verti
Forum VIP
Speedway Grand Prix 16.08 (Malilla)
Lukas Dryml
Kurs: 1,80
Bukmacher: Totomix Co by nie owijać w bawełnę to dla mnie dwójka najsłabszych zawodników w cyklu GP. Czech swoje najlepsze lata raczej ma za sobą, bo po upadku z 2005 bądź 2006 roku (nie jestem w stanie dokładnie określić) został dotkliwy ślad w psychice i Lukas to nie ten sam zawodnik co kiedyś, oczywiście ma on przebłyski, jednak jeździ bardzo nierówno. Czech wraca po kontuzji, w ostatni weekend walczył w barwach KM Intar Lazur Ostrów, gdzie wywalczył komplet punktów (z bonusami - 13+2), po przerwie zameldował się również na torze swoich nowych angielskich pracodawców - Petterborough Panthers, gdzie wywalczył cenne 4 oczka w meczu z Coventry Bees, jednak prawdziwą katastrofą okazał się występ Drymla w meczu szwedzkiej Eliteserien, pomiędzy Dackarną a Vastervikiem, młodszy z braci Drymlów zainkasował jedno oczko, co nie znamieniuje najlepiej przed dzisiejszym GP. Jednak główną cechą która kierowała mnie przy postawieniu na Lukasa, to, że Dryml startuję na torze w Malilii bardzo często, w końcu jest zawodnikiem miejscowej Dackarny. W małym szwedzkim miasteczku spisuje się naprawdę bardzo dobrze, świadczy chociażby o tym średnia biegowa na torze w Malilli (1,89). Dwa lata startów na tym torze na pewno pomogą 27-letniemu Czechowi w pokonaniu mniej doświadczonego Kasprzaka. 'Kasper' w ostatnim meczu w Polskiej lidze zanotował 16 oczek w meczu z Włókniarzem, i wtedy był naprawdę waleczny, sporo walczył na torze. Jednak w GP, zupełnie to nie jest ten sam zawodnik, dość często po starcie jest na prowadzeniu, ale już na pierwszym wirażu, Polak spada na ostatnie miejsca, obaj znajdują się na szarym końcu rywalizacji w cyklu GP (Polak wyprzedza Czecha o 2 oczka)
Scott Nicholls (under/over)
Typ: Over 6,5 points
Kurs: 1,85
Bukmacher: Unibet Scott stawia wszystko na jedną kartę, aby utrzymać się w elitarnym cyklu Grand Prix, zrezygnował ze startów w Szwecji, zatrudnił nowych mechaników, a wszystko po to, aby druga część sezonu w wykonaniu brytyjczyka była lepsza niż pierwsza. Na półmetku Nicholls zajmuje 10 lokatę (pierwszych 8 premiuje pozostanie w cyklu GP), jednak już dzisiaj dorobek Scotta może się powiększyć. Zmiana mechaników i odpoczynek od Eliteserien, wychodzi na dobre, w meczu Lakeside - Eastbourne, kapitan Orłów wywalczył 18 oczek i był niepokonany na torze, w niedziele start w barwach rzeszowskiej Marmy, której był najlepszym zawodnikiem. Parabola formy 'Hot Scotta' zdaję się iść w górę. Czy kulminacyjnym momentem będzie GP Skandynawii, wydaję się to być całkiem realne, bo Scott na torze w Malilli czuję się bardzo dobrze, co sam zawodnik podkreśla w wywiadach. Przed rokiem był tutaj siódmy, i dopiero w półfinale został wyeliminowany przez późniejszego triumfatora: Leigh Adamsa oraz Tomka Golloba. Dzisiaj szansa na powtórzenie tego sukcesu wydaję się być realna, Nicholls wylosował całkiem niezłe pola startowe i jeśli wszystko będzie sprawowało się OK, to awans Brytyjczyka do decydujących batalii powinnien być na miejscu
Peter Ljung (under/over)
Typ: Over 1,5 points
Kurs: 1,61
Bukmacher: Unibet Ljung otrzymał na te zawody dziką kartę, przede wszystkim za kapitalne występy w Drużynowym Pucharze Świata, gdzie obok Davidssona, Lindgrena oraz Jonssona, był wiodącą postacią szwedzkiej drużyny. Po prostu nie chcę mi się wierzyć, żeby w stawce takich zawodników jak: Kasprzak, Dryml, Iversen, Harris - nie był w stanie wywalczyć dwóch oczek. Po za tym Szwed wylosował sobie bardzo dobre pola startowe, na początku zawodów jeździ z wewnętrznych, w końcówce z zewnętrznych. W ostatnim meczu w barwach Vetlandy zanotował 10 oczek i 4 bonusy, pamiętam jednak Jego mecz w polskiej lidze pomiędzy Tarnowską Unią i Włókniarzem, gdzie Ljung jako jedyny zawodnik Jaskółek walczył na torze, wyprzedzał częstochowskich zawodników, podobała mi się Jego jazda. A dwa punkty, jestem przekonany, że jest w stanie wykręcić. Analizując występy zawodników z dziką kartą, pięciokrotnie przekraczali dzisiejszą linię 1,5 punktów, jedynie Lubos Tomicek w GP Pragi zanotował 1 oczko, jadąc z dziką kartą. Sądzę, że Ljung jednak bez problemu pokona barierę 1,5 puntów ????
Fredrik Lindgren
Typ: Freddie Lindgren
Kurs: 1,45
Bukmacher: STS Jak widać, stawiam dzisiaj na zawodników jeżdżacych w Dackarnie, bo uważam, że znajomość tego toru, będzie miała spore znaczenie w dzisiejszych zawodach. Jednak, uważam również, że Fretka, jest lepszym zawodnikiem aniżeli PUK. Lindgren ostatnio nie spuszcza z tonu, czy to Anglia, Polska, czy Szwecja kręci kapitalne rezultaty (wszystko powyżej 10 oczek), a jeśli mając w pamięci Jego kapitalną jazdę w Goeteborgu w GP, to dzisiaj myślę, że jest w stanie powtórzyć tamten awans do finału. Aktualna forma, znajomość toru, również chyba umiejętności wszystko przemawia za młodym Szwedem, a starty na torze w Malilli naprawdę napawają optymizmem, tylko dwukrotnie w tym sezonie zanotował na tym torze poniżej 10 punktów, a tak jeździ w granicach kompletu. Pojedynek zielonogórskich stranieri wydaję się być jednostronny, jednak wszystko okaże się na torze.
Andreas Jonsson
Typ: Andreas Jonsson
Kurs: 1,55
Bukmacher: Totomix I kolejny reprezentant Dackarny, na którego zdecydowałem się postawić. Przed AJ z pewnością trudne zawody, wczoraj przyszedł na świat synek Andreasa - Vincent, i z pewnością narodziny potomka wpłyną motywująco na szwedzkiego żużlowca, jednak również mogą rozproszyć koncentracje. Sam 'Adrenalina' w wywiadach mówił, że jest zmęczony tą sytuacją, gdzie wyczekiwał narodzin swojego potomka. Mimo to, Szwed nie powinnien mieć problemów z kontuzjowanym Holtą, każdy interesujący się speedwayem, wie co mam na myśli, Holta mocno się poobijał, ale mimo wszystko były mistrz polski zdecydował się na start w Indywidualnych Mistrzostwach Polski, gdzie jeszcze mocniej się poobijał. Po tych upadkach Holtański zdecydował się na tygodniowy rozbrat z żużlem, jednak nie wiem, czy dzisiaj będzie w stanie jeździć na 100% swoich możliwości. Tym bardziej, że Rysiek na torze w Malilli nie spisuję się najlepiej, w zeszłym sezonie 11 lokata, w tym sezonie w meczu ligowym w Szwecji na torze w Malilli przywiózł 4 oczka. Jonsson z kolei tor w Malilli zna jak własną kieszeń, startuję tutaj od ładnych paru lat, i żadna 'dziura nie jest mu obca '. Na 310 metrowym owalu wygrał rywalizacje w 2006 roku, i było to pierwsze zwycięstwo w cyklu GP Szweda. Dzisiaj z pewnością awans do półfinału to jest plan minimum dla Andreasa. Greg Hancock
Typ: Leigh Adams
Kurs: 2,10
Bukmacher: Totomix
Nie rozumiem zbytnio tutaj tego kursu, w unibecie mamy 1,85 - 1,85, natomiast Totomix wystawił nam 1,55 - 2,10. Zdecydowałem się postawić na Adamsa, bo value naprawdę dobre. Już bez analizy
Hans Andersen
Typ: Hans Andersen
Kurs: 1,55
Bukmacher: Unibet I pojedynek dwójki liderów Dackarny Malilla, stawiam na Hansiora, bo na torze w Malilli prawie się nie myli, jeździ bardzo równo, ostatnio równa, wysoka dyspozycja. AJ po narodzinach syna, może być rozkojarzony trochę i zarazem zmęczony. Pozycje Hansa Malilli: 2007 - 4 miejsce, 2006 - 2 miejsce. Radzi sobie tutaj naprawdę kapitalnie, i wierzę, że dzisiaj będzie podobnie. TOP4 bardzo realne, sorry za taką analizę, ale już nie mam weny