Prawie miesiąc temu podałem w temacie typ na zwycięzce grupy A w postaci Francji. Trudno niestety jest mi teraz tego typu nie negować. Mogę być zadowolony z tego, że sam nie zagrałem jeszcze tego. Patrząc na uczestników grupy, muszę zgodzić się z większością i stwierdzić, że RPA szans na awans nie ma... Co z tego, że gospodarze zawsze awansowali z grupy? Wcześniej nigdy gospodarzem nie była tak przeciętna drużyna, to też mogę napisać, że skoro to pierwszy mundial w afryce to też możemy się spodziewać pierwszej porażki w fazie grupowej gospodarza. Przypomnę analogiczną sytuację z Euro 2008 gdzie gospodarzem była słabiutka
Austria, która była w bardzo podobnej sytuacji i jak się skończyło pamiętamy doskonale. Niestety Bafana Bafana pożegnają się z mistrzostwami już w fazie grupowej, choć nie sądzę by same Mistrzostwa na tym straciły, bo czy na turnieju RPA będzie grało dalej czy nie i tak zainteresowanie miejscowej ludności będzie wielkie, a to powinno stworzyć fajną atmosferę.
Francja to drużyna gwiazdorów, ale bez kolektywu... Nie ma co ukrywać są w stanie wyjść z grupy, nawet z pierwszego miejsca, bo rywale ze spotkań towarzyskich (o czym pisałem miesiąc temu nie znając wyników) prezentują zupełnie inny styl niż Urugwaj,
Meksyk, a ostatnio także RPA. Drużyny z którymi grali Trójkolorowi stawiały przede wszystkim na defensywę, tu powinno być odwrotnie. Dla mnie jak i wielu innych to drużyna "zagadka".
Meksyk to naprawdę ciekawa drużyna! Imponujące sparingi, bardzo dobry styl i świetna kadrowo drużyna. W bramce jeden z najlepszych bramkarzy młodego pokolenia na świecie Guillermo Ochoa, defensywa oparta na graczach czołowych klubów Eredivisie plus doświadczeni Marques i Osorio. I gwiazdorzy ofensywni Guardado, Vela, czy Blanco. Myślę, że wyjdą z grupy! Kurs 1.85 kusi, tym bardziej że uważam ich nawet w tym momencie za faworyta.
Ostatnia ekipa czyli Urugwaj z tym "zachwycającym" atakiem. Ja bym się tak jednak w nich nie rozkochiwał. Tu widzę spore braki w defensywie, drużyna oparta na graczach występujących w dużej części w klubach ameryki południowej. Na pewno o awans powalczą, chociaż łatwo nie będzie. Dużo będzie zależało od pierwszego meczu.
Więcej będziemy wiedzieli po obejrzeniu pierwszych spotkań, w których jednak można wypatrzyć ciekawe typy, których w tym temacie z dnia na dzień będzie zapewne przybywać. Kurs 2.60 na zwycięstwo Meksyku w meczu otwarcia to sporo. Wierze że są w stanie wygrać, poczekam z graniem do czwartku/piątku i zobaczymy jak to się wszystko jeszcze rozwinie, ale typ teraz na pewno wygląda ciekawie. Do tego może over w spotkaniu Urugwaj -
Francja? Trójkolorowi w końcu muszą się przełamać, kiedy będzie na to lepszy moment niż w pierwszym meczu mistrzostw? A Urugwaj bronić się w 11 nie powinien.