Maflin, Kurt vs Joyce, Mark
Typ:
Maflin, Kurt @ 1.64 3-5
Najwyraźniej uraz w kolizji taksówki nie był dla Maflina tak dotkliwy, bo angielski Norweg dawno nie grał tak pewnie. Na rozkładzie ma już Perry’ego (5-1) i Cartera (5-2), w obu przypadkach jego wygrana nie podlegała dyskusji, ale zwłaszcza w drugim meczu pokazał moc (129, 110, 51, 74, 80). Rywal trafił mu się dość przypadkowy na tym etapie, Joyce odkrywa nowe tereny, co zawdzięcza głównie Hawkinsowi, który dał się ograć z 4-2 na 4-5. Maflin zdecydowanie bardziej doświadczony na tym poziomie rozgrywek, forma jak widać więcej niż dobra, jeśli jutro nie będzie odwrotu, to powinien zaklepać sobie miejsce w ćwierćfinale.
Selby, Mark vs Wenbo, Liang
Typ:
Over 7.5 @ 2.05 5-1
Forma Selby’ego jest co najwyżej przeciętna, oczywiście na jego standard, w turnieju jak na razie dwa overowe zwycięstwa z przeciętniakami, które przyszły trudniej niż powinny. Jeśli Anglik męczył się z Hamiltonem i Saengkhamem, to tym bardziej postawi mu się Liang, który ma za sobą bardzo owocny tydzień, najpierw finał AT4, a już w World Open cenne wygrane z Donaldsonem (5-1) i Davisem (5-3). Jak dla mnie mecz z dużym potencjałem overowym, zestawienie graczy dużo bardziej wyrównane niż wskazują kursy.
Allen, Mark vs Walden, Ricky
Typ:
Walden, Ricky (+1.5) @ 1.75 5-1
Allen gra ostatnio przeciętnie, dużo poniżej swoich możliwości i obrona tytułu stoi pod dużym znakiem zapytania. Nie zdziwię się jeśli zastopuje go już Walden, bo ma ku temu wszelkie narzędzia. Anglik przywiózł na wyspę Hainan solidną formę, bez fajerwerków, choć już zdążył wbić setkę (112). Walden wygrał 2 ostatnie bezpośrednie mecze, forma mu nie przeszkadza i nie widzę powodu, żeby z Allenem nie był w stanie doprowadzić przynajmniej do wyrównanego meczu. W moim odczuciu buki zbytnio faworyzują obrońcę tytułu, bo jego forma tego nie uzasadnia, a to czyni z doga value, zwłaszcza z dodatnim handicapem.
Junhui, Ding vs Murphy, Shaun
Typ:
Over 7.5 @ 1.89 4-5
Zdecydowanie mecz dnia. Dwóch gigantów w dobrej formie, na głównej arenie, a na trybunach tłumy niesubordynowanych chińskich kibiców. Czego chcieć więcej? Jak dla mnie kursy powinny być nieco bardziej wyrównane, bo Murphy ma wszystko, by ograć Dinga, tym bardziej, że Chińczykowi zdarza się czasem zgubić koncentrację. Ale i tak najbardziej naturalnym betem na taki zestaw musi być over. Czasami po prostu nie ma co kombinować, wynik końcowy trudny do przewidzenia, ale ktokolwiek wygra, to nie przyjdzie mu to łatwo.
Trump, Judd vs Higgins, John
Typ:
Higgins, John (+1.5) @ 1.65 4-5
Faktycznie, po dzisiejszym pokazie nieudolności w meczu ze Stevensem faworyzowanie Trampka zakrawa na nieporozumienie. Buki zapewne kalkulują, że to był wypadek przy pracy i wystawiły kursy opierając się na jego formie z ostatnich tygodni, ale nie wiem czy to dobra kalkulacja. Trump już w pierwszym meczu nie zachwycał, a gładką wygraną zawdzięcza głównie słabości chińskiego amatora. Dzisiaj grał tragicznie, kilkanaście jak nie więcej pudeł na łatwych wbiciach, najwyższy brejk 49, ale zdecydowana większość nie przekraczała nawet 20. Na jego szczęście Stevens grał niewiele lepiej, bo z każdym innym graczem Anglik nie wyszedłby poza 2 frejmy. Z taką formą nie ma co szukać przeciwko Higginsowi, który już w CLS zasygnalizował zwyżkę formy, a tutaj tylko ją podtrzymuje. Jak na razie jedzie jak czołg, tylko jeden oddany frejm w dwóch łatwych wygranych z Daviesem i White’em pokazują, że stara gwardia trzyma się mocno. W normalnej dyspozycji obu graczy kurs na Szkota byłby value, ale teraz jawi się wręcz jako faworyt i myślę sobie, że dodatni handicap może być niepotrzebnym zabezpieczeniem.
Kursy z Marathonu.