Nikogo nie zaskoczę ani nic z tych rzeczy, jeśli powiem to co wszyscy myślą. Jest to zdecydowanie GRUPA ŚMIERCI. Na każdych mistrzostwach jakaś musi być.
Niemcy- wg mnie zdecydowany faworyt do wygrania tej grupy a także może całych mistrzostw. W tym momencie, przynajmniej wg mnie bardziej prawdopodobne jest to, że to oni będą mistrzami niż
Hiszpania. Nie mówię, że reprezentacja Hiszpanii jest słaba ale trudne do wykonania jest wygranie 3 dużych imprez z rzędu. Na dodatek
Niemcy mają teraz jedną z dwóch najzdolniejszych młodzieży na świecie. W ciągu ostatnich dobrych lat, reprezentacja Niemiec poczyniła duży postęp. Chodzi głównie o dużo lepszą technikę i przebojowość nowego pokolenia piłkarzy. Jest to reprezentacja połączona na starszych doświadczonych graczach (Klose, Lahm, Schweinsteiger czy Podolski) oraz piłkarzy przebojowych, zdolnych i głodnych sukcesów (takich jak Ozil, Gotze, Kroos, Gomez, Hummels i inni). Reprezentacja oparta na takiej mieszance, może spowodować, że to oni zostaną mistrzami.
Portugalia - owa reprezentacja na papierze też nie wygląda najgorzej. Jednak w praktyce różnie z nią bywało. Po dobrych ME w 2004 roku, potem bywało już gorzej. Reprezentacja opiera głównie swoją grę na 2 przebojowych i klasy światowej skrzydłowych (Ronaldo i Nani). Ogólnie jest sporo wartościowych graczy (Pepe, Fabio Coentrao, Joao Moutinho czy Raul Meireles), jednakże większość osób na nich nie stawia. Wg mnie mają jednak szanse awansować z 2 miejsca, nie mówię że będzie o to łatwo ale na to licze. Mam wrażenie, że w tym roku
Portugalia nas miło zaskoczy a Ronaldo po niezłym sezonie ligowym udowodni swoją klasę również w reprezentacji, przyczyniając się do awansu. Najgorsze w tym wszystkim jest to, jeśli rywalom uda się powstrzymać Naniego i Ronaldo, potencjał tego składu może spaść.
Dania - na papierze może nie wygląda to najciekawiej ale nie wolno ich lekceważyć. Osobiście nie pokuszę się o stwierdzenie, że będą czarnym koniem ale są drużyna nie przewidywalną i na pewno nie wolno ich zlekceważyć. Warto sobie przypomnieć rok 1992 na ME gdy w elimacjach
Dania zajęła 2 miejsce za Jugosławią przez co teoretycznie nie mogła zagrać na EURO. Jednakże UEFA wykłuczyłą Jugosłąwię (przez sankcję ze strony ONZ) a piłkarze reprezentacji Danii powroćili z urlopów i wygrali ME, pokonując w finale Niemców. Ten fakt powinien nam pokazać, że nie jest to reprezentacja do bicia. Do tego dochodzą ich dobre kwalifikacje, gdzie za sobą zostawili np reprezetację Portugalii, która musiała grać w barażach aby awansować na Euro.
Holandia - skład oparty głównie na piłkarzach, którzy zajęli drugie miejsce na MS 2010 w RPA. Ciekawie się prezentuję formacja ofensywna,w której znajduję się 2 krółów strzelców swoich lig (Huntelaar w Bundeslidze oraz Van Persie w Premiership). Jest to reprezentacja, która jest zawsze mocna. Ja mam wrażenie, że w tym roku trochę gorzej prezentuję się formacja z pomocnikami. Robben, po ostatnich niepowodzeniach (2 bardzo ważne zmarnowane karne, przez co nie wygrali żadnego trofeum), może nie zaprezentować tego wszystkiego co potrafi. Z 2 strony to profesjonalista, ale nawet dla takich ludzi nie jest to łatwe. Do tego dochodzi średnia forma Sneijdera. Ogólnie reprezentacja jest stabilna, stanowiąca dobry kolektyw oraz dodatkowo na plus działa fakt, wyśmienitej formy 2 napastników (szczególnie Van Persiego, który w tym sezonie w czarnych momentach, nie raz ratował swój klub. Może będzie podobnie z reprezentacją)? Jak dla mnie reprezentacja wygląda gorzej niż w 2010 roku i nie koniecznie muszą awansować ale jak będzie to się jeszcze okaże.
Wg mnie, faworytem grupy jest zdecydowanie reprezentacja Niemiec. Za to walka o 2 pozycję, roztrzygnie się pomiędzy resztą zespołów. Duże znaczenie na końcowy rozkład będzie miał początek tych mistrzostw. Liczę, że awansuję
Portugalia, jednakże będzie to cięzkie, gdyż każdą z tych drużyn stać na awans. Mój osobisty typ do reprezentacja Niemiec oraz
Portugalia (jednak rozum podpowiada bardziej Holandię, która jest mocnym kolektywem a w Portugalii po wyłączeniu z gry Ronaldo i Naniego, potencjał tego zespołu może spaść). Dla polski byłby to korzystny układ jeśli awansują z 1 miejsca. Dużo bardziej wolę, żeby Polacy grali z reprezentacją Portugalii, z która w ostatnich latach gra nam się dobrze. Niż z taką reprezentacją Holandii, która stanowi dobry kolektyw czy nieprzewidywalnymi Duńczykami.