetu i Tobetu slabiutka wiec zagram coś z Expekta choć warunki nie są pewne do grania ...
Roman Koudelka - Michael Neumayer 1 1,85 Expekt 10-14 ✅

Buki obstawiają tu szanse obu na fifty-fifty ja jednak widze tu faworyta w osobie Czecha.Do tej pory w tym sezonie To Neumayer jest lepszym zawodnikiem ,Czech prezentuje sie przecietnie ,ale w dzisiejszych probach to Czech(21,1msc.) zaprezentowal sie z lepszej strony skaczac dalej i zajmujac wyzsze miejsca od Niemca (24,6msc.).

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Dzisiaj w porze obiadowej kolejne zawody w Harachovie. Patrząc na Unibet może nie jest to oferta oszałamiająca jednak ja wybrałem takie pary:
Ammann-Hilde 2,55⛔
Znowu decyduje się na Norwega gdyż wczoraj naprawdę nie wiele brakowało 0,4pkt Ammann lepszy.Widać że podobnie skaczą a buki faworyzują Ammanna na niego kurs 1,45 zdecydowanie zaniżony.
Bardal-Schmitt 2,30✅
W tej parze myślę że dziś lepiej wypadnie Martin.Wczoraj podczas pierwszej serii bardzo podobnie natomiast w drugiej Martina puścili w takich warunkach że nic nie mógł zrobić i stąd odległość 119m. Dzisiaj liczę że warunki oboje będą mieli porównywalne a wtedy Schmitt wygra.Bardal wczoraj oba skoki bardzo przeciętne.A kurs do zagrania zachęcający.
Kranjec-Romoren 1,50✅
Tutaj wydaje się,że dość pewny typ.Już wczoraj pisałem o Norewgu że nie potrafi oddać dwóch równych skoków na dobrym poziomie.Natomiast Kranjec wiadomo u siebie w Planicy jest piekielnie groźny ale i tu na lotach wczoraj pokazał się z bardzo dobrej strony.Jednak co lotnik to lotnik.
Schili-Hilde 1,85 ✅
Tutaj nie wiem czemu buki dają po równo szans.Gregor przecież dopiero powraca po kontuzji i te skoki nie są jeszcze najlepsze.Brakuje stabilizacji i powtarzalności,wczoraj wyszło dobrze jednak już dziś myslę że zabraknie metrów do najlepszych.A Hilde skacze na swoim poziomie i myślę że w TOP 5 będzie.
I taki typ dość patriotyczny ale również z szansami:
Koch-Małysz 2,30✅
Wczoraj Koch świetnego skoki jednak z tego co było widać po pkt za wiatr miał On najlepsze warunki z czołówki do latania.Adam natomiast skakał w dość niekorzystnych a i tak sobie poradził.Jestem ciekawy jak dzisiaj to będzie wyglądało liczę na to że warunki oboje będą mieli porównywalne bo jadą blisko siebie. Wiadomo Koch jest lotnikiem ale jak dostanie wiaterek w plecy jak Adam to może być różnie.
4/1:cool:✅

Otrzymane punkty reputacji: +8
C 1

cinek146

Użytkownik
Witam dziś oferta nie jest za bogata i pogoda nadal nie jest najlepsza ale zagrać coś można.
A.Bardal-M.Schmitt- kto lepszy 2 2.20✅✅

Wydaje mi się że buki przesadzili z tymi kursami troszkę obaj zawodnicy nie skaczą tutaj za dobrze Niemiec trening 142, Bardal 146m, w kwalach Martin już dużo dalej skoczył 187m natomiast Bardal nie skakał w zawodach w pierwszej serii także był lepszy od Norwega ostatecznie Martin nie poradził sobie z wiatrem w 2 serii. Po takim kursie warto spróbować i dać szanse Martinowi.
S.Hula- miejsce-wyższe/niższe: 30.5 1 1.82✅✅
Typ loteryjny ale który nie jest heh Stefan radzi sobie przyzwoicie na tej skoczni po wczorajszym 2 skoku aż się zdziwiłem że tak daleko potrafi skoczyć może troszkę wiatr mu pomógł ale w granicach 165m jest w jego zasięgu a to powinno wystarczyć na 30.
J.Kot- miejsce-wyższe/niższe: 30.5 2 1.50✅✅
Tak jak wyżej tyle że w drugą stronę myślę ze Jakub sobie nie poradzi brak powtarzalności i doświadczenia jeszcze.
Harrachov-2 konkurs- najdłuższy skok: 211.25 1 1.86⛔⛔
Kolejna loteria ale jak dotad nikt tej granicy nie przeskoczył, jedynie wiatr może zaszkodzić, zawodnicy skaczą z niskich belek wiec warto spróbować.

P 1

pawko12

Użytkownik
Ammann-Hilde 2,55
Znowu decyduje się na Norwega gdyż wczoraj naprawdę nie wiele brakowało 0,4pkt Ammann lepszy.Widać że podobnie skaczą a buki faworyzują Ammanna na niego kurs 1,45 zdecydowanie zaniżony.
popieram ten typ, również myślę, że z takim kursem jest wart ryzyka

Koch-Małysz 2,30

Wczoraj Koch świetnego skoki jednak z tego co było widać po pkt za wiatr miał On najlepsze warunki z czołówki do latania.Adam natomiast skakał w dość niekorzystnych a i tak sobie poradził.Jestem ciekawy jak dzisiaj to będzie wyglądało liczę na to że warunki oboje będą mieli porównywalne bo jadą blisko siebie. Wiadomo Koch jest lotnikiem ale jak dostanie wiaterek w plecy jak Adam to może być różnie.
z tym typem się nie zgadzam - Koch na lotach czuje się jak ryba w wodzie i myślę, że dziś będzie śmiało walczyć o 2 zwycięztwo. Małysz bardzo dobra forma ale jednak zawsze czegoś brakuje. Spójrzcie jak w ostatniej fazie lotu Martin Koch odlatuje - mimo, że wiatr może wiać w plecy - niesamowicie potrafi zachować się na mamucie. Małysz super forma ale jednak nie widzę by mógł dziś być lepszy od Kocha i Morgiego - raczej znów walka o 3 miejsce .

legionista87 65

legionista87

Użytkownik
Te skoki są coraz bardziej śmieszne.Wszystko jest ustawiane pod Morgiego ????
Zawsze przed jego skokiem lub przed dwoma ostatnimi zawodnikami zmieniają belkę byle by dać mu na starcie punkty dodatkowe ???? ja mu życze żeby oddał taki skok żeby sie połamał bo to ustawianie wszystkiego pod tego skoczka robi się mało przyjemne.
To że skacze dobrze to raz ale nie wiem co dała zmiana belki po skoku Ammana o jedną.Jak Austriacka paparyja skoczyła mniej a co z tego jak dostał dodatkowe punkty za belkę.Żenada

pezio 33,7K

pezio

Użytkownik
Te skoki są coraz bardziej śmieszne.Wszystko jest ustawiane pod Morgiego ????
Zawsze przed jego skokiem lub przed dwoma ostatnimi zawodnikami zmieniają belkę byle by dać mu na starcie punkty dodatkowe ???? ja mu życze żeby oddał taki skok żeby sie połamał bo to ustawianie wszystkiego pod tego skoczka robi się mało przyjemne.
To że skacze dobrze to raz ale nie wiem co dała zmiana belki po skoku Ammana o jedną.Jak Austriacka paparyja skoczyła mniej a co z tego jak dostał dodatkowe punkty za belkę.Żenada
Morgenstern skakał z 3 belki, tej samej co Ammann.

ja mu życze żeby oddał taki skok żeby sie połamał
Ogarnij się.

Póki co konkurs bardzo ciekawy, jak dla mnie można na live śmiało atakować Kocha z Loitzlem, bądź Ammannem. Myślę, że wskoczy na podium Martin.

radula 5,4K

radula

Użytkownik
z tym typem się nie zgadzam - Koch na lotach czuje się jak ryba w wodzie i myślę, że dziś będzie śmiało walczyć o 2 zwycięztwo. Małysz bardzo dobra forma ale jednak zawsze czegoś brakuje. Spójrzcie jak w ostatniej fazie lotu Martin Koch odlatuje - mimo, że wiatr może wiać w plecy - niesamowicie potrafi zachować się na mamucie. Małysz super forma ale jednak nie widzę by mógł dziś być lepszy od Kocha i Morgiego - raczej znów walka o 3 miejsce
A jednak weszło;) Pisałem o tym że ciekawe jak Koch się zaprezentuje gdy będzie miał wiatr w plecy no i 2 seria pokazała że nie najlepiej sobie poradził.
Pozdro!

legionista87 65

legionista87

Użytkownik
Moja pomyłka z tą belką jednak nie zmieniam zdania że przyznawanie czy odbieraniu punktów jest bezsensem.Po co zmieniać najlepszemu belkę na niższą??Dawniej wszyscy skakali z tej samej i było oki.Co do wiatru to jeszcze by uszło ale zmienianie belki i dodawanie punktów to bezsens.
Dzisiejszy wynik zawodów również mnie śmieszy trzeci Koludelka przegrywa Z Morgim a skacze łącznie o 15 metrów dalej od Austriaka.Za niedługo Morgi w ogóle nie będzie skakał a zawody będzie wygrywał.Bezsens.Ktoś tu pisał nie dawno że przez to nie wygrywają jakieś ogórki tylko potentaci.Czy to nie jest nudne??Według mnie Czechowi należało się dzisiaj zwycięstwo jak mało komu

damian1948 32

damian1948

Użytkownik
Jesteś chory..
Dziś zmienili przed Morgim belkę ale zaraz zmienili z powrotem.
Jak patrzysz to patrz dobrze, a pózniej się wypowiadaj.
Napisał (L)egionista87 -&gt;

ja mu życze żeby oddał taki skok żeby sie połamał
Jak już zauważyłem &quot;Legionista.. napisał&quot; to taki tekst nie jest dla mnie dziwny.. Co za ludzie.. ;/

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom